Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Kreditgräns

Kreditgräns

Kreditgräns även kallat maxkredit eller kreditutrymme är beloppet som du får spendera varje månad med ett kreditkort. Denna bestäms i förväg av kortutgivaren och står i kreditvillkoren.

Hur hög är kreditgränsen?

Hur hög kreditgräns du har beror delvis på vilket kreditkort du har skaffat. Olika kort har nämligen olika höga kreditgränser och de mer exklusiva korten har högre gränser.

Din kreditvärdighet har också påverkan på hur hög kreditgräns du får. Desto bättre kreditvärdighet du har desto högre kreditutrymme kan du få.

Det beror alltså både på vilket kreditkort du väljer men även hur god ekonomi du har. Väljer du ett kreditkort med en viss angiven kreditgräns kan du även bli beviljad en lägre. Detta sker om kortutgivaren anser dig lämpad för ett kreditkort med inte det höga kreditutrymmet.

Du kan även själv önska ditt kreditutrymme när du ansöker om ett kreditkort. Men det är som sagt inte säkert att du blir beviljad en sån hög kreditgräns som du vill ha.

Vad är en vanlig maxgräns?

Vanligtvis har ett kreditkort mellan 50 000 – 100 000 kr i kreditgräns. Med det finns även kort som har som högst 30 000 kr och samtidigt de med 150 000 eller 200 000 kr.

Men när du ansöker om ett kreditkort brukar det lägsta kreditutrymmet du kan välja vara 10 000 kr och sedan varierar det högsta mycket.

Kreditkorten med högst kreditgräns som är svenska har runt 200 000 kr. Men väljer du till exempel ett kort från American Express går det att få gränser på flera miljoner.