Hoppa till innehåll

Vad är ett kreditkort

Ett kreditkort är ett populärt betalningsmedel som inkluderar en hel del förmåner. Men vad är ett kreditkort egentligen och hur fungerar det?

Vi ska nu ta reda på exakt vad ett kreditkort är!

 

Re:member Flex

Remember Flex

Omtyckta kreditkort

   Komplett kreditkort
  • 0 kr i årsavgift
  • Hög bonus
  • Ingår reseförsäkring
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 21,4 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Exempel: Eff. ränta 23,63 %, 1 000 kr avbetalning på 12 mån. Totalt: 1 198 kr
   Remember Flex
  • Gratis årsavgift
  • Upp till 25% reward rabatt
  • 56 dagar räntefri kredit
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 120 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK
   Resurs Gold
  • Bonus på alla köp
  • Gratis reseförsäkring
  • Räntefri delbetalning inom 6 månader
  Årsavgift: 245 kr
  Maxkredit: 150 000 kr
  Kreditränta: 12,36 – 17,32 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Exempel: Kredit 15 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 2 500 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 3,65 %, exkl årsavgift 245 kr. Totalbelopp 15 331 kr
   Resurs Classic
  • 0 kr i årsavgift
  • Modernt val
  • Delbetala räntefritt inom 6 månader
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 30 000 kr
  Kreditränta: 14,36 – 19,32 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Exempel: Kredit 10 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 1 667 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 5,82 %. Totalbelopp 10 331 kr.
   Bank Norwegian
  • Ingen årsavgift
  • Bonus på alla köp
  • Kompletterande reseförsäkring
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 19,99 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta.
   Marginalen Traveller
  • Gratis årsavgift första året
  • Passar för resande
  • Ger bonus på allt
  Årsavgift: 0 kr år 1 (395kr efter)
  Maxkredit: 150 000 kr
  Kreditränta: 16,9 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).
   Resurs World
  • Kostnadsfria loungebesök
  • Hög bonus
  • Concierge Service
  Årsavgift: 1068 kr
  Maxkredit: 200 000 kr
  Kreditränta: 17,32 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Exempel: Kredit 15 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 2 500 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 3,65 %, exkl månadsavgift 89 kr. Totalbelopp 15 331 kr
vad är ett kreditkort illustration

Vad är ett kreditkort?

Så vad är egentligen ett kreditkort? Ja, det är ett slags betalningsmedel där du får möjligheten att nyttja en kredit, därav namnet kreditkort. Att nyttja en kredit innebär att din kortutgivare lägger ut pengar för dig när du köper saker. Sedan samlas månadens köp på en samlad faktura där du enkelt kan se dina utgifter.

Räntan tillkommer sedan först endast om du inte betalat tillbaka krediten inom de räntefria dagarna.

Hur fungerar ett kreditkort?

För att förstå hur ett kreditkort fungerar behöver du kunna de begrepp som används. Vi har samlat alla begrepp och förklarar hur ett kreditkort fungerar djupgående nedan:

Räntefria dagar

Kreditfakturan behöver du sedan betala inom de räntefria dagarna. Hur många räntefria dagar du har beror på vilket kreditkort du har. Vanligtvis brukar det dock vara mellan 45-55 räntefria dagar. Se till att kreditkortet du skaffar har en lång räntefri period, detta minskar risken att du behöver betala efter perioden utgått.

Vi rekommenderar att du alltid betalar tillbaka hela kreditfakturan inom dessa dagar. På detta sättet kan du slippa betala ränta helt.

Kreditränta

Skulle du inte betala inom de räntefria dagarna så tillkommer en kreditränta. Detta är en den höga avgiften som ett kreditkort har när du vill nyttja en kredit under längre period. Därför är kreditkort inte ett bra val för det.

En ränta för ett kreditkort brukar ligga mellan 15-20 % men det skiljer mycket från kort till kort. Det finns även kreditkort med låg ränta som ger en bit lägre ränta.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är kreditränta + eventuella avgifter som tillkommer. Detta kan vara till exempel en påminnelseavgift eller förseningsavgift. Du vill alltid kolla på den effektiva räntan när du jämför kreditkort. Detta då den visar den totala kostanden för krediten.

Kreditgräns

Hur mycket du får spendera varje månad med ditt kreditkort kallas för kreditgräns. Normalt brukar denna ligga mellan allt från 50 000 – 150 000 kr. Du vill alltid ha en kreditgräns som är något högre än dina vanliga utgifter varje månad. Då har du utrymme för oväntade utgifter som kan tillkomma.

