Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Kreditkort eller kontokredit

Kreditkort eller kontokredit

kreditkort eller kontokredit

För att låna pengar på kortare sikt snabbt så väljer många mellan antingen kreditkort eller en kontokredit. Båda dessa kan vara ett bra val och beroende på situation passar de olika bra. Därför kan det vara bra att veta skillnaderna och när man ska använda de.

Vad är skillnaden?

Ett kreditkort är ett betalningskort som låter dig spendera en viss kredit varje månad. Sedan betalas summan tillbaka inom de räntefria dagarna, som brukar vara runt 50 dagar. Du betalar alltså först för sakerna du spenderar med ett kreditkort efter runt 50 dagar efteråt.

Trots detta så har många kreditkort ingen årsavgift och inom de räntefria dagarna så tas ingen ränta ut. Efter de räntefria dagarna gått ut så har du vanligtvis dock en ränta runt 20 %. Detta är en mycket hög ränta och därför rekommenderar alltid vi på Kreditio att du ska betala tillbaka inom de räntefria dagarna.

En kontokredit är istället en kredit som du kan nyttja när pengarna på ditt vanliga bankkonto är slut. Då har du en bestämd summa du kan nyttja genom en kontokredit. Då är det bara att föra över pengarna till ditt bankkonto och då börjas ränta tas ut. Vissa kontokrediter kan även vara sammankopplade med ditt konto och automatiskt användas när bankkontot är tomt.

Det fungerar alltså mycket bra som en buffert vid oväntade utgifter. Då kan du använda kontokrediten och endast betala för den medan du nyttjar krediten.

Bör man välja kreditkort eller kontokredit?

Vi har nu klargjort för hur de olika alternativen fungerar och du har troligen förstått att de har sina för och nackdelar. Så vilken ska man välja? Svaret är att det varierar beroende på hur du är som person och vilken situation du är i.

Nedan tar vi reda på när kreditkort passar och när en kontokredit är mer lämplig.

När passar kreditkort?

  • Om du vill ha bonus eller cashback
  • Nyttja en kredit i vardagen
  • Få fria försäkringar

Kreditkortet anser vi vara förmånligast i de allra flesta fallen. Detta då det passar bättre för vardaglig användning och det ingår en hel del förmåner i ett kreditkort.

Till exempel får du nyttja bonusar, cashbacks och rabatter med kreditkort som gör att du kan spara pengar. Det ingår nästan alltid även en gratis kompletterande reseförsäkring och i många fall även flera försäkringar.

Detta gör att ett kreditkort passar bäst för dig som vill ha ett kort som kan täcka oväntade utgifter men även användas i vardagen. Du behöver också vara en person som har koll på ekonomin och kan betala inom de räntefria dagarna. Är du en slarvig person som kommer glömma att betala i tid så kommer ett kreditkort vara dyrt.

När passar en kontokredit?

  • Passar bäst för en buffert

Kontokrediten passar dig som inte vill nyttja krediter i vardagen utan endast ha en buffert för oväntade händelser. Detta då den har en lägre ränta i regel och är även enklare att skaffa då det finns kontokrediter utan UC.

Däremot missar du alla förmåner som ett kreditkort erbjuder genom att välja en kontokredit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *