Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Kortnummer

Kortnummer

Kortnumret är en unik kombination av nummer som identifierar ett specifikt betalningskort. Alla kreditkort och andra betalkort som debetkort och bankkort har ett kortnummer och de består av 16 siffror. På de allra flesta kort står även kombinationen av de 16 siffrorna på framsidan på kortet.

Kortnumret används dock inte så ofta i vardagen om du inte genomför köp på nätet ofta. Det är främst då du använder kortnumret och vid vanliga betalningar med kortet är det istället PIN-koden som krävs.

Vad står kortnumret för?

Det finns som sagt 16 siffror i ett kortnummer och de olika siffrorna står för olika saker.

Läs nedan vad siffrorna står för:

  • Först siffran står för branschtillhörighet och brukar kallas för MII (Major Industry Identifier). Har du 4:a som första siffra är det ett VISA kort och 5:a står för Mastercard kort.
  • Första 6 siffrorna bildar BIN (Bank Identifier Number) och det berättar vilken bank eller finansiellt institut som utfärdar kortet.
  • Nummer 7-15 bildar kontonumret som hjälper banken hitta kortinnehavarens konto. På detta sättet kan de säkerställa att du har tillräckligt med pengar på kortet för transaktionen.
  • Sista siffran är endast för att kontrollera att allt blivit rätt. Det räknas ut med hjälp av de övriga siffrorna i kortnumret genom en viss teknik.