Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Effektiv ränta

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är den totala kostnaden för en kredit. I den effektiva räntan ingår den nominella räntan ofta kallad kreditränta + alla övriga avgifter som tillkommer under perioden. Det blir därmed alla kostnader förknippade med krediten och ett bra riktmedel för att se vad en kredit kommer kosta dig.

Till exempel har en kredit på 10 000 kr med 15 % ränta och en uppläggningsavgift på 400 kr en effektiv ränta på 25,47 % på ett år. Om man räknar på att du betalar av månadsvis och har en rak amortering. Skulle man jämföra detta med krediträntan på 15 % så ser man att den effektiva räntan är mer rättvisande.

Kolla alltid på den effektiva räntan

När du jämför kreditkort bör du kolla på den effektiva räntan, eftersom den visar hur höga kostnader kortet har sammanlagt. Det kan vara svårt att få koll på kostnaden av krediten annars då det kan tillkomma många olika avgifter. Genom att kolla på den effektiva räntan får man snabbt en överblick och kan enkelt jämföra olika alternativ. Jämför du med den totala kostnaden för att nyttja krediten hittar du enklast de billigaste korten. Men se till att du även inkluderar förmåner och andra kreditvillkor i jämförelsen.