Hoppa till innehåll
American Express Blue Cashback

American Express Blue Cashback

juli 14, 2023

American Express Blue Cashback är ett omtalat kreditkort med cashback från American Express. Kortet ger dig 1,25 % av det du spenderar tillbaka samtidigt som de klassiska kreditkorts förmånerna ingår.

Sammanfattning

Detta är ett riktigt bra kort för dig som vill samla så mycket cashback på dina köp som möjligt utan att anpassa dina handlingsvaror. De flesta andra kort kräver att du handlar i vissa butiker med detta kortet ger dig 1,25 % cashback på alla köp. Tyvärr har kortet en relativt hög årsavgift som dock kan återfås med hjälp utav cashbacken fort om du spenderar en del pengar per månad. Utöver detta ingår en kompletterande reseförsäkring.

Bonus

Försäkringar

Kreditvillkor

Avgifter


Recension på American Express Blue cashback

Ett omtalat och populärt kort som förtjänar populariteten på grund av den höga cashbacken. Men tyvärr har kortet en hel del avgifter som enkelt går att undvika genom att välja ett annat kort. Därför ska vi nu ta reda på om kortet är värt att skaffa för dig och hur du i så fall går tillväga!

Bilder från ansökan
American Express Blue Cashback ansökan skärmdump

Kreditvillkor

Kreditutrymmet är mellan 10 000 – 300 000 kr och vilken summa du får på ditt kort beror på din kreditvärdighet. Det finns iallafall chansen till att få nyttja en kreditgräns på 300 000 kr/månad vilket är mycket högt. Skulle du utnyttja denna krediten till max varje månad skulle du tjäna in cashback för 45 000 kr per år. Krediten får du nyttja räntefritt i 55 dagar vilket är en lång period jämfört med vad andra kort brukar erbjuda. Skulle du inte betala tillbaka summan inom 55 dagar så är krediträntan 15,99 %.

Den effektiva räntan på en nyttjad kredit på 80 000 kr under 12 månader är 18,79 %.

Maxkredit: 300 000 kr
Kreditränta: 15,99 %
Effektiv ränta 18,79% (nyttjad kredit på 80 000 kr)
Räntefri period: 55 dagar

Avgifter

Kortet har först och främst en årsavgift på 420 kr och alltså en avgift per månad på 35 kr. Det finns en hel del gratis kreditkort vilket gör årsavgiften till en stor nackdel för kortet. Däremot så kan du snabbt få tillbaka pengarna för årsavgiften genom den höga cashbacken som kortet erbjuder.

Kortet kan snabbt bli dyrt för dig som reser ofta eller tar ut kontanter i vardagen. Valutapåslaget på 2 % är normalt för kreditkort men är fortfarande en hög avgift och det finns alternativ för dig som stöter på avgifter ofta. Uttagsavgiften på 4 % (minst 25 kr/uttag) är däremot mycket hög även jämfört med andra kreditkort. Vill du ha pappersfaktura ligger avgifter på 45 kr/faktura men kostnaden för e-faktura är 0 kr.

American Express Blue Cashback kortet har alltså en hel del höga avgifter och det är nackdelarna med kortet. För dig som spenderar en del pengar väger dock cashbacken upp för detta men gör du inte det så blir kortet dyrt.

Årskostnad: 420 kr
Uttagsavgift: 4 % lägst 25kr
Valutapåslag: 2%
Aviaavgift: 45 kr (0kr e-faktura)
Påminnelseavgift: 60 kr
Förseningsavgift: 0 kr
Övertrasseringsavgift: 0 kr

Cashback med American Express Blue Cashback

Kortet har ett mycket enkelt cashback system vilket är att föredra då du slipper lägga ner tid och engagemang på att förstå dig på systemet. Systemet går ut på att du får 1,25 % cashback på allt du köper med kortet. Detta är en oerhört hög nivå då det gäller alla köp med kortet. Vanligt hos ett kreditkort är runt 0,5 % cashback på alla köp eller högre nivåer på speciella inköp.

Bjud in vänner och få pengar

Ett enkelt extraknäck kan vara att bjuda in vännerna att skaffa Blue Cashback kortet. Skaffar de kortet genom dig får du nämligen 420 kr helt gratis insatt på ditt konto.

Hur mycket cashback kan jag samla med kortet?

Det beror helt enkelt på hur mycket du spenderar med kortet. Är du en person som spenderar mindre kommer cashbacken du samlar vara en mindre summa och tvärtom om du spenderar mycket då nivån ligger på 1,25 % av dina inköp. Vi har nedan tagit med exempel på hur mycket du tjänar beroende på hur mycket du spenderar per månad.

Som max kan du spendera 300 000 kr per månad med kortet och därmed samla 3750 kr/månad eller 45 000 kr/år i cashback.

