Hoppa till innehåll
American Express Platinum Card

American Express Platinum Card

maj 4, 2024

Ett riktigt exklusivt kort från American Express med unika förmåner och allt du kan förvänta dig av ett kreditkort. Kortet ger dig bonusar, försäkringar, loungetillgång och mycket mera.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Amex Platinum ett kreditkort med exklusiva förmåner som loungetillgång, avdrag på notan hos restauranger, concierge service och mycket mera. Men du har även ett vanligt bonussystem som gäller på alla köp och försäkringar som ingår kostnadsfritt. Det finns egentligen inte mycket att klaga på utom årsavgiften för kortet som är 7800 kr. Den gör att kortet endast passar en liten målgrupp som spenderar extremt mycket pengar och får tillbaka årsavgiften genom bonus och utnyttjande av förmånerna.

Bonus

Försäkringar

Kreditvillkor

Avgifter


Recension American Express Platinum

Ett av American Express mest lyxiga kort med en årsavgift på 7800 kr skall vi nu ta en noggrannare titt på. I denna recensionen fokuserar vi på avgifter, kreditvillkor och de exklusiva förmånerna. Så att du kan ta reda på om kortet är värt att skaffa trots den dyra årsavgiften!

Bilder från ansökan
American Express Platinum Card ansökan skärmdump

Kreditvillkor

Kreditutrymmet är mellan 15 000 – 1 500 000 kr vilket gör att kortet erbjuder en tillräckligt stor kredit för de allra flesta. Hur stor kredit du får beror på hur din ekonomi ser ut. Dock har de som ansöker om kortet ofta en mycket god ekonomi på grund av årsavgiften på 7800 kr. Det går även att i efterhand höja kreditgränsen om du inte blir nöjd.

Du har 55 räntefria dagar på dig att betala tillbaka krediten innan ränta tillkommer och krediträntan är 17,99 %.

Exempel effektiv ränta: Nyttjar du en kredit på 150 000 kr under 12 månader blir den effektiva räntan 28,30 %. Det är en riktigt hög effektiv ränta som beror på den höga årsavgiften.

Maxkredit: 1 500 000 kr
Kreditränta: 17,99 %
Effektiv ränta 28,30 % (kreditutnyttjande: 150 000 kr)
Räntefri period: 55 dagar

Avgifter

För att få ha kortet behöver du betala 650 kr/månad i månadsavgift och därmed har kortet en årsavgift på 7800 kr. För de allra flesta är detta helt orimligt och inte värt att lägga på en årsavgift. Men om du spenderar mycket pengar och nyttjar förmånerna som kortet har tillfullo kan du få tillbaka värdet ganska snabbt. Du behöver ta reda på om kortet erbjuder förmåner som du kan nyttja för att veta om årsavgiften är värt det för dig.

Övriga avgifter är ett normalt valutapåslag på 2 % och en hög uttagsavgift på 4 % med en minsta avgift på 25 kr/uttag. Vill du ha e-faktura är det kostnadsfritt och annars kostar papper 45 kr/faktura. Utöver detta finns det en påminnelseavgift på 60 kr.

Årskostnad: 7800 kr
Uttagsavgift: 4 % (min 25 kr)
Valutapåslag: 2 %
Aviaavgift: 0 kr e-faktura (45 kr pappers)
Påminnelseavgift: 60 kr
Förseningsavgift: 0 kr
Övertrasseringsavgift: 0 kr

Samla bonus med American Express Platinum

För alla köp med kortet utan kontantuttag eller växling/köp av valutor så samlar du Amex poäng. Poängen går sedan att använda för att handla varor, betala av kreditfakturan eller omvandla till Eurobonus poäng. En stor fördel med just Amex poängen är att de går att använda till allting vilket gör att de passar alla. Du får även extra poäng vid två tillfällen per år.

Få poäng när du bjuder in en vän

Är du nöjd med kortet kanske du vill rekommendera de till en vän. Skaffar vännen kortet via dig får ni 200 000 Amex poäng var vilket är en hel del.

Extra bonus med extrakort

Det ingår ett extrakort kostnadsfritt som du kan ge bort till en vän och även tjäna poäng på den personens inköp. Eller så kan det vara ett sätt för er att samla bonus tillsammans smidigt.

Bonus: På alla köp
Concierge: -
Flyglounger: Obegränsad tillgång
Kategori: Lyxigt vardagskort

För & Nackdelar

 • Obegränsad loungetillgång
 • Bonus på alla köp
 • Bra reseförsäkring
 • Hög årsavgift
 • Hög uttagsavgift

Försäkringar

Kortet har en riktigt bra kompletterande reseförsäkring med allt du kan tänkas behöva inför din nästa resa. Samtidigt ingår även ett extra skydd mot kortbedrägerier och ett inköpsskydd på alla varor köpta med kortet.

Kompletterande reseförsäkring

När du betalar minst 75 % av resans kostnader med ditt American Express Platinum kort gäller reseförsäkringen automatiskt. Försäkringen täcker dig, din sambo eller make/maka samt hemmavarande barn och barnbarn under 25 år. Reseförsäkringen är utan självrisk och gäller på resor upp till 120 dagar i rad eller 240 dagar under en 12 månaders period. Det är som sagt en kompletterande reseförsäkring som skall komplettera din vanliga reseförsäkring.

Dessa skydd ingår i försäkringen:

 • Avbeställningsskydd
 • Bagageförsening (ersättning)
 • Ersättning för medicinsk behandling
 • Täcker självrisk, skador och stöld av hyrbil
 • Vägassistans

 

I tabellen nedan kan du se mer exakt vilken ersättning de olika skydden kan ge per person och per kort.

Skydd Högst ersättning / person Högst ersättning / kort
Avbeställningsskydd Upp till 50 000 kr Upp till 50 000 kr
Ersättning för återresa eller att återuppta resan Upp till 50 000 kr Upp till 50 000 kr
Bagageförsening minst 4 timmar 4000 kr
Bagageförsening minst 48 timmar Ytterligare 4000 kr
Ersättning för medicinsk behandling vid skada eller sjukdom Upp till 10 000 000 kr (nödvändiga kostnader) Upp till 10 000 000 kr
Ersättning för självrisk, stöld eller skada av hyrbil Upp till 750 000 kr Upp till 750 000 kr
Akut tandvård Upp till 10 000 kr
Ersättning för stöld eller skada på personlig egenomdom 5000 kr 25 000 kr
Försenat transportmedel 4 timmar 2000 kr
Missat anslutningsflyg 2000 kr
Missat avgångsflyg 2000 kr
Vid dödsfall över 16 år 2 000 000 kr
Vid dödsfall under 16 år 150 000 kr
Medicinsk invaliditet Upp till 2 000 000 kr (beror på andel medicinsk invaliditet)
Betalningsansvar på grund av skada på person eller egendom under resan Upp till 250 000 kr för juridiska kostnader och upp till 5 000 000 kr för betalningsansvaret
Ersättning American Express Platinum reseförsäkring

Skydd mot kortbedrägerier

Ett extra skydd som gör dig säkrare när du handlar både i butik och online. Du får mindre ansvar vid kortbedrägerier och mer ansvar ligger på kortutgivaren (American Express).

Inköpsskydd

För varor du köpt med ditt American Express Platinum Card har du i 90 dagar inköpsskydd. Då kan du få ersättning vid stöld eller skada av varorna. Du kan få upp till inköpsvärdet eller 15 000 kr i ersättning för reparation eller en ny produkt. Som max kan du få 60 000 kr i ersättning under en 12 månaders period.


 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Prisgaranti

Kundernas omdömen

Tyvärr har American Express mycket dåliga omdömen (1,8/5 i betyg hos Trustpilot av 1620 omdömen). När det kommer till omdömen för just detta kortet så finns det blandat positiva och negativa omdömen. En del personer har betalat årsavgiften och sedan inte kunnat nyttja så mycket förmåner och tycker därmed att kortet inte är värt det. Medan andra har nyttjat förmånerna tillfullo och anser att kortet är mycket förmånligt. Man kan alltså dra slutsatsen att detta kortet inte är för alla och att du behöver kunna utnyttja förmånerna för att den höga årsavgiften skall vara värt det.

Krav för kortet

 • Minst 18 år
 • Fast inkomst
 • Inga betalningsanmärkningar

Hur ansöker jag till Amex Platinum?

Tid som behövs: 3 minuter.

Ansök så här:

 1. Ta dig till ansökningsformuläret

  Klicka dig vidare till American Express Platinums ansökningsformulär. Signera med Bank-ID efter du har skrivit in de uppgifter som krävs och sedan är ansökan klar.

 2. Få svar

  Kortet är ett mycket exklusivt kort och ställer en del krav på inkomst och liknande. Blir du godkänt får du även reda på din kreditgräns vilket är inom spannet 15 000 - 1 500 000 kr. Kortet bör även skickas hem till dig inom 5-7 dagar.

Fler fördelar

Kortet har som sagt de traditionella förmånerna hos ett kreditkort men även unika förmåner för just detta kortet. Vi går igenom några av dessa nedan:

Dining by Amex

Dining by Amex är ett koncept där du får en del olika förmåner på restauranger. Vad som ingår mer exakt har vi nedan:

 • Middag för två - 3 gånger per år får du och en gäst välja 2 rätter från exklusiva krogar helt gratis.
 • 4000 kr tillbaka på notan - På utvalda restauranger får du sammanlagt 4000 kr varje år tillbaka på notan. Hälften går att få tillbaka hemma i Sverige och andra hälften (2000 kr) på restauranger utomlands.
 • Erbjudanden - Hela tiden kommer nya erbjudanden på restaurangbesök för dig med Platinum kortet. Dessa varierar och justeras kontinuerligt så det gäller att hålla koll.

Evenemangs förmåner

För dig som gillar att gå på konserter och liknande har kortet mycket att erbjuda.

 • Förtur till evenemangs biljetter, via Amex Experiences kan du få tillgång till biljetter innan alla andra.
 • Fast Track på Avicii Arena, gå förbi kön med ditt sällskap
 • Loungetillgång på Avicii Arena, boka in dig + 3 vänner på American Express loungen på Avicii Arena gratis

Exklusivt metallkort

Kortet är gjort av metall vilket skapar en känsla av lyx men det är även ett mycket välkänt kort och namn. Var beredd på att få en del spännande reaktioner när du drar fram kortet i vardagen. Utöver det så är det skuret perfekt och graverat med stil

Reseförmåner med kortet

American Express Platinum kortet gör dig resa mer behaglig genom massor av förmåner och lyx.

Amex Lounge by Pontus

American Express egna lounge på Arlanda får du obegränsat med tillgång till och kan ta med dig en gäst. På morgonen bjuds det på frukost fritt och sedan går det även att beställa maträtter. Men den främsta fördelen är avgränsningen och chansen att koppla av eller kunna jobba i fred innan avgången.

Lounger

Kortet ger dig och din extrakortsinnehavare obegränsad tillgång till flygplatslounger runtom världen. Ni får även ta med er en gäst varje gång.

I Norden finns det ytterligare lounger som du får tillgång till i Norge och Finland. Det är flygplatserna: Bergen, Oslo, Stavanger och Vantaa där det finns lounger där du som kortinnehavare kan slappna av.

Globalt får du tillgång till ett brett utbud av över 1 400 lounger på över 650 flygplatser. Dessa lounger ingår i olika loungeprogram och du har genom Platinum kortet tillgång till dessa loungeprogram:

 • American Express Lounges
 • The Centurion Lounge
 • Delta Sky Club
 • Plaza Premium Airport Lounges
 • Priority Pass

Fast-track

Ta dig snabbt förbi säkerhetskontrollen med fast-track. Med platinum kortet har du tillgång till fast-track på flygplatserna:

 • Arlanda (terminal 2 och 5)
 • Landvetter
 • Malmö Airport
 • Vanda helsingfors

Fri mat på flygplatser och tågstationer

Med lounge-on-the-go kan du hämta upp frukost, lunch eller middag på Espresso House, Pontus In the Air eller Ritazza på flygplatser och tågstationer i Norden. Detta gäller inte på alla platser utan endast på specifika flygplatser och tågstationer.

Boka hotell förmånligt

Med ditt Platinum kort kan du boka hotell förmånligare och få rums uppgradering och liknande. Dessa lojalitetsprogram får du tillgång till:

 • Hilton Honors Elite Gold Status - 25 % mer bonus och rums-uppgradering i mån om tillgång
 • MeliaRewards Gold - välkomstbonus och senare utcheckning om möjligt
 • Radisson Rewards Premium Status - tjäna poäng på hotellvistelser och få rums uppgradering och sen utcheckning om möjligt
 • Marriott Bonvoy Gold Elite Status - samla 25 % mer poäng än normalt och välkomstbonus
 • The Hotel Collection - få $100 tillgodo för spa eller rum service på över 600 hotell runtom världen när du bokar minst 2 nätter.
 • Fine Hotels & Resorts - över 1100 hotell där du som bokar över 2 nätter får om möjligt: sen utcheckning, tidig incheckning, rums uppgradering och $100 tillgodo för mat eller spa.

Hyr bil förmånligt

Hos kända hyrbilsfirmor får du tillgång till lojalitetsprogram och kan hyra bilen mer förmånligt på grund av ditt Platinum kort. Dessa lojalitetsprogram får du tillgång till:

 • Hertz Gold Plus Rewards - uppgradering av bilklass om möjligt och upp 15 % rabatt
 • Avis President Club - få upp till 25 % nedsatta priser
 • Sixt Platinum - upp till 15 % rabatt på hyrbilen och uppgradering om möjligt

Vanliga frågor

Hur bra är reseförsäkringen med Amex Platinum kortet?

Det är en riktigt bra kompletterande reseförsäkring med en hel del skydd för din nästa resa. Det som gör att den sticker ut från andra liknande försäkringar är de höga ersättningsbeloppen.

Ingår ett extrakort?

Ja, det ingår kostnadsfritt ett extrakort.

Är det värt att skaffa American Express Platinum?

För de allra flesta är det inte värt det på grund av årsavgiften. Spenderar du en hel del pengar och kommer ha nytta av förmåner är det dock värt att skaffa kortet.

Skriven och granskad av:

Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på Kreditio. Han använder kreditkort själv flitigt och har finans och privatekonomi som intresse sedan länge. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-05-04

Oliver Ivanovic på LinkedIn

Populära kreditkort just nu

SAS Eurobonus Amex Elite
SAS Eurobonus Amex Elite
Binance Card
Binance Card
Revolut Standard
Revolut Standard

Kontaktuppgifter

Företagsnamn: American Express Europe
Organisationsnummer: 5164113911
Adress: Tegeluddsvägen 21
Postnummer: 115 41
Ort: Stockholm
E-mail: Går att chatta på hemsidan
Telefonnummer: 0771295555

Öppetider

Måndag: 08:00 - 17:00
Tisdag: 08:00 - 17:00
Onsdag: 08:00 - 17:00
Torsdag: 08:00 - 17:00
Fredag: 08:00 - 17:00
Lördag: -
Söndag: -