Hoppa till innehåll

American Express Gold

Ett av American Express mer exklusiva kreditkort med lyxiga förmåner som lounge tillgång. Samtidigt får du poäng på allt du handlar och fria försäkringar ingår med kortet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis ett exklusivt kreditkort med mycket hög årsavgift som ger unika förmåner. Fördelarna är reseförsäkringen, bonuspoängen, rabatter, flygplats lounger och mera. Medan nackdelarna med kortet är kring avgifter som kortet har och främst årsavgiften samt uttagsavgiften.

Vårt betyg

Bonus
Försäkringar
Kreditvillkor
Avgifter

Avgifter och Villkor

Maxkredit 1 500 000 kr
Kreditränta 17,99 %
Effektiv ränta 24,08% (kreditutnyttjande: 75 000 kr)
Räntefri period 55 dagar
Årskostnad 2100 kr
Uttagsavgift 4 % (min 25 kr/uttag)
Valutapåslag 2 %
Aviaavgift 45 kr (0 kr e-faktura)
Påminnelseavgift 60 kr
Förseningsavgift 0 kr
Övertrasseringsavgift 0 kr
Flyglounger Ja

Förmåner

Flyglounger Ja
Bonus På alla köp
Concierge service -
Passar som Exklusivt vardagskort

Försäkringar

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Prisgaranti

Fördelar och Nackdelar

 • Bonus på alla köp
 • Kompletterande reseförsäkring
 • Lyxiga förmåner
 • Hög årsavgift
 • Hög uttagsavgift

Krav

 • Minst 18 år
 • Fast anställning
 • Inga betalningsanmärkningar

Recension American Express Gold

Vi ska nu kolla in ett utav American Express mer exklusiva kort: Gold kortet. Det är känt för att erbjuda unika förmåner och en hel del lyx för dig som är villig att betala den dyra årsavgiften på 2100 kr. Men hur bra kortet egentligen är och om årsavgiften är värt det ska vi ta reda på nu.

Bilder från ansökan
American Express Gold ansökan skärmdump

Avgifter

Den stora nackdelen med kortet är just årsavgiften som ligger på 2100 kr och du betalar den månadsvis 175 kr. Men årsavgiften är just det som gör det möjligt för American Express att erbjuda alla dessa unika förmåner som man inte hittar hos andra kreditkort. Därför behöver du väga hur mycket värde förmånerna skapar för dig för att veta om kortet är något för dig.

Övriga avgifter är valutapåslaget på 2 % vilket är normalt och uttagsavgiften som är 4 % men minst 25 kr/uttag. Uttagsavgiften är mycket hög och därför blir kortet mycket dyrt för dig som ofta gör kontantuttag.

Det går att välja e-faktura och få ner aviavgiften till 0 kr men annars kostar pappersfakturan 45 kr/faktura. Utöver detta finns bara en förseningsavgift på 60 kr.


Amex Gold har bonus på alla köp

Ett mycket simpelt bonussystem där du får bonuspoäng på allt du köper och även möjlighet till extra poäng två gånger per år. När du samlar poäng hamnar de på ditt konto där du kan välja antingen att spendera poängen eller använda de för att betala av kreditfakturan. Till skillnad från många andra bonuspoäng kan du använda poängen som pengar för att betala av fakturan och slipper köpa produkter om du inte vill det.

Bjud in en vän

När du bjuder in en vän som skaffar kortet genom dig och blir godkänd får ni båda 100 000 poäng att handla för. Ett enkelt sätt att tjäna lite extra pengar både för dig och en kompis.

Använda ett extrakort

Du kan också få ett extrakort helt gratis och ge det till en kompis. På detta sättet kan du tjäna in poäng även på de köp han genomför med kortet.


Försäkringar

Kortet erbjuder endast en gratis kompletterande reseförsäkring och inga ytterligare försäkringar. Istället fokuserar kortet på unika fördelar inom service och försöker skapa en exklusiv känsla. Det tycker vi är synd på ett sätt och saknar en allriskförsäkring och prisgaranti på ett kort med såpass hög årsavgift.

Kompletterande reseförsäkring

Som sagt ingår en kompletterande reseförsäkring som skall täcka extra skydd utöver reseförsäkringen i din hemförsäkring. Du behöver betala minst 75 % av transport och boendekostnaderna med kortet för att försäkringen skall gälla. Försäkringen omfattar dig som kortinnehavare, make/maka eller sambo och barn under 25 år som bor hemma.

Reseförsäkringen har bra skydd och täckning till skillnad från American Express Blue Cashback kortets försäkring som också kommer från American Express. I försäkringen ingår bland annat dessa skydd:

 • Medicinsk assistans
 • Avbeställningsskydd
 • Ersättning vid stöld av personliga ägodelar
 • Ersättning vid bagageförsening
 • Juridisk assistans (ersättning)
 • Ersättning för olyckor

 

Vi har även nedan gått in närmare på hur mycket ersättning du kan få för varje skydd.

Skydd Högst ersättning / person Högst ersättning / kort
Medicinsk behandling vid sjukdom eller skada Upp till 1 000 000 kr Upp till 1 000 000 kr
Avbeställningsskydd 25 000 kr 25 000 kr
Ersättning för återresa eller återuppta resa 25 000 kr 25 000 kr
Stöld personliga ägodelar 2500 kr 10 000 kr
Transportförsening mer än 4 timmar 1500 kr
Bagageförsening minst 4 timmar 2000 kr
Bagageförsening minst 48 timmar ytterligare 3000 kr
Akut tandvård 10 000 kr  –
Återbetalning av vintersportutrustning, liftkort eller lektioner 7500 kr
Personskada på grund av olycka Upp till 1 000 000 kr Upp till 1 000 000 kr
Försvarskostnader vid stämning Upp till 100 000 kr Upp till 100 000 kr
Ersättning vid juridiskt ansvar för skada av person eller egendom Upp till 1 000 000 kr Upp till 1 000 000 kr
Ersättning American Express Gold reseförsäkring.

Omdöme

Det är mycket viktigt att även kolla vad tidigare kunder tycker om kortet. Vi har därför kollat in American Express betyg hos Trustpilot där de fått 1,6/5 i betyg av 3200 omdömen. Det betyget är mycket lågt men avser American Express som bolag och inte just deras Gold kort. Men det går att hitta en del recension om just Gold kortet. Dessa påpekar en lyxig känsla och bra bonussystem som fördelar och höga avgifter på resan och generellt som nackdelar. Är du en person som inte spenderar så mycket pengar är helt klart kortets årsavgift en stor avgift att lägga på ett kreditkort.


Ansök om American Express Gold

Tid som behövs: 3 minuter.

Ansök så här:

 1. Ansökan

  Navigera dig till American Express Golds ansökningsformulär och fyll i personliga uppgifter och önska kredit utrymme. Tänk här på att det inte finns någon nackdel med att önska högt kredit utrymme om du vill ha det. Sedan kommer American Express göra sin bedömning av din ekonomi och ge dig det som de anser vara lämpligt.

 2. Få kortet

  Strax inpå ansökan bör du få ett svar med antingen om du blivit godkänd eller nekad kortet. Har du blivit godkänd kortet behöver du nu bara vänta in leveransen som brukar ta runt en vecka.

Reseförmåner med kortet

Kortet har en del övriga reseförmåner utöver reseförsäkringen som ingår. Det är främst exklusiva förmåner som gör resan mer bekväm för dig och din familj.

Loungetillgång

När du är ute och flyger har du tillgång till över 1300 flygplats lounger utspridda över världen. De första 4 besöken per år är helt gratis men efter det så kostar det. I loungen får ni tillgången till kostnadsfri dryck, mat och loungeområden.

Lounge-on-the-go

Du kan välja att hämta frukost, lunch eller middag på särskilda flygplatser och tågstationer.

Till exempel kan du en timme innan avgång hämta något av detta på Espresso House innan du reser någon av dessa sträckor via tåg (bägge riktningar):

 • Stockholm-Göteborg
 • Stockholm-Malmö
 • Göteborg-Malmö

Det går även att hämta detta innan avgång med flyg på bland annat dessa flygplatser men även fler:

 • Malmö Airport
 • Landvetter
 • Luleå Airport
 • Arlanda
 • Kastrup
 • Visby Airport

The Hotel Collection

När du bokar hotellrum har du tillgång till The Hotel Collection som ger dig rums-uppgradering i mån om tillgång och 100 $ tillgodo för mat och spa på över 600 hotell.

Hyr bil

Du kan smidigt hyra bil med Gold kortet genom att kostnadsfritt gå med i Hertz lojalitetsprogram. Då får du uppgradering av bilklass, 10 % rabatt på ordinarie pris och extraförare helt gratis.

Fler fördela

Kortet har även en del mindre förmåner som sätter det lilla extra med kortet. Från person till person kommer dessa förmåner att uppskattas mer och mindre.

Metallkort

Ett stilrent metallkort som får kortet att sticka ut bland de vanliga betalningskorten. Skapar en känsla av lyx och både ser och känns exklusivt.

Tillbaka på notan

Med kortet får du tillgång till "Dining by Amex" vilket ger dig tillgång till utvalda restauranger där du får 600 kr avdrag på notan. En härligt förmån för dig som gillar att äta ute och inte vill att det skall svida lika mycket i plånboken.

Vanliga frågor

Är årsavgiften värt det?

Det beror helt på dig som person. Spenderar du mycket pengar och kommer nyttja förmånerna tillfullo kan det vara värt det. Spenderar du mindre pengar per månad kommer den höga årsavgiften troligen inte vara värt det.

Kan man få ett extrakort?

Ja, det ingår ett extrakort gratis.

Hur fungerar Amex poängen?

Du får poäng på alla köp du genomför som du sedan kan använda för att handla eller betala av kreditfakturan.

Vilka nackdelar finns med kortet?

Nackdelarna har främst att göra med avgifterna som kortet har. Till att börja med är årsavgiften dyr men även uttagsavgiften på 4 % är högre än genomsnittet.

Skriven och granskad av:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på Kreditio. Han använder kreditkort själv flitigt och har finans och privatekonomi som intresse sedan länge. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-05-04

Oliver Ivanovic på LinkedIn

Populära kreditkort just nu

Circle K mastercard
Circle K mastercard
Binance Card
Binance Card
Qred Företagskort
Qred

Kontaktuppgifter

Företagsnamn: American Express Europe
Organisationsnummer: 5164113911
Adress: Tegeluddsvägen 21
Postnummer: 115 41
Ort: Stockholm
E-mail: Går att chatta på hemsidan
Telefonnummer: 0771295610

Öppettider

Måndag: 08:00 - 18:00
Tisdag: 08:00 - 18:00
Onsdag: 08:00 - 18:00
Torsdag: 08:00 - 18:00
Fredag: 08:00 - 18:00
Lördag: -
Söndag: -