Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Skimming

Skimming

Skimming, även känt som kortskimming är ett bedrägeri som används för att ta reda på kortinformation. Det är en olaglig handling och innebär att någon installerar en elektronisk läsare på en kortterminal. När du sedan använder kortet på kortterminalen så läser den av ditt kort och fångar upp informationen.

Efter att ha fått tillgång till din kortinformation kan bedragaren sedan använda informationen till ett förfalskat kort eller för att genomföra obehöriga köp online. Men för att förfalska kortet och genomföra kontantuttag så krävs det att bedragaren även tagit reda på din PIN-kod. För att få tag på PIN-koden så brukar en person ställa sig bredvid dig när du betalar med kortet och kolla när du slår in koden.

Kreditkort utsatt för skimming

Som tur är så är kreditkorten säkra betalningsmedel och du är aldrig ansvarig för obehöriga transaktioner med ett kreditkort. Det kan dock kännas otäckt att bli utsatt för skimming, men du har inget att oroa dig för. Banken tar hand om ärendet och brukar ersätta dig med pengarna inom några bankdagar. Men det skadar inte att förebygga skimming och aktivt försöka undvika det, hur du gör detta berättar vi om nedan.

Hur undviker du skimming?

Tänk på dessa 5 saker för att undvika skimming:

  • Undersök kortterminaler: Se upp för trasiga och lösa delar som tyder på att det kan ha mixtrats med kortterminalen. Det kan även vara bra att försöka använda kortterminaler som är synliga och därmed svåra att installera något på.
  • Håll koll på kontoutdrag: Kolla på dina kontoutdrag regelbundet och leta efter misstänka transaktioner. Genom att upptäcka bedrägeriet snabbt kan du minimera skadan.
  • Var försiktig: Låna inte ut ditt kort till andra och håll det alltid inom synhåll. Se även till att ingen kollar när du slår in PIN-koden.

Vad ska du göra om du blir utsatt för skimming?

Det finns endast en sak du ska göra om blir utsatt för skimming och det är att spärra kortet. Detta går ofta att göra enkelt via eventuell applikation eller via hemsidan. Du kan även ringa till kundservice eller ta kontakt med ett speciellt nummer för dessa händelser.