Hoppa till innehåll

Kreditvillkor

Kreditvillkor är ett begrepp som definierar ramarna för ett kreditavtal som sluts mellan en kreditgivare och en kredittagare.

Hur fungerar kreditvillkor för kreditkort?

För kreditkort är kreditvillkor de regler och bestämmelser för användningen av kortet och krediten. Avtalet sluts mellan kortutgivaren och kortinnehavaren.

Vad består kreditvillkoren för ett kreditkort av?

Kreditvillkoren inkluderar olika faktorer och nedan har vi tagit fram de viktigaste:

  1. Kreditränta: Den årliga räntesatsen som debiteras på utestående saldo. För kreditkort ligger denna ofta mellan 15-20%, men kan variera.
  2. Räntefria dagar: Perioden då du kan använda krediten utan att betala ränta, förutsatt att du betalar hela saldot vid förfallodatum. Den räntefria perioden för ett kreditkort brukar vara mellan 30-60 dagar.
  3. Kreditgräns: Det maximala utestående saldot du kan ha på kortet, det vill säga hur mycket du kan låna utan att betala tillbaka.
  4. Årsavgift: En årlig avgift för att inneha kortet. Vissa kort har ingen årsavgift, medan andra kan ha avgifter på flera hundra kronor.
  5. Uttagsavgifter: Kostnader för kontantuttag, ofta uttryckt som en procentsats av uttaget belopp med en minimiavgift för varje uttag.
  6. Valutaväxlingsavgift: En extra avgift vid köp i utländsk valuta, vanligtvis runt 1,5-2% av köpbeloppet.
  7. Försenings och påminnelseavgifter: Avgifter som tillkommer om du missar en betalning eller betalar för sent.
  8. Villkor för bonusar och förmåner: Regler för hur du tjänar och kan använda eventuella bonuspoäng eller cashback.

Tips för att hantera kreditkortsvillkor

  1. Läs igenom kreditvillkoren noggrant innan du ansöker
  2. Jämför villkoren mellan olika kort, särskilt kreditränta, kreditgräns, räntefria dagar och årsavgift
  3. Kolla regelbundet upp villkoren för att se om ändringar har skett. Däremot måste kreditgivaren meddela dig vid ändringar som du troligtvis får på mejlen. Det kan vara till exempel att räntan sänks eller höjs.