Hoppa till innehåll

Resekort

Ska du ut och resa så är det mycket förmånligt att skaffa ett så kallat kreditkort för resor som även kallas för resekort. Dessa kort är specifikt anpassade för att undvika höga avgifter som du stöter på utomlands och ge dig lämpliga förmåner.

Kika in topplistan nedan från oss på Kreditio och ta reda på vad man ska kolla på inför resan!

Bank Norwegian Kreditkort

Bank Norwegian

Bästa resekorten 2023

   Bank Norwegian
  • Ingen årsavgift
  • Bonus på alla köp
  • Kompletterande reseförsäkring
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 19,99 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta.
   Marginalen Traveller
  • Gratis årsavgift första året
  • Passar för resande
  • Ger bonus på allt
  Årsavgift: 0 kr år 1 (395kr efter)
  Maxkredit: 150 000 kr
  Kreditränta: 16,9 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).
   Remember Flex
  • Gratis årsavgift
  • Upp till 25% reward rabatt
  • 56 dagar räntefri kredit
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 120 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK
   Resurs World
  • Kostnadsfria loungebesök
  • Hög bonus
  • Concierge Service
  Årsavgift: 1068 kr
  Maxkredit: 200 000 kr
  Kreditränta: 17,32 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Exempel: Kredit 15 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 2 500 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 3,65 %, exkl månadsavgift 89 kr. Totalbelopp 15 331 kr
   Collector Easyliving
  • Inget valutapåslag
  • Gratis försäkringar
  • Ingen årsavgift första året kod COLLEASY
  Årsavgift: 0kr år 1 (195kr efter)
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 17,25 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

Statistik – Resekort

Antal resekort: 5 st
Lägst valutapåslag: 0 % (collector Easyliving)
Lägst uttagsavgift: 0 % (Bank Norwegian
Högst bonus på flygbiljetter Bank Norwegian (4-10 %)
resekort

Vad är ett resekort?

Ett resekort är ett kreditkort som passar bra för en utomlands resa. Detta inkluderar ofta ett lågt valutapåslag och en låg uttagsavgift samtidigt som förmåner som flygbonus och lounger ingår.

Många av resekorten ges ut av antingen flygbolagen själva eller i samarbete med flygbolagen. Däremot finns det också vanliga kreditkort som passar bra för resor och därför klassas som resekort.

Fördelar med kreditkort för resor

Det finns en del anledningar till att välja ett kreditkort för resor när du ska ut och resa. Vi tar upp de främsta fördelarna enligt oss på kreditio nedan.

Lounge tillgång

En del kort ger loungetillgång vilket innebär i detta fall att du får tillgång till flygplatslounger. Då kan du koppla av i dessa avlägsnade områdena på flygplatsen innan ditt flyg avgår. Ofta serveras det dryck och mat gratis och det finns områden för arbete och avkoppling.

Loungetillgången är dock en exklusiv förmån och hittas endast hos korten med en högre årsavgift tyvärr. Men letar du efter ett resekort så flyger du antagligen ofta och kan då ha mycket värde av loungerna. Då kan den högre årsavgiften vara värd det samtidigt som korten ofta även ger högre bonusnivåer.

Låga avgifter

För att kunna klassas som ett resekort krävs det ofta att uttagsavgiften och valutapåslaget är lägre än snittet. Detta är avgifter som du ofta stöter på under en resa och därför tjänar på att ha låga.

Ett lågt valutapåslag ligger helst en bit under 2 % och gärna endast 1 %. Uttagsavgiften räknas också som låg om den är under 2 %.

Reser du till ett land där man hanterar mycket kontanter är det extra viktigt med dessa avgifter. Genomför du ett kontantuttag utomlands blir du nämligen drabbad av båda dessa samtidigt.

Förmåner för resan

Förmåner som är specifika för just resor kan vara mycket förmånligt. Det kan vara till exempel bonus på flygbiljetter eller rabatter på hotell och liknande. Genom dessa förmåner kan du spara in en hel del pengar.

Det kan vara värt därför att välja ett dyrare kort som har några av dessa förmåner om du reser frekvent.

