Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Kreditkort eller lån?

Kreditkort eller lån?

kreditkort eller låna

När det krävs extra pengar för oväntade utgifter så väljer många att ta en kredit. Då finns det antingen lån eller kreditkort att välja mellan. I denna artikeln ska vi ta reda på vilket som är bäst och när de olika alternativen passar dig.

När ska man skaffa kreditkort?

För att veta när man ska vända sig till ett kreditkort gäller det att kolla på vilka fördelar kreditkortet har.

Kreditkortets fördelar:

  • Har en räntefri kredit, ofta runt 50 dagar. Betalar du inom denna perioden tillbaka alla pengar tas ingen ränta ut.
  • Belöningsprogram kan ge dig cashback och bonus medan du nyttjar krediten. Beroende på vilket kort du skaffar skiljer det sig mycket här kring hur mycket förmåner du har.
  • Reseförmåner, många kreditkort har reseförmåner som att du får en kompletterande reseförsäkring helt gratis.
  • Varje månad får du en månadsfaktura och kan se dina utgifter och håller därmed koll på hur mycket du spenderar.

Utifrån fördelarna ovan kan vi se att kreditkortet är ett bra alternativ om du vill nyttja en kredit under en kortare period. Då kan du till och med komma undan helt räntefritt om du betalar inom de räntefria dagarna. Vidare så får du även bonusar och cashbacks på pengarna du spenderar och det ingår ofta reseförmåner.

När ska man ta ett lån?

Ett lån passar att tas vid andra situationer än ett kreditkort och anledningen är att det har andra fördelar.

Fördelar med att låna:

  • Du kan låna en stor summa och få allt på samma gång. Ett kreditkort låter dig istället endast spendera kreditgränsen varje månad, som i snitt är runt 100 000 kr.
  • Lån är budgetvänliga då du vet på förhand hur mycket du kommer betala i ränta och amortering varje månad.
  • Lån har en lägre ränta än ett kreditkort om man tar ett privatlån.

Du bör utifrån fördelarna ta ett lån när du vill ha en större summa pengar och inte betala tillbaka snabbt. Detta då du kan ta ett stort lån och få en betydligt lägre ränta om du tar ett privatlån, men sms-lån har fortfarande skyhöga räntor.

Sammanfattning – vilket är bäst?

Sammanfattningsvis så passar ett kreditkort dig som vill täcka mindre oväntade utgifter och kan betala tillbaka krediten inom ca 50 dagar. Det är även lämpligt om du vill kunna spara in pengar på krediten du nyttjar genom bonus och cashback. Anledningen till att kreditkort passar vid krediter på kort sikt är som sagt att det har en räntefri kredit, till skillnad från ett lån som tar ut ränta från utbetalningen. Du behöver heller inte utnyttja hela krediten på ett kreditkort utan kan spendera det du behöver och sedan betala ränta på den summan. Med ett lån får du summan du lånat och sedan betalar du räntan på den oavsett vad du gör med den.

Låna bör du istället göra när du behöver en större kredit och inte planerar att betala tillbaka den inom 1-2 månader. Hade du haft en kredit under en längre period på ett kreditkort hade det blivit betydligt dyrare. Detta förutsätter dock att du tar ett privatlån och inget sms-lån, som har en liknande ränta som ett kreditkort om inte högre.