Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Kortinnehavare

Kortinnehavare

En kortinnehavare är en person eller organisation som beviljats tillstånd att använda ett kort av kortutgivaren. Kortinnehavaren har alltså ingått ett avtal med kortutgivaren och är skyldig att följda de regler och riktlinjer som gäller.

Inom kreditkort har en kortinnehavare möjligheten att nyttja ett så kallat kreditutrymme. Hur mycket du kan spendera varje månad som kortinnehavare skiljer sig mellan olika kort. I avtalet du ingått med kortutgivaren står det hur mycket du har rätt till att nyttja i kreditvillkoren.

För ett kreditkort får kortinnehavaren ofta ta del av även andra förmåner. Vanligtvis ingår det ett bonussystem, gratis försäkringar och en del rabatter och erbjudanden.

För att bli kortinnehavare måste du ofta genomgå en speciell process. Den går ut på att kortutgivaren tar del av personlig information kring dig och din ekonomi. Utifrån detta tar de beslut om du är lämplig för att nyttja kortet. Vill du ha ett kreditkort kan du läsa vår guide kring hur du skaffar kreditkort.

Kortinnehavare för olika slags kort

Du kan vara kortinnehavare till många olika slags kort och nedan har vi en lista på några exempel:

  • Kreditkort
  • Debetkort
  • Bankkort
  • Betalkort

Hur vet du vem som är kortinnehavare?

När det gäller olika slags betalningskort är det enkelt att ta reda på vem som är kortinnehavare. Ta bara fram kortet och så står det ett namn på antingen bak eller framsida. Vill du ta reda på vilka kort du är kortinnehavare för bör du kontakta din bank.

Är ni flera som delar på ett och samma kreditkort kan det dock vara knepigare. Då står det ofta det namnet på den personen som skaffade kortet. Vill du läsa mer om att dela kreditkort kan du kolla in vår sida kring ett gemensamt kreditkort.