En riktigt bra reseförsäkring

Ett måste för alla resekort är att det ingår en riktigt bra kompletterande reseförsäkring. För att klassas som en bra kompletterande reseförsäkring anser vi på kreditio att det krävs en hel del skydd. Beroende på vart du reser och hur skiljer det sig lite men nedan har vi samlat en lista på bra skydd att leta efter:

 • Ersättning för både bagage och transportförseningar
 • Skydd vid medicinsk behandling för skada eller olycka
 • Missat anslutningsflyg ger ersättning
 • Avbeställningsskydd
 • Självriskskydd för bil och hemförsäkring
 • Resestartskydd
 • Självriskeliminering för hyrbil

Concierge Service

Concierge Service är en sällsynt förmåner som innebär att du har privat rådgivning och service ofta dygnet runt. Som kortinnehavare med concierge service blir du tilldelad en personlig rådgivare som du kan ringa när som helst.

Syftet är att du ska kunna få hjälp med alla dina olika möjliga problem. Vanligast används det för att outsourca sysslor i vardagen som att göra bokningar. För resor är det extra förmånligt då det ger dig hjälp med att hitta och boka bra restauranger, hotell och vistelser. Det tar annars både en hel del tid och kan vara svårt att hitta bra ställen i städer man tidigare inte varit i.

Skulle du råka ut för något under resan eller stöter på problem kan det även kännas tryggt att kunna ringa och få hjälp.

Jämför resekort

Det finns många olika kreditkort som passar till resor och beroende på hur du reser och vart du ska passar olika kort olika bra. Därför är det viktigt att du jämför olika resekort innan du väljer ett.

I listan nedan ser du en lista på saker att tänka på när du jämför olika resekort:

Valutapåslaget

Som vi nämner tidigare är valutapåslaget en stor avgift när det kommer till att betala utomlands. Den tillkommer varje gång du gör ett köp i en utländsk valuta och är ofta mycket hög.

Den ligger vanligtvis runt 2 % och spenderar du 20 000 kr under en resa betalar du därmed 400 kr i valutapåslag. Dessa 400 kr betalar du helt i onödan och genom att till exempel välja ett kreditkort helt utan valutapåslag kan du spara in pengarna.

Uttagsavgift

Precis som valutapåslaget vill du hitta ett kort med så låg uttagsavgift som möjligt. Idealt är att kortet har en uttagsavgift på ca 1 %. Men det finns även de kort som inte har någon uttagsavgift alls som till exempel Bank Norwegian Kreditkortet.

Flygbonus

Vanlig bonus och flygbonus, alltså bonus på flygbiljetter är viktiga aspekter som du bör lägga mycket vikt vid. För det första vill du ha en så hög generell bonus som möjligt som gäller vid alla köp du genomför under resan.

Samtidigt kostar flygbiljetter ofta mycket pengar och att få hög bonus på dessa kan vara mycket värdefullt. Detta är anledningen till att folk väljer flygbolagens resekort som ofta har egna bonussystem. Med dessa kort kan du ofta få upp till 10 % bonus på flygbiljetter.

Bonuspoängen du samlar in för flygbiljetterna har dock ofta mycket begränsade användningsområden. I många fall går det endast att köpa nya flygbiljetter för poängen eller lägga till tillägg på flygresor.

Erbjudanden och rabatter

En underskattad fördel är rabatter och erbjudanden som är till för resor. Det kan vara rabatter hos hyrbilsfirmor, hotellkedjor eller flygbolag. Bokar du resan med dessa finns det mycket pengar att tjäna in helt gratis.

Hur stor rabatt som ges skiljer sig mycket mellan olika företag och mer välkända företag brukar ha mindre rabatter. Kan du tänka dig boka hyrbil eller hotell hos en mindre och mindre välkänd firma finns det större rabatter att hämta.

Kreditkort med bra rabatter för resor

Remember Flex är ett bra exempel på ett kreditkort som ger erbjudanden och rabatter för resor. Du får bland annat 8 % rabatt när du hyr hyrbil på Avis, 8 % när du bokar hotell på Scandic och 1,5 % rabatt när du flyger med Lufthansa.