Delbetala kreditfakturan

Du kan som sagt även välja att inte betala krediten inom de räntefria dagarna och istället delbetala kreditfakturan. Då tillkommer oftast ränta och du får välja en period du vill delbetala under till exempel 3, 6 eller 8 månader. Vissa kort har så kallad räntefri delbetalning. Dock tas det ofta ut andra avgifter än ränta då.


Vad brukar ett kreditkort inkludera?

Förmåner och fördelar är kreditkort kända för och nedan har vi samlat de som brukar ingå:

Bonus

Ett flertal av kreditkorten erbjuder bonuspoäng på köpen. Du samlar alltså på dig poäng när du handlar och belönas för att shoppa. När du samlat tillräckligt med poäng kan du ofta använda poängen i speciella bonusshoppar. I dessa onlinebutiker finns det alla möjliga sorters produkter och tjänster.

Hur hög bonusen är varierar mellan olika kort och om den är generell eller endast på specifika butiker.

Gratis försäkringar

Att det ingår så gratis försäkringar i kreditkort är ingen nyhet och på många finns det ett brett urval. Vanligaste är nog reseförsäkringen som de flesta kort med kredit har och den brukar gälla när resan påkostats av kortet.

Utöver reseförsäkring brukar det även finnas allriskförsäkring, tanka-fel försäkring, prisgaranti och mycket mera.

Cashback

Återbäring eller cashback som det brukar kallas är när du får pengar tillbaka på dina köp. Det som skiljer cashbacken från bonus är att du sedan antingen får cashbacken direkt in på kontot eller drar av på fakturan. Återbäringen är alltså rena pengar som du sparar in istället för poäng du kan handla för.

Ytterligare förmåner

Utöver de andra förmånerna brukar även kreditkort ha bland annat Fast-Track och lounger om du ska resa. Detta kan du finna bland de mer exklusiva korten.

Självklart erbjuder kreditkort som sagt förmånen att kunna nyttja en kredit. Oftast kan man nyttja den helt räntefritt i runt 50 – 60 dagar. Efter detta finns det även kort med räntefri delbetalning.


Vad skiljer kreditkort från andra kort?

Som sagt ovan är det förmånerna som skiljer kreditkortet från andra betalningsmedel. Dock finns det till exempel debetkort som erbjuder liknande förmåner. Men det finns inga debetkort som erbjuder en kredit.

Därför är krediten det som helt klart är det speciella och lockar folk till att skaffa korttypen. Utöver att få nyttja krediten får du även alla köp samlade på en faktura vilket ger dig en bra överblick kring din ekonomi.

 • Kreditkort ger bättre förmåner
 • Kreditkort låter dig nyttja en kredit
 • Alla utgifter samlade på en faktura

Handla med kreditkort är säkert

Det är ett mycket säkert betalningsmedel främst då ansvaret inte ligger på dig utan kortutgivaren. Detta innebär att vid icke auktoriserade transaktioner som bedrägerier är det inte du som behöver tänka på något. Utan då är det bankens ansvar och deras problem att åtgärda problemet.


Vanliga frågor

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett betalningsmedel där du kan nyttja en kredit. Krediten är något som kortutgivaren ligger ute med och som du sedan betalar genom en faktura.

Vad är en årlig avgift på ett kreditkort?

En årlig avgift är den avgift som tas ut för att få äga kortet. Denna avgift kan ligga på några hundra kronor eller vara helt borttagen. Det finns mycket bra gratis kreditkort som fortfarande erbjuder riktigt bra förmåner.

Vad är kreditränta?

Det är den ränta som tillkommer om du inte har betalat kreditfakturan inom de räntefria dagarna. De räntefria dagarna brukar vara en period på runt 50 dagar och efter det kommer ränta.

Hur fungerar kreditvillkor?

Kreditvillkor är de villkor kring krediten som ett kreditkort har. Detta inkluderar kreditränta, effektiv ränta, räntefria dagar och kreditgräns.

Vilka olika slags kreditkort finns det?

Det finns först och främst många olika kategorier bland kreditkorten. Utöver detta finns det även kort med specifika funktioner som till exempel att du kan betala med de genom mobilen. Kan du betala med kreditkortet via din mobil kallas det för ett digitalt kreditkort.


Sammanfattning – Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är en benämning för ett kort där du kan nyttja en kredit. Du får alltså möjligheten att spendera pengar som kortutgivaren ligger ute med under en period. Sedan får du dina köp samlade och skickade på en faktura som du betalar.

Fördelen med kreditkort är helt klart de grymt förmånerna som erbjuds. Här ingår bland annat fram försäkringar, bonus och mycket annat användbart.

Vi hoppas nu att du har fått bra svar på dina frågor och blivit lite klokare!

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på kreditio. Finans och lån är stora intressen för Oliver och han har tidigare jobbat som ekonomisk rådgivare. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2023-02-23

Oliver Ivanovic på LinkedIn