Hoppa till innehåll

Förbetalda kort

Med förbetalda kort menas att du laddar kortet med pengar från ett annat betalningsmedel. Vilket gör att betalningsmedlet påminner mycket om det vanliga debetkortet.

Under denna sida kommer vi på Kreditio hjälpa dig jämföra och hitta det bästa förbetalda kortet.

PFC Kort

PFC Kort

Bästa förbetalda korten 2023

   PFC kort
  • Finns gratis version
  • Ingen uttagsavgift
  • Inget valutapåslag
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit:
  Kreditränta:
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  P.F.C. kortet är ett debetkort och erbjuder ingen kredit
   Lunar
  • Gratis version finns
  • Modern app
  • Inget valutapåslag eller uttagsavgift
  Årsavgift: 0, 948 eller 1788 kr
  Maxkredit:
  Kreditränta:
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Lunar kort är ett debetkort och erbjuder ingen kredit.
   Rockerkortet
  • Hög sparränta
  • Upp till 10% cashbacks
  • Reseförsäkring
  Årsavgift: Från 0 kr
  Maxkredit:
  Kreditränta:
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Rocker kortet är ett debetkort och erbjuder därför ingen kredit.

Statistik – Förbetalda kort

Antal förbetalda kort: 3 st
Laddas genom: Swish, överföring eller vid köp
Snitt uttagsavgift 0 % (vissa har gränser vid vissa summor)
Snitt valutapåslag 0,5 %
förbetalda kort illustration

Vad innebär förbetalda kort?

Ett förbetalt kort har mycket likt ett vanligt debetkort, skillnaden ligger i att ett förbetalt kort laddas med ett annat betalningsmedel. Medan ett debetkort är kopplat till ett bankkort där pengarna finns. Nuförtiden träffar man inte på förbetalda kort lika mycket då det är oftast förmånligare att skaffa ett vanligt kreditkort. Men det finns ändå en hel del bra förbetalda kort och de ska vi kika på nedan.


Hur fungerar förbetalda kort?

Kreditio har nedan sammanställt en enkel guide kring hur de förbetalda korten fungerar.

Tid som behövs: 3 minuter.

Gör så här

 1. Ladda kortet

  Först är det dags att ladda kortet vilket du gör genom ett annat betalningsmedel. Du skickar alltså över pengar till kortet genom ditt vanliga bankkort och konto.

 2. Spendera med kortet

  När du fått över dina pengar kan du börja handla med kortet. Du kan spendera så mycket som du fört över och behöver sedan föra över mer om det tar slut.

 3. Ladda kortet igen

  Har du ett vanligt förbetalt kort går det sedan att ladda nya pengar när de du satt in tagit slut. Det finns även de kort som endast går att ladda en gång och sedan slutar fungera.


Vilket är det bästa förbetalda kort?

Vi anser att det bästa förbetalda kort 2023 är PFC kortet. Det finns 4 olika versioner av kortet att välja mellan med olika mycket förmåner. Vilket gör att det finns någon version som passar alla. Kortet har även extremt låga avgifter eftersom både uttagsavgiften och valutapåslaget är 0 %.

Jämförelse mellan förbetalda kort

Vi på Kreditio har gjort en komplett jämförelse över de förbetalda korten som finns att välja mellan. Vi har utgått ifrån många olika aspekter så att du kan hitta det som passar dig!

Förbetalt kort:ÅrsavgiftLaddas genomUttagsavgiftValutapåslagFörsäkringar
PFC kortet0 krSwish eller överföring0 %0 %Inga
Rocker Kortet0 – 1188 krSwish eller överföring49 kr/uttag1,5 % (0 % för premium versionen)Reseförsäkring ingår hos Plus och Premium versionen
Lunarkortet245 krSwish eller överföring0 %0 %Reseförsäkring på Premium och Pro versionen
N26 Standard0 krÖverföring0 % (EURO annars 1,7 %)0 %Ingen försäkring
Paygoo MastercardEngångskort – kostar 39 krLaddas vid köp endast0 %4 %Ingen försäkring ingår
Jämförelse över de bästa förbetalda korten från Kreditio, uppdaterad senast 2023-01-27

Var kan man köpa förbetalda kort?

Det finns olika typer av förbetalda kort som också kan köpas på olika ställen. De är mycket olika och passar till olika situationer och personer. Antingen är de engångskort som endast går att ladda en gång eller så är de återladdningsbara.

Engångskort

Det går att köpa ett förbetalt kort som endast går att använda en gång. Då laddar du kortet spenderar pengarna och sen kan du slänga det. Dessa kort går ofta att köpa i kiosker och små affärer som pressbyrån och 7-eleven butiker. Nackdelen med korten är som sagt att de endast går att ladda en gång. Fördelen blir att det är enkelt att skaffa/köpa ett.

Vanliga förbetalda kort

Det finns även förbetalda kort som banker ger ut. Korten går som sagt att ladda med pengar, spendera pengarna och sedan ladda igen. Dessa fungerar mycket liknande de kort som de flesta har i vardagen och är bättre än ett engångskort i de allra flesta fall.


När borde förbetalda kort användas?

Förbetalda kort passar extra bra vid vissa tillfällen på grund av de fördelar som de erbjuder. Nedan kan du se när förbetalda kort passar enligt Kreditios jämförelse.

