Effektiv ränta är ett mått på den totala kostnaden för en kredit som anges i en årlig räntesats av kreditbeloppet. Den effektiva räntan inkluderar både den vanliga räntesatsen samt alla andra avgifter som tillkommer och blir därför ett bra mått för att jämföra kostnaden på olika krediter.
Innehållsförteckning
Vad ingår i den effektiva räntan på kreditkort?
För ett kreditkort är den effektiva räntan krediträntan, årsavgiften och eventuella andra avgifter som kan tillkomma:
- Nominell ränta (kreditränta)
- Årsavgift för kreditkortet
- Aviavgifter
- Andra administrativa avgifter
Beräkningen av effektiv ränta för ett kreditkort är mer komplex än för ett vanligt lån, eftersom användningen av kreditkortet kan variera. Här är en förbättrad förklaring:
Hur beräknas effektiv ränta för kreditkort?
Beräkningen av effektiv ränta för ett kreditkort regleras av Konsumentverkets anvisning (förordning SFS 2010:1855). Enligt regleringen ska den effektiva räntan ta hänsyn till kreditränta, årsavgift, övriga avgifter, räntefria period och lägsta betalningen per månad.
För att beräkna den effektiva räntan för ett kreditkort används komplexa formler som tar hänsyn till dessa faktorer. Däremot är kortutgivaren skyldig att visa den effektiva räntan i sin marknadsföring och i avtalet för krediten. Därför kan du alltid se den effektiva räntan för ett kreditkort utan att själv behöver beräkna den.
Exempelberäkning av effektiv ränta på kreditkort
Ett förenklat exempel för att illustrera principen:
- Kreditgräns: 10 000 kr
- Kreditränta: 15% per år
- Årsavgift: 395 kr
- Antagande: Hela kreditgränsen utnyttjas och återbetalas över 12 månader
- Räntekostnad: 10 000 kr × 15% = 1 500 kr
- Total kostnad: 1 500 kr (ränta) + 395 kr (årsavgift) = 1 895 kr
- Effektiv ränta: (1 895 / 10 000) × 100 ≈ 18,95%
Varför är effektiv ränta viktig?
Effektiv ränta är viktig och används flitigt för att det är ett mått konsumenter kan förlita sig på när de jämför krediter. Den effektiva räntan ska vara den totala kostnaden för krediten och blir därför det bästa jämförelsemåttet mellan olika alternativ.
Innehållsansvarig: