Hoppa till innehåll
American Express Centurion

American Express Centurion

maj 4, 2024

American Express Centurion även kallat Amex Black är ett mycket välkänt kreditkort som inte vem som helst kan skaffa. Kortet ger dig exklusiva förmåner och låter dig spendera hur mycket du vill.

Sammanfattning av kortet

Ett mycket exklusivt kort som är nästintill omöjligt att få för de allra flesta. Men skulle du få det har kortet allt du kan tänka dig, inklusive concierge service, loungetillgång, bonusar och mycket mera. Det är faktiskt så att en del förmåner med kortet är okända.

Bonus

Försäkringar

Kreditvillkor

Avgifter


Recension American Express Centurion

Vi har gjort vårt bästa med att recensera ett av världens mest exklusiva kreditkort. Dock har saknaden av information och dolda förmåner försvårat processen. Men vi har samlat allt som finns om kortet och tagit reda på om årsavgiften är värt det!

Bilder från ansökan
American Express Centurion ansökan skärmdump

Hur fungerar krediten?

Detta kortet är unikt på många sätt och även när det kommer till kreditvillkoren. Kortet är egentligen inget vanligt kreditkort då du inte kan välja att avstå från att betala krediten en månad. Du måste alltså betala tillbaka hela krediten du nyttjat efter varje månad och därför har kortet inte heller någon kreditränta. Dock så finns det en betalningspåminnelse avgift som ligger på 2 % av kreditens belopp.

Maxkredit: Ingen gräns
Kreditränta: -
Effektiv ränta -
Räntefri period: 30 dagar

Hög årsavgift

Avgifterna är den stora nackdelen med kortet. Till att börja med har vi en anslutningsavgift på 35 000 kr för första året + en årsavgift på 35 000 kr. Första året kostar dig därmed 70 000 kr och efter är det 35 000 kr per år som gäller. En mycket hög årsavgift och för att detta ska vara värt förmånerna som kortet har behöver du resa och spendera extremt mycket pengar. För många gynnar sig därför inte kortet men de anser kortet vara mer utav en statussymbol då det är såpass svårt att få.

Kortet har en del reseförmåner men avgifterna passar inte alls till dig som reser ofta. Valutapåslaget stöter du på under resan ofta och den ligger på 2 %. Samtidigt brukar man ta ut kontanter när man är utomlands och uttagsavgiften är 3 %. Det kan alltså snabbt bli dyrt att spendera pengar med ditt Amex Black utomlands.

Årskostnad: 35 000 kr
Uttagsavgift: 3 % (minst 25 kr)
Valutapåslag: 2 %
Aviaavgift: 45 kr (0kr e-faktura)
Påminnelseavgift: 2 %
Förseningsavgift: 0 kr
Övertrasseringsavgift: 0 kr

Amex Centurion bonussystem

Kortet har ett klassiskt bonussystem där du får bonuspoäng på allt du köper. Poängen kan du sedan använda för att köpa flygresor, hotellvistelser och handla för hos samarbetspartners. När du genomför köp på över $5,000 får du 1,5 bonuspoäng per krona du spenderat istället för 1 poäng. I listan nedan har vi samlat vad man kan göra med bonuspoängen:

 • Använda hos 17 flygbolag
 • Använda hos 3 hotellkedjor
 • Betala hos en del butiker (till exempel Amazon)
 • Byt in mot presentkort på olika butiker
Bonus: På alla köp
Concierge: Ja
Flyglounger: Ja
Kategori: Exklusivt vardagskort

För & Nackdelar

 • Bonus på alla köp
 • Riktigt bra reseförsäkring
 • Ingen maxkredit
 • Hög årsavgift
 • Svårt att få

Omfattande kompletterande reseförsäkring

Precis som med de flesta kreditkorten behöver dock 75 % av resan vara betald med ditt American Express Centurion kort för att reseförsäkringen ska gälla. Det speciella med just Amex Blacks reseförsäkring är de höga ersättningsnivåerna och den gäller även för hela din familj.

Till exempel ger försäkringen upp till 50 miljoner kronor i ersättning för medicinsk hjälp på resan. Men du får även 9000 kr/person efter ditt bagage varit försenat i över 24 timmar.

Du kan se alla skydd och ersättningsnivåer nedan:

 • Medicinsk hjälp – upp till 50 000 000 kr
 • Avbeställningsskydd – upp till 150 000 kr
 • Stöld av personliga ägodelar – upp till 50 000 kr
 • Avreseförsening över 4 timmar – 2500 kr/person
 • Bagageförsening över 4 timmar – 4000 kr/person
 • Bagageförsening över 24 timmar – ytterligare 5000 kr/person
 • Personlig skada som orsakar invaliditet eller död – upp till 4 000 000 kr
 • Juridisk hjälp – upp till 750 000 kr
 • Ersättning för skadestånds ansvar på person/egendom – upp till 10 000 000 kr

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Prisgaranti

Vad säger kunderna?

