Kreditvärdighet
Kreditvärdighet är ett ord som används i syfte att beskriva förmågan för en person eller ett företag att ta krediter. En person med hög kreditvärdighet får enklare lån och andra krediter än en person med låg kreditvärdighet. Kreditvärdighet är även en stor faktor när det kommer till att bli godkänd för ett kreditkort.
En person med hög kreditvärdighet betraktas som pålitlig att låna ut pengar till för kreditgivarna. Därför minskar kreditrisken och då får även den personen en mer förmånlig kredit med en lägre ränta. Har du tvärtom låg kreditvärdighet kommer risken för kreditgivaren att öka och därmed får du sämre krediter med högre räntor.
På grund av detta så får personer med hög kreditvärdighet enklare ett kreditkort med låg ränta. Då de blir beviljade en ränta inom det lägre spannet om kortet har en personlig ränta. Har kortet däremot en fast ränta som gäller för samtliga kortinnehavare så spelar kreditvärdigheten ingen roll förutom om du inte blir godkänd.
Hur bestäms kreditvärdighet?
Hur hög eller låg kreditvärdighet du har bestäms av en rad olika faktorer. Främst handlar det om din tidigare betalningshistorik och inkomst. Vi har nedan samlat de aspekterna som påverkar din kreditvärdighet mest:
- Inkomst – Hur stor inkomst du har och om det är en fast inkomst eller inte.
- Betalningshistorik – Har du inte betalat räntor och amorteringar på tidigare krediter i tid och fått betalningsanmärkningar? Då kommer din kreditvärdighet minska en hel del då du inte anses som pålitlig längre.
- Tillgångar och skulder – Hur stora tillgångar har du till att betala tillbaka krediten? Har du stora skulder påverkar det också din kreditvärdighet negativt.
Vem bestämmer din kreditvärdighet?
När du ska ta en kredit utfärdar kreditgivaren en kreditupplysning på dig. Då kollar ett kreditupplysnings företag upp dig och din ekonomi och gör en bedömning. Har du en låg kreditvärdighet vill du antagligen undvika denna kreditupplysningen då du kommer få lågt betyg. Detta är anledningen till att det finns de som ansöker till kreditkort utan UC.
Men det kan även vara så att en person tidigare haft många upplysningar på UC redan. Då vill den undvika fler då tidigare upplysningar syns i en ny upplysning, vilket kan göra att kreditgivaren anser att du lånar för ofta.