Hoppa till innehåll

Vad är uttagsavgift?

Vad är uttagsavgift?

Uttagsavgift är en avgift som tillkommer när du tar ut kontanter med ett kreditkort i en bankomat eller hos en bank. Denna avgift debiteras av kortutgivaren och kan variera kraftigt mellan olika kreditkort. Avgiften finns främst för att avskräcka från kontantuttag, då kreditkort främst är utformade för kortbetalningar och digitala transaktioner. Uttagsavgiften består vanligtvis av två delar procentuell avgift och fast avgift.

Artikeln kommer klargöra vad en uttagsavgift innebär, hur hög den är, hur den är inom Sverige respektive utanför och hur den skiljer sig mellan Visa och Mastercard.

Hur hög är uttagsavgiften på ett kreditkort?

Uttagsavgiften varierar mellan olika kreditkort men är ofta mellan 0-4 %. Något att tänka på är att om det är utomlands brukar det även tillkomma ett valutapåslag. Nedan kan du se en sammanställning av ett urval av kort.

KorttypUttagsavgift i SverigeUttagsavgift utomlands
Bank Norwegian kreditkort0 %0 %
Re:member Flex3 % (minst 35 kr)3 % (minst 35 kr)
Amex Platinum4 % (minst 25 kr)4 % (minst 25 kr)
Resurs Gold2,97 % (minst 35 kr)2,97 % (minst 35 kr)
Jämförelse av kreditkorts uttagsavgift.

Finns det kreditkort utan uttagsavgift?

Ja, vissa kreditkort som Bank Norwegian är kreditkort som saknar uttagsavgift, både i Sverige och utomlands. Dessa kort är ett bra val för resenärer eller de som regelbundet behöver kontanter.

Hur skiljer sig uttagsavgiften inom och utanför EU?

Uttagsavgiften kan skilja sig inom och utanför EU. För att undvika höga avgifter vid kontantuttag utomlands är det bra att välja ett kreditkort utan uttagsavgift och att alltid välja att bli debiterad i lokal valuta istället för SEK vid uttaget, för att undvika sämre växlingskurser.

Inom EU

  • Många kreditkort har samma uttagsavgift som i Sverige, vilket kan innebära 0 % avgift om kortet erbjuder kostnadsfria uttag.
  • Vissa kortutgivare tar dock en avgift på 2–3 % av uttagsbeloppet, ofta med en minimiavgift på exempelvis 35 kr.
  • Om du tar ut pengar i euro slipper du valutaväxlingsavgifter, men om du tar ut pengar i en annan valuta inom EU kan en valutaväxlingsavgift på 1–3 % tillkomma.

Utanför EU

  • Avgifterna för kontantuttag är generellt högre och kan uppgå till 3–4 % av uttagsbeloppet, med en minimiavgift på cirka 50 kr.
  • Utöver uttagsavgiften tillkommer ofta en valutaväxlingsavgift på 1–3 %, vilket innebär en extra kostnad när du tar ut pengar i en annan valuta än SEK eller EUR.
  • Vissa bankomater utanför EU tar även ut egna lokala avgifter, vilket innebär att du både betalar kortets uttagsavgift och en extra avgift direkt till bankens uttagsautomat.

Avgifterna utanför EU är generellt högre (upp till 4 %) och kombineras ofta med valutapåslag (1–3 %).

Hur skiljer sig uttagsavgiften mellan Visa och Mastercard?

Generellt sett finns ingen stor skillnad mellan uttagsavgiften för Visa och Mastercard. Avgiften bestäms nämligen av kortutgivaren snarare än kortnätverket. Däremot kan det finnas vanliga mönster i hur kortutgivare hanterar uttagsavgifter för de två nätverken.

Visa betalkort har ofta en fast uttagsavgift på 2–3 % av beloppet, med en minimiavgift på t.ex. 35 kr. Medan Mastercard betalkort har större variation, med vissa kort som erbjuder 0 % avgift (t.ex. resekort som Bank Norwegian) och andra kan ha en uttagsavgift på upp till 4 % (t.ex. premiumkort som Amex Platinum).

KortnätverkGenomsnittlig uttagsavgiftExempelkort
Visa2–3 % (minst 35 kr)Handelsbanken Platinum
Mastercard0–4 % (minst 25 kr)Bank Norwegian kreditkort(0 %) / Amex Platinum (4 %)
Jämförelse av Visa och Mastercard uttagsavgift.
Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic
Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Uppdaterad senast 2025-02-05