Vi har nedan gjort ett räkneexempel på hur mycket remember flex kan spara dig under resan:

KategoriSummaRabatt i %Rabatt i kronor
Hyrbil5000 kr8 %400 kr
Flyg15 000 kr1,5 %225 kr
Hotellvistelse15 000 kr8 %1200 kr
Kreditios räkneexempel – spara pengar med resekort

Som du kan se i tabell ovan kan du tjäna in hela 1825 kr på en resa genom Remember Flex kortet. Kortet är samtidigt helt gratis att skaffa och äga så det tillkommer ingen kostnad.

Jämförelse mellan populära resekort

Kreditio har gjort en komplett jämförelse över de bästa valen när det kommer till kort för resor. Jämförelsen utgår ifrån årsavgift, kreditränta, reseförsäkring, bonus på flygbiljetter och vanlig bonus.

Resekort:ÅrsavgiftKrediträntaReseförsäkringHög bonus på flygbiljetterGenerell bonus:Lounge tillgång
Remember Flex0 kr9,74 – 24,74 %Ja1,5 % hos lufthansaRabatter på upp till 25 %Nej
Marginalen Traveller0 kr år 1 (395 kr efter)16,90 %JaNej0,7 %Nej
Bank Norwegian 0 kr19,99 %JaMellan 4-10 % hos Norwegian0,5 %Nej
Resurs World1068 kr17,32 %JaNej0,7 %Ja
Jämförelse från kreditio – resekort

Vem bör skaffa ett resekort?

För att det ska vara värt att skaffa ett resekort så krävs det att du reser en hel del kan man tänka sig. Detta är dock inte helt sant då du hittar många av resekorten även i vår lista över bonuskort.

Du kan alltså skaffa ett kreditkort som både hjälper dig samla mycket bonus i vardagen och är förmånligt på resan.

Reser du väldigt mycket kan det dock vara skönt att ha unika förmåner som loungetillgång. Då kan det vara värt att antingen vända sig till ett renodlat resekort från något av flygbolagen eller ett mer exklusivt kreditkort.

Lista över kreditkort för resan

I listan nedan har vi samlat kreditkort som passar inför en resa. Vi har även tagit fram fördelarna som enligt oss på kreditio sticker ut.

 • Remember Flex – Bra rabatter på hotell och hyrbilar samt bra reseförsäkring
 • Marginalen Traveller – Riktigt bra reseförsäkring och bonussystem
 • Bank Norwegian – hög bonus på flygbiljetter och låga avgifter
 • Resurs World – Loungetillgång och omfattande reseförsäkring

Vanliga frågor

Hur fungerar ett resekort?

Resekorten fungerar precis som vanliga kreditkort men är anpassade för resor. Anpassningen består av vissa särskilda förmåner som bonus på flygbiljetter och lägre valutapåslag samt uttagsavgift.

Vilket resekort är bäst?

Vi anser att Bank Norwegian ger dig det bästa resekortet. Kortet har en riktigt bra reseförsäkring, 0 % i uttagsavgift, lågt valutapåslag och ger riktigt hög bonus. Dock behöver du flyga ofta med Norwegian för att kunna nyttja flygbiljett bonusen. Flyger du inte så ofta är troligen det bästa kreditkortet enligt kreditio ett bättre alternativ.

Vad är viktigast för ett resekort?

Det varierar från person till person men det allra mest väsentliga är den kompletterande reseförsäkring. Sedan kan det även vara mycket förmånligt med en hög bonus på flygbiljetter om du flyger ofta.

Vad ska man se upp för utomlands med kreditkort?

Det finns två saker att tänka på när du använder kreditkortet utomlands under en resa. Först är det valutapåslaget som du måste ha koll på, annars kan det bli dyrt. Den andra saken är att komma ihåg att betala kreditfakturan inom de räntefria dagarna. När man är på semester kan man slappna av men det kan bli dyrt om du tar det allt för lugnt.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på kreditio. Finans och lån är stora intressen för Oliver och han har tidigare jobbat som ekonomisk rådgivare. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Posted on 2023-02-24

Oliver Ivanovic på LinkedIn