Hoppa till innehåll

Kreditkort eller lån?

Kreditkort eller lån

När det krävs extra pengar för oväntade utgifter så väljer många att ta en kredit. Då finns det antingen lån eller kreditkort att välja mellan. I denna artikeln ska vi ta reda på vilket som är bäst och när de olika alternativen passar dig.

När passar kreditkort?

För att veta när man ska vända sig till ett kreditkort gäller det att kolla på vilka fördelar kreditkort har gentemot lån:

Fördelar med kreditkort

  • Har en räntefri kredit, vanligtvis mellan 30-56 dagar. Betalar du inom denna perioden tillbaka alla pengar tas ingen ränta ut.
  • Belöningsprogram kan ge dig cashback och bonus medan du nyttjar krediten. Beroende på vilket kort du skaffar skiljer det sig mycket här kring hur mycket förmåner du har. Bonusnivån ligger vanligtvis på 0,5-1% av köpbeloppet.
  • Reseförmåner, många kreditkort har reseförmåner som att du får en kompletterande reseförsäkring och avbeställningsskydd helt kostnadsfritt.
  • Varje månad får du en månadsfaktura och kan se dina utgifter, vilket underlättar budgetering och håller koll på hur mycket du spenderar.
  • Högre säkerhet vid köp online och utomlands jämfört med debetkort.

Utifrån fördelarna på ett kreditkort passar det för dig som vill nyttja en kredit under en kortare period. Du kan till och med nyttja kreditkortets kredit helt räntefritt om du betalar tillbaka inom de räntefria dagarna. Vidare kan du under tiden även samla bonuspoäng och nyttja andra förmåner som ingår med kreditkorten.

Däremot är det viktigt att veta om att kreditgränsen på ett kreditkort ofta är mellan 50 000-100 000 kr och bestäms utifrån hur hög kreditvärdighet du har.

När passar lån?

Ett lån passar att tas vid andra situationer än ett kreditkort och anledningen är att det har andra fördelar.

Fördelar med lån

  • Du kan låna en stor summa och få allt på samma gång. Ett kreditkort låter dig istället endast spendera kreditgränsen varje månad. Med ett lån kan du ofta låna upp till 600 000 kr för privatlån.
  • Lån är budgetvänliga då du vet på förhand hur mycket du kommer betala i ränta och amortering varje månad. Detta ger förutsägbara månadskostnader med fast ränta och amortering.
  • Lån har en lägre ränta än ett kreditkort om man tar ett privatlån. Snitträntan på privatlån i Sverige 2024 är cirka 5-10%, jämfört med 15-20% för kreditkort.
  • Längre återbetalningstid, vanligtvis 1-15 år för privatlån.

Genom att titta på fördelarna med lån ser vi att det passar när du behöver låna pengar under en längre period och en större summa.

Risken med lån är dock att det finns snabba lån som sms-lån med höga räntor på upp till 30-40 %, vilket bör undvikas.

Är kreditkort eller lån bäst?

Sammanfattningsvis är kreditkort och lån olika bra beroende på situationen.

Kreditkort är bäst om vill täcka oväntade utgifter och kan betala tillbaka krediten inom 30-56 dagar. Anledningen till att kreditkort passar för krediter på kort sikt är att det kan vara räntefritt under de räntefria dagarna.

Lån är däremot aldrig räntefria, utan ränta tillkommer från utbetalningen. Trots att du nyttjar ångerrätten på ett lån inom de första 14 dagarna behöver du fortfarande betala ränta på de dagarna, men inte avgifterna som tillkommer.

Låna är istället bäst när du behöver en större kredit och inte planerar att betala tillbaka den inom några månader. Har du en kredit under en lägre period på ett kreditkort blir det betydligt dyrare då årsräntan är runt 15-20 % på de flesta kreditkort. Detta förutsätter dock att du tar ett privatlån och inget sms-lån, som har en liknande ränta som ett kreditkort om inte högre.

Jämförelse mellan lån och kreditkort

Kreditkort

  • Bäst för: Kortfristiga krediter, resor, online-shopping
  • Fördelar: Räntefri period, bonusar, flexibilitet
  • Nackdelar: Hög ränta efter räntefri period, risk för överskuldsättning

Lån

  • Bäst för: Större belopp, långsiktig finansiering
  • Fördelar: Lägre ränta, förutsägbara kostnader
  • Nackdelar: Mindre flexibelt, kräver ofta säkerhet för bästa villkor