 • När du ska resa – Korten har sällan en uttagsavgift eller ett valutapåslag. Detta är avgifter som du stöter på hela tiden under resan. Genom att välja ett förbetalt kort kan du därför spara in rejält med pengar när du undviker avgifterna. Du kan även ladda kortet med endast budgeten för resan så att du inte spenderar mer än du ska.
 • Dålig ekonomisk situation – Blir du inte godkänt till ett kort med kredit eftersom du har betalningsanmärkningar? Då kan det passa perfekt med ett förbetalt kort då dessa har mycket låga krav och beviljar nästan alla. Det finns heller ingen chans att du hamnar med dyra räntekostnader när du använder ett förbetalt kort.
 • Få koll på dina utgifter – Korten ger dig en bättre överblick på hur mycket du spenderar. Genom att du måste sätta in nya pengar när du spenderat saldot. Du kommer snabbt se vilka onödiga kostnader du har och kunna eliminera dessa.
 • Du som har barn – Alla vet att barn kan vara impulsiva och inte tänka på konsekvenserna. Genom att ge ditt barn ett förbetalt kort kan du lära det hantera pengar utan risk. Du laddar det bara med lite pengar åt gången och lär barnet hur man ska hantera pengar.

Vilka fördelar har ett förbetalt kort?

Nuförtiden är inte förbetalda kort lika populära alls och många har inte koll på fördelarna. Nedan har vi tagit fram de främsta fördelarna med att skaffa ett förbetalt kort.

Ingen risk

Som sagt kräver kortet att du först laddar det med pengar för att det ska fungera. Detta eliminerar risken att du spenderar pengar som du sedan inte har råd att betala tillbaka. Utan du kan som max spendera de pengar som är på kortet.

Låga krav

Kraven för att bli godkänd till ett förbetalt kort är mycket låga, du behöver endast vara myndig. Du som tänkt skaffa ett kreditkort trots betalningsanmärkningar kan välja ett förbetalt kort som alternativ. Detta eftersom att du endast spenderar dina egna pengar vilket gör att banken inte tar någon risk.

Smidig insättning

När saldot på kortet börjar ta slut är det även mycket smidigt att fylla på kortet. Vilket kan göras ofta smidigast genom en vanlig banktransaktion. Men det går även att sätta in kontanter på en del kort.

Bra för resan

Många använder ett förbetalt kort när de är ute och reser. Fördelarna är att de oftast har 0 % i uttagsavgift och valutapåslag samt att de är bra för att hålla koll på pengar. När man reser kan det enkelt spenderas lite för mycket pengar. Genom att ladda det förbetalda kortet med endast din budget tvingar du dig till att hålla dig till den.

Nackdelar med förbetalda kort

Så vilka nackdelar finns med förbetalda kort som gör att de passar vissa personer sämre? De främsta nackdelarna är att förmånerna är mycket begränsade vilket gör att det saknas en del som många är ute efter. Därför bör personer som jagar förmåner som bonus, cashbacks och försäkringar välja ett kreditkort istället.

Vi har samlat alla nackdelar nedan:

 • Oftast ingen bonus och isåfall inte lika bra som kreditkort
 • Ingår ej reseförsäkring på gratis alternativ
 • Cashback brukar ej finnas och finns det är det endast på de dyra korten
 • Du får ej nyttja en kredit och betala senare

Undersökning – vad används förbetalda kort till?

För att ta reda på vilka områden som det förbetalda kortet är bäst på har Kreditio genomfört en undersökning. Vi har frågat personer som äger ett kort och tagit reda på vad de använt kortet till den senaste månaden.

Undersökningen på 100 personer är genomförd 2022-12-01

Sammanfattning: De flesta använder sitt förbetalda kort till att genomföra vardagliga betalningar och kontantuttag.

statistik kring vad förbetalda kort används till

Vanliga frågor

Vad är ett förbetalt kort?

Det är ett betalningsmedel där du laddar ett kort med ett annat betalningsmedel. Sedan kan du använda dessa pengar tills kortet är tomt och sedan fylla på kortet igen.

Är förbetalda kort bra för barn?

Ja, vi anser att det är ett bra sätt att tilldela barn pengar samtidigt som du får bra koll på de. Du kan enkelt välja hur mycket du vill ladda kortet med och det är enkelt att skaffa.

Krav för förbetalda kort?

Förbetalda kort har nästan inga krav, detta då banken inte behöver lämna ut någon kredit. De tar alltså inga risker med att låta dig ha ett per-paid kort. Detta gör att förbetalda kort kan passa dig som har svårt att få andra kort bra.

Vilket är det bästa förbetalda kort?

Vi anser att detta är PFC kortet just nu. Däremot varierar det mellan olika personer men generellt sett så presterar detta högst.

Vad är skillnaden mellan ett förbetalt kort och prepaid card?

Det är samma sak men prepaid card är det engelska namnet. Trots det används namnet en del även i andra länder och finns därför även i Sverige.


Sammanfattning

Med ett förbetalt kort kan du endast handla för de pengar du redan laddat kortet med. Har du ett vanliga förbetalt kort kan du därefter ladda upp kortet igen med pengar och använda det. Om du däremot har ett engångskort slutar det fungera när pengarna tar slut.

Nuförtiden är inte förbetalda kort alls lika vanliga och det finns ett mycket större utbud av kreditkort. Genom ett gratis kreditkort med bonus kan du antagligen få betydligt bättre förmåner och lägre avgifter.

Nu önskar vi dig all lycka i att hitta ett riktigt bra förbetalt kort eller ett bättre alternativ!

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på kreditio. Finans och lån är stora intressen för Oliver och han har tidigare jobbat som ekonomisk rådgivare. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2023-02-10

Oliver Ivanovic på LinkedIn