Hoppa till innehåll

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett ord som används i syfte att beskriva förmågan för en person eller ett företag att ta krediter. En person med hög kreditvärdighet får enklare lån och andra krediter än en person med låg kreditvärdighet.

En person med hög kreditvärdighet betraktas även som pålitlig att låna ut pengar till för kreditgivarna. Därför minskar kreditrisken och då får även den personen en mer förmånlig kredit med lägre ränta. Har du tvärtom låg kreditvärdighet kommer risken för kreditgivaren att öka och därmed får du sämre krediter med högre räntor.

På grund av detta så får personer med hög kreditvärdighet enklare ett kreditkort med låg ränta. Då de blir beviljade en ränta inom det lägre spannet om kortet har en personlig ränta.

Hur bestäms kreditvärdighet?

Hur hög eller låg kreditvärdighet du har bestäms av en rad olika faktorer. Främst handlar det om din tidigare betalningshistorik och inkomst. Vi har nedan samlat de aspekterna som påverkar din kreditvärdighet mest:

  • Inkomst – Hur stor inkomst du har och om det är en fast inkomst eller inte.
  • Betalningshistorik – Har du inte betalat räntor och amorteringar på tidigare krediter i tid och fått betalningsanmärkningar? Då kommer din kreditvärdighet minska en hel del då du inte anses som pålitlig längre.
  • Tillgångar och skulder – Hur stora tillgångar har du till att betala tillbaka krediten? Har du stora skulder påverkar det också din kreditvärdighet negativt.

Vem bestämmer min kreditvärdighet?

När du skall ta en kredit tar kreditgivaren ut en kreditupplysning på dig. Då kollar ett kreditupplysnings företag upp dig och din ekonomi och gör en bedömning. Har du en låg kreditvärdighet vill du antagligen undvika denna kreditupplysningen då du kommer få lågt betyg. Detta är anledningen till att det finns de som ansöker till kreditkort utan UC.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *