Hoppa till innehåll

Kreditkort med låg ränta – Jämför billiga kreditkort

Letar du efter ett kreditkort med låg ränta? Du är inte ensam. Många vill hitta ett kort som ger dem ekonomisk flexibilitet utan att kosta skjortan.

I den här artikeln jämför vi de billigaste kreditkorten med lägst ränta på marknaden just nu. Du får veta vilka kort som erbjuder lägst ränta, vilka andra avgifter du bör se upp för, och hur du kan spara pengar med rätt val av kort.

Uppdaterat senast: oktober 6, 2024

Topplista – Kreditkort med lägst ränta

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian är ett kreditkort med 21,99 % i effektiv ränta. Kortet är helt utan årsavgift och har en fast ränta, vilket ger dig tryggheten att alltid veta vad din ränta kommer vara, utan överraskningar.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 21,99 %
Räntefria dagar: 45 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Hög flygbonus
  • Ingen uttagsavgift
Nackdelar
  • Valutapåslag på 1,75 %
  • Bonustak finns

Kreditkortet hos Bank Norwegian har en effektiv ränta på 21,99 %, som vissa kan anse som lite högre. Det som gör att vi inte anser det som en hög ränta är att den är fast, till skillnad från många konkurrenter. Sedan saknar kortet årsavgift och låga avgifter. Detta gör kortet till ett bra alternativ på marknaden.

Norwegian erbjuder också 45 räntefria dagar.

Räkneexempel: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. (Augusti 2024, räntan är rörlig).

Re:member Flex

Re:member Flex är ett utmärkt val för dig med stabil ekonomi. Deras effektiva ränta ligger mellan 8,12 – 24,95 %. Utöver dess låga ränta för dig med bra kreditvärdighet saknar kortet årsavgift och har 56 räntefria dagar.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 28,74 %
Räntefria dagar: Upp till 56 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit
Nackdelar
  • Hög maximal ränta på 28,74%
  • Ingen cashback på vanliga köp

Hos Re:member Flex är effektiv räntan mellan 8,12 – 24,95 %. Detta gör att du med en bra ekonomi kommer kunna beviljas en låg ränta. Däremot, du med sämre kreditvärdighet, kommer beviljas en högre ränta, vilket gör det till ett mindre bra alternativ för dig.

De har en lång räntefri period på 56 dagar och är utan årsavgift. Med detta sagt är det ett av de bättre korten på marknaden.

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01)

Coop Mastercard

Coop Mastercard erbjuder en effektiv ränta på 20,52 % om du betalar med e-faktura, utan e-faktura är effektiv räntan 24,25 %. De erbjuder 55 räntefria dagar.

Årsavgift: 0 kr första året, därefter 295 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 19,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Upp till 5,5% bonus hos Coop
  • Minst 0,5 % bonus
  • Flera försäkringar ingår
Nackdelar
  • Årsavgift på 295 kr efter första året
  • Inget stöd för Google Pay eller Samsung Pay

Kreditkortet Coop Mastercard erbjuder antingen 20,52 % eller 24,25 % i effektiv ränta, beroende på om du betalar med e-faktura eller inte. Deras rabatter som medföljer, särskilt på mat, gör kortet ännu mer förmånligt.

Första året slipper man betala årsavgift och de har upp till 55 räntefria dagar.

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,51 % vid betalning med e-faktura (24,25 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Swedbank Mastercard

Med Swedbank Mastercard har du en effektiv ränta på 14,77 %. Detta gör kortet till ett av de med lägst effektiv ränta på marknaden. Dessutom får du 55 räntefria dagar.

Årsavgift: 195 kr (0 kr första året)
Maxkredit: 200 000 kr
Kreditränta: 14,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Låg ränta (14,95%)
  • Omfattande reseförsäkring
  • 55 räntefria dagar
Nackdelar
  • Ingen bonus
  • Hög uttagsavgift

Swedbank Mastercard erbjuder en av marknadens lägsta effektiv räntor på 14,77 %. Är du dessutom en nyckelkund hos Swedbank kommer du få en ännu lägre effektiv ränta på 12,67 %. Detta gör kortet till ett av våra toppval när det kommer till kreditkort med låg ränta.

De har 55 räntefria dagar och en årsavgift på 195 kr efter första kostnadsfria året.

Collector Easyliving

Kreditkortet Collector Easyliving är utan valutapåslag, vilket gör det till ett bra kort för dig som gillar att resa och vill spara pengar.

Årsavgift: 195 kr
Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 18,65 %
Räntefria dagar: 56 dagar

Fördelar
  • Inget valutapåslag
  • Omfattande försäkringar
  • Cashback
Nackdelar
  • Årsavgift
  • Hög uttagsavgift

Är du ofta utomlands kan detta kreditkort spara dig höga belopp i slutändan, tack vare saknaden av valutapåslag.

Deras ränta på 16,9 % ser vi som en fördelaktig ränta i jämförelse med dess konkurrenter. Sedan kommer kortet med en omfattande reseförsäkring och ett bra bonussystem. Du får bonus på alla köp, som sedan kan användas för att exempelvis boka resor. Med detta sagt är Marginalen Traveller ett billigt och bra kreditkort för dig som reser mycket.

Vilket kreditkort har lägst ränta?

Re:member Flex har den lägsta räntan på 9,74 – 28,74 % och den effektiva räntan är mellan 8,12 – 24,95 %. Däremot är det ett brett räntespann och för att få en låg ränta krävs det att du har god kreditvärdighet. Utöver en låg ränta ingår även en mycket hög bonus, bra försäkringar och massor av förmåner.

Jämför avgifter på kreditkort

I tabellen nedan så har vi jämfört alla avgifter på kreditkorten med lägst ränta i Sverige.

Kreditkort Bank Norwegian kreditkort Bank Norwegian kreditkort
Remember Flex Remember Flex
Coop Mastercard Coop Mastercard
Swedbank Mastercard Swedbank Mastercard
Ränta 21,99 % 9,74 – 28,74 % 19,95 % 14,95 %
Effektiv ränta 24,35 % 8,12 – 24,95 % 20,51% (e-faktura), 24,25% (pappersfaktura) 14,77 %
Årsavgift 0 kr 0 kr 0 kr första året, därefter 295 kr 195 kr (0 kr första året)
Uttagsavgift 0 % 3,00 % (min 35 kr) 1,5 %, minst 35 kr 3 % (minst 45 kr)
Valutapåslag 1,75 % 1,75 % 1,75 % 1,65 %
Bonus Upp till 5% Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker Upp till 5 % Ingen bonus
Vår recension Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen
Ansök Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu
Billiga kreditkort

Vad är ett billigt kreditkort?

Ett billigt kreditkort är ett samlingsnamn för kreditkort som utmärker sig med lägre avgifter än snittet. Främst är det kreditkort med låg ränta som anses vara billiga, då det är räntan som är den största avgiften på ett kreditkort.

I listan nedan har vi samlat frågor du kan ställa dig för att ta reda på om ett kreditkort är billigt.

1. Har kreditkortet en låg ränta?

Den största avgiften för ett kreditkort är räntan och det är också därför viktigast att räntan är låg. Men vad är egentligen en låg ränta? Om man utgå ifrån snittet som är runt 22 % är en låg ränta allting under det och kreditkorten med lägst ränta som Swedbank mastercard har en ränta på 14,95 %.

2. Är årsavgiften borttagen för kreditkortet?

Ett billigt kreditkort bör inte ha en årsavgift och anledningen är att det finns så många alternativ utan årsavgift som har låga avgifter och bra förmåner. Det finns därför ingen anledning till att skaffa ett kort med årsavgift om man är ute efter ett billigt kort.

3. Vilka övriga avgifter tillkommer?

Till sist får du inte glömma att kika igenom övriga avgifter och kolla så att kreditkortet inte har höga valutapåslag och uttagsavgifter till exempel. Det kan också vara bra att kolla om kreditkortet har e-faktura utan aviavgift då det annars kan bli en stor kostnad.

kreditkort med låg ränta

Vilka olika typer av billiga kreditkort finns?

Beroende på hur dina utgifter ser ut och hur du använder kreditkortet kommer du drabbas av olika avgifter i olika stor grad. Nedan går vi igenom olika slags billiga kreditkort så att du kan hitta det som sparar dig mest pengar.

Kort utan årsavgift

Årsavgiften på ett kreditkort kan vara hög, men som tur är så finns det kreditkort utan avgift varje år. Dessa kort har dock inga nackdelar och brukar inte ha sämre förmåner än kreditkort som har årsavgift, förutom jämfört med kort som har riktigt höga årsavgifter.

Kreditkort med låg ränta

Är du en person som ofta är sen med betalningarna eller brukar delbetala fakturor är det viktigt att kortet har en låg ränta. Det är stor skillnad på räntekostnaderna beroende på räntesatsen och därför är ett kort med en lägre ränta runt 15 – 20 % attraktivt.

Billiga kort på resan

Ska du ut och resa finns det specifika avgifter du kommer stöta på. Främst är det valutapåslag men även uttagsavgift och inför resan kan det därför vara ekonomiskt att skaffa ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag. Det finns till exempel Collector Easyliving som är helt utan valutapåslag och har bra reseförmåner.

Räntespann för kreditkort med lägst ränta

För- och nackdelar med kreditkort med låg ränta

För att du ska veta om ett kort med låg ränta är något som passar behöver du först ha koll på fördelarna och nackdelarna med kortkategorin.

Fördelar

  • Lägre räntekostnader: Genom att skaffa ett kreditkort med lägre ränta får du lägre räntekostnaderkostnader. Detta märks om du inte betalar tillbaka krediten inom de räntefria dagarna då räntekostnaderna blir väsentligt lägre.
  • Sänk dina räntekostnader: Du kan flytta över din nuvarande skuld till ett kort med lägre ränta. Då får du lägre räntekostnader och därmed blir det även lättare för dig att betala tillbaka skulden.

Nackdelar

  • Sämre förmåner: Det finns några kreditkort som har sämre förmåner eftersom de har en låg ränta. Detta gäller dock inte i närheten av alla och några av de bästa kreditkorten har en låg kreditränta.
  • Högre krav: För att banken ska kunna ge ut en lägre ränta behöver de se till att du har högre kreditvärdighet, vilket skapar högre krav för kortet.

Hur använder man kreditkortet billigt?

Så hur kommer man undan så billigt som möjligt i användningen av kreditkortet?

Betala fakturan inom de räntefria dagarna

Det är A och O att betala fakturan inom de räntefria dagarna för att ett kreditkort inte ska bli dyrt. Nyckeln för att lyckas är att inte spendera mer än man har råd med.

Håll koll på vilka avgifter som är dyra

Nästa tips är att först och främst ha koll på vilka dyra avgifter ditt kreditkort har och sedan undvika dem i största möjliga mån.

Har kortet till exempel en hög uttagsavgift kan du undvika att ta ut kontanter och om det behöver skaffa ett annat kreditkort med lägre uttagsavgift.

Vilka avgifter kan tillkomma för kreditkort?

Så vilka avgifter som kan tillkomma och göra ditt kreditkort dyrt? I listan går vi igenom alla avgifter som kreditkort kan ha:

  • Årsavgift
  • Ränta
  • Valutapåslag
  • Uttagsavgift
  • Aviavgift
  • Påminnelseavgift
  • Förseningsavgift

Hur fungerar ränta på kreditkort?

Ränta på kreditkort består först och främst av kreditränta som du är räntesatsen som du betalar per år, däremot sker betalningen månadsvis. Krediträntan tillkommer dock först när de räntefria dagarna har utgått.

För att du enklare ska förstå hur stor avgiften blir kan vi räkna på ett exempel där du nyttjar en kredit på 10 000 kr med en ränta på 12 %. Då blir du skyldig 100 kr varje månad i räntekostnader:

12% per år ÷ 12 = 1% per månad – 1% x 10 000 kr = 100 kr

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är den nominella räntan eller krediträntan inklusive alla avgifter som tillkommer och alltså den totala kostnaden för en kredit. Det är därför det mest rättvisande måttet att använda när du jämför billiga kort, då det även inkluderas årsavgift i den effektiva räntan.

Olika typer av ränta på kreditkort

  • Fast ränta: Betyder att kreditkortet har en förutbestämd ränta som gäller för alla kortinnehavare. Bank Norwegian har till exempel 21,99 % i fast ränta, men det är samtidigt en rörlig ränta som kan justeras i takt med styrräntan.
  • Individuell ränta: Innebär att kreditkortet har en räntesats och inom den räntesatsen bestäms din ränta utifrån din kreditvärdighet. Har du en god kreditvärdighet får du lägre ränta och har du sämre kreditvärdighet får du högre ränta. Re:member Flex har till exempel en individuell ränta på 9,74 – 28,74 %.
Spara pengar med ett kreditkort med låg ränta

Hur fungerar räntefri delbetalning?

Ett flertal kort erbjuder räntefri delbetalning på separata köp. Detta fungerar genom ett vanligt inköp genomförs och sedan inom ett visst tidsspann anmäls det som räntefri delbetalning hos kortutgivaren.

Skillnaden nu blir att avbetalningen sker på andra villkor än de vanliga kreditvillkoren. Vilket resulterar i en lägre kostnad men det kan krävas att inköpet är lite större och delbetalningen sker under ett par månader längre än vanligt.

Räkneexempel på delbetalning

Ett exempel på kreditkort med bra räntefria delbetalning är kortserien från Resurs. Vi ska nu ta en titt på hur en delbetalning räntefritt på enskilt köp kan ske med kortet:

Räntefri delbetalning på Resurs kort under 6 månader på ett belopp om 15 000 kr. Först tas en uppläggningsavgift på 97 kr och sedan administrationsavgift på 39 kr per månad. Krediträntan är 0 % vilket resulterar i att du ska betala tillbaka 15 331 kr eller 331 kr mer än köpet kostat. Den effektiva räntan för delbetalningen blir då 4,15 %.

Vanliga frågor och svar

Vilket är det billigaste kreditkortet 2024?

Det billigaste kreditkortet 2024 är Remember Flex enligt oss på Kreditio. Anledningen är att kortet har en låg ränta från 9,74 % och saknar årsavgift.

Vilket kreditkort har bäst ränta?

Den bästa räntan för dig med god kreditvärdighet har Re:member Flex med en individuell ränta som börjar från 9,74 %. Har du en sämre eller normal kreditvärdighet har dock Bank Norwegian den bästa räntan som är förutbestämd på 21,99 %.

Finns kreditkort utan ränta?

Nej, det går inte att hitta ett kreditkort utan ränta eftersom att kortutgivaren måste tjäna något på risken de tar när de lånar ut pengar till dig samtidigt som de ska få avkastning på pengarna. Däremot kan du nyttja kreditkort utan ränta genom att alltid betala inom de räntefria dagarna.

Vem passar ett kreditkort med låg ränta till?

Ett kreditkort med låg ränta passar till dig som brukar delbetala fakturan och därmed får betala ränta.

Vad är skillnaden mellan kreditränta och effektiv ränta?

Krediträntan är endast räntesatsen som läggs på medan den effektiva räntan även inkluderar avgifter som tillkommer.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Han har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Oliver granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-10-06

Oliver Ivanovic på LinkedIn