Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Uttagsavgift

Uttagsavgift

Uttagsavgift är en avgift som kortutgivaren tar när du tar ut kontanter i en bankomat eller hos banken. Antingen anges det i % på uttagets belopp eller så är det en fast avgift per uttag.

Ofta skiljer det sig hur hög avgiften är beroende på om du är inom Sverige, EU eller utanför EU. Inom Sverige finns det ändå en del kort som inte tar ut någon uttagsavgift alls medan de flesta tar en avgift för uttag utomlands.

Är du en person som ofta tar ut kontanter och använder kontanter bör du ha koll på uttagsavgiften för ditt kort. Det kan snabbt bli onödigt dyrt om du har en hög uttagsavgift och då bör du se över alternativ.

Uttagsavgift på kreditkort

De allra flesta kreditkort har en uttagsavgift och den brukar ligga runt 2-3 % av uttagets belopp. Det finns ofta en minsta kostnad även på 30-45 kr per uttag. Man kan alltså säga att de flesta kreditkorten har höga uttagsavgifter. Dock finns det några alternativ som Bank Norwegian kreditkort där uttagsavgiften är borttagen.

En hel del av debetkorten har också 0 % uttagsavgift, men det kan finnas begränsningar. De flesta har en gräns på runt 2000 kr/månad i uttag och sedan är avgiften runt 1,5 %.