Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Blippa

Blippa

Att blippa sitt kort innebär att du håller kortet över kortterminalen istället för att sätta in det. Det har blivit allt vanligare att kortterminaler har denna funktionen och fördelen är att du endast behöver ha kortet i närheten av terminalen för att betala. Funktionen kallas ofta för blippa men heter egentligen trådlös betalning.

Kan du blippa alla köp?

Gör du mindre inköp behöver du endast blippa kortet och slipper slå PIN-kod. Är det däremot större summor kan du blippa kortet och sedan ändå behöva slå in PIN-koden. Vanligtvis brukar gränsen för att du behöver PIN-kod gå runt 300-400 kr per köp. De exakta villkoren kring detta varierar beroende på vilken bank ditt kreditkort eller annat betalningskort utfärdas av.

Det krävs även att säljaren har en kortterminal där trådlös betalning tillåts. De allra flesta butiker har stöd för detta nuförtiden och då syns en viss symbol.

Du behöver även ha ett kort som stödjer tjänsten och har du det är det märkt med symbolen för trådlösa betalningar. Symbolen liknar en mottagning av trådlösa signaler eller en antenn och består av en rund form med vågräta streck i mitten.

Hur fungerar blipp funktionen?

När du blippar ditt kort använder du dig utav NFC-teknik som står för Near Field Communication. Denna tekniken möjliggör att olika tekniska prylar i närheten av varandra kan kommunicera trådlöst. När du blippar är det ditt kort och kortterminalen som kommunicerar med varandra genom denna tekniken. Det är därför du behöver både en kortterminalen och ett kort som är anpassat för tekniken för att kunna blippa.

Fördelar med trådlös betalning

Det finns inget som tvingar dig till att använda trådlös betalning utan det går lika bra att sätta i kortet och slå in PIN-koden. Dock är det mycket smidigt och går snabbt till när du slipper slå in PIN-koden. Det är även ett mycket säkert betalningsmedel då du inte behöver lämna några kortuppgifter. Nu är det heller inte svårt att hitta kort som går att blippa och det krävs därför ingen ansträngning för att få tillgång till det.

  • Smidigt och snabbt
  • Säker betalning
  • Lättillgängligt