Tyvärr finns det inte så många kortinnehavare att utgå ifrån när man kollar på omdömen på Amex Black. Men vi har kikat på de omdömen som finns och dessa verkar positiva. Det som lyfts fram är saknaden av en kreditgräns, den personliga rådgivaren/Concierge Servicen, loungetillgången och bonusen. Dock anser en del att American Express Platinum kortet erbjuder liknande förmåner fast till en billigare prislapp.

Krav för kortet

 • Minst 18 år
 • Spendera runt 2 500 000 - 3 000 000 kr per år
 • Bli inbjuden

Hur skaffar man Amex Centurion?

Tid som behövs: 10 minuter.

Gör detta

 1. Uppfyll kraven

  Kortet går inte att själv ansöka till utan istället behöver du bli inbjuden till att få ansöka till det. Se först till att du uppfyller kraven som inte är offentliga men sägs vara att man ska spendera runt 2 500 000 kr per år och ha haft ett American Express kort i minst 1 år.

 2. Vänta på inbjudan

  När du uppfyller kraven är det bara att fortsätta spendera på ditt Amex kort och vänta in en inbjudan. Om du till slut får en inbjudan återstår bara anslutningsavgiften på 35 000 kr och årsavgiften på 35 000 kr!

Vilka förmåner har Centurion kortet?

Som sagt så finns det en hel del unika förmåner som du inte hittar hos andra kreditkort. Många av förmånerna riktar in sig på dig som reser mycket.

Concierge Service

Concierge Service är något du kan hitta hos de mer exklusivare kreditkorten. Dock är Amex Centurions concierge service på en helt annan nivå, du har dygnet runt tillgång till hjälp med egentligen vad som helst. Du kan alltså få hjälp med att få tag på slutsålda eventbiljetter, boka ett privatjet eller något så lätt som att boka en restaurang. En extraordinär förmån som hjälper dig ta hand om problem du stöter på i vardagen.

Loungetillgång och fast-track

Flyger du mycket är dessa förmåner otroligt värdefulla. Till en början får du gå förbi eventuella köer i säkerhetskontrollen och smidigt ta dig förbi. Sedan kan du även koppla av i några av de mest exklusiva loungerna i världen. Du som kortinnehavare av ett Centurion kort har även en specifik del av loungen för just Centurion kortinnehavare.

Hotellförmåner

Kortet ger dig den högsta lojalitetsnivån hos Hilton som heter Hilton Diamond Status. Men denna nivån så får du gratis hotelluppgraderingar, tidig incheckning och sen utcheckning men även mycket mera. Du får även en något sämre men även hög nivå hos Marriott and IHG som ger dig förmåner när du bor på deras hotell.

Hyrbil förmåner

Att hyra en bil kommer heller aldrig vara enklare då du får Hertz Platinum Status. Vilket ger dig tillgång till upphämtning och avlämningstjänster, gratis biluppgraderingar och extra erbjudanden.

Bra reseförmåner men höga avgifter

Som du nu märkt har kortet en hel del reseförmåner som gör resan smidigare. Men samtidigt har kortet höga avgifter som valutapåslag och uttagsavgift. Kortet passar alltså både mycket bra och inte alls till dig som reser ofta. Dock behöver nog inte personerna som blir erbjudna kortet oroa sig särskilt mycket kring ett valutapåslag på 2 %.

Dela på avgiften för kortet

Precis som med andra kreditkort kan du beställa till ett extrakort till ditt Amex Centurion kort. Det är dock inte kostnadsfritt som det brukar vara, utan den extra kortinnehavaren ska också betala årsavgiften på 35 000 kr. Därför finns det ingen ekonomisk fördel med att dela på kortet. Men det görs fortfarande då det är såpass svårt att få kortet.

Vanliga frågor

Kan vem som helst få Amex Centurion kortet?

Nej, du behöver uppfylla mycket höga krav och bli inbjuden till kortet.

Hur hög maxkredit har American Express Centurion?

Kortet har ingen kreditgräns utan du får spendera hur mycket du vill. Dock måste krediten betalas tillbaka redan nästa månad och det går inte att skjuta på betalningen.

Vilka förmåner ger Amex Black?

Det ingår många förmåner och alla är inte offentliga. Men om vi ska nämna några så har vi: loungetillgång, concierge service, bonus, försäkringar och förmåner när du boka hotell och hyrbilar.

Vad kostar American Express Centurion?

Det kostar 35 000 kr per år i Sverige, dock har du även en anslutningsavgift första året på 35 000 kr.

Skriven och granskad av:

Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på Kreditio. Han använder kreditkort själv flitigt och har finans och privatekonomi som intresse sedan länge. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-05-04

Oliver Ivanovic på LinkedIn

Populära kreditkort just nu

N26 Standard
N26 Standard
Shell Mastercard
Shell Mastercard
Mazdakortet
Mazdakortet

Kontaktuppgifter

Företagsnamn: American Express Europe
Organisationsnummer: 5164113911
Adress: Tegeluddsvägen 21
Postnummer: 115 41
Ort: Stockholm
E-mail: Går att chatta på hemsidan
Telefonnummer: -

Öppetider

Måndag: -
Tisdag: -
Onsdag: -
Torsdag: -
Fredag: -
Lördag: -
Söndag: -