Spendera/månad Cashback insamlad
10 000 kr 125 kr
25 000 kr 312,5 kr
50 000 kr 625 kr
300 000 kr 3750 kr
Räkna cashback med American Express Blue Cashback

Samla cashback med extrakort

Du kan kostnadsfritt skaffa ett extrakort till en familjemedlem eller vän och använda kortet som ett gemensamt kreditkort. Fördelen med detta är att du får cashback på även alla köp som den personen genomför. Perfekt om till exempel du och din partner vill samla cashback tillsammans inför ett gemensamt mål.

Bonus: 1,25 % cashback på allt
Concierge: -
Flyglounger: -
Kategori: Vardagskort

För & Nackdelar

 • 1,25 % cashback på alla köp
 • Förtur till evenemangs-biljetter
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
 • Hög årsavgift
 • Hög uttagsavgift och valutapåslag

En försäkring till resan ingår

Försäkringarna är inte kortets starka sida men trots detta ingår en gratis kompletterande reseförsäkring vilket dock är standard bland kreditkort.

Reseförsäkring

Försäkringen utfärdas av Chubb European Group SE och Inter Partner Assistance och gäller när du reser utomlands i max 60 dagar. Det är du som kortinnehavare samt make/maka eller sambo och hemmavarande barn under 25 år som täcks av försäkringen. För att försäkringen skall gälla behöver dock hela resan ha betalats av kortinnehavaren med American Express Blue Cashback kortet.

Det finns en del olika skydd som ingår i försäkringen som vi tagit fram nedan. Dock saknas viktiga skydd, vilket gör att denna reseförsäkringen anses snål till skillnad från liknande kreditkorts reseförsäkring. Det saknas främst avbeställningsskydd, ersättning vid missat anslutningsflyg, självriskskydd men det brukar även ingå fler skydd.

 • Ersättning på 1000 kr/person vid försenad transportmedel över 4 timmar
 • Ersättning vid bagageförsening 1000 kr/person vid 4 timmar och ytterligare 2000 kr/person efter 48 timmar
 • Olycksfall som leder till död – 500 000 kr
 • Ersättning vid medicinsk invaliditet – upp till 500 000 kr (beroende på graden av medicinsk invaliditet)

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Prisgaranti

Omdöme och betyg

Så vad tycker de som testat på kortet? Jo en del kunder och intresserade verkar vara missnöjda med servicen de fått på kundservice. Personalen verkar inte vara särskilt kompetenta och bra på att lösa problemen kortinnehavarna har. Det påpekas även en hel del kring de höga avgifter hos American Express korten. Men det finns även bra omdömen som är främst nöjda med cashbacken de får genom kortet. American Express har 1,8/5 i betyg hos Trustpilot av 1600 omdömen vilket är mycket lågt men innefattar omdömen för alla deras tjänster och inte bara detta kortet.

Krav för kortet

 • Fast anställning
 • Minst 18 år
 • Inga betalningsanmärkningar

Ansök till Blue Cashback

Tid som behövs: 3 minuter.

Gör detta:

 1. Hitta rätt

  Ta dig vidare till American Express Blue Cashback kortets ansökningsformulär. Där skriver du in dina personliga uppgifter + önskat kreditutrymme och signerar med Bank-ID.

 2. Granskas

  När du skickat in din ansökan skall du bli granskad för att se om du uppfyller de krav som kortet har. Du bör få tillbaka ett svar ganska snabbt och blir du godkänd bör kortet skickats hem till dig inom en vecka.

Förtur till evenemangsbiljetter

En unik förmån med just detta kortet är att du kan få förtur till exklusiva evenemangs biljetter. Är du en person som brukar gå på en del evenemang kan denna förmånen värderas högt. Du får även gå förbi kön på Avicii Arena med detta kortet.

Vanliga frågor

Vad kostar ett extrakort?

Det ingår ett extrakort helt gratis så att du även kan tjäna in cashback på en väns köp.

Hur säkert är kortet?

Precis som med alla kreditkort är kortet mycket säkert att handla med. Dessutom har kortet ett extra skydd för kortbedrägerier, så man kan säga att det är mycket säkert.

Vem passar kortet till?

De passar utmärkt till dig som vill nyttja en stor kreditgräns (upp till 300 000 kr) och tjäna in cashback på dessa köp utan ansträngning. Till skillnad från många andra kort får du cashback på alla köp och inte i specifika samarbetsbutiker. Vilket gör att det passar bra till dig som vill lägga ner mindre tid och få ut så mycket som möjligt.

Skriven och granskad av:

Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på kreditio. Finans och lån är stora intressen för Oliver och han har tidigare jobbat som ekonomisk rådgivare. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2023-07-14

Oliver Ivanovic på LinkedIn

Populära kreditkort just nu

Preem Mastercard
Preem Mastercard
Moregolf Mastercard
Moregolf Mastercard
Volvokortet
Volvokortet

Kontaktuppgifter

Företagsnamn: American Express Europe
Organisationsnummer: 5164113911
Adress: Tegeluddsvägen 21
Postnummer: 115 41
Ort: Stockholm
E-mail: Går att chatta på hemsidan
Telefonnummer: 0771295599

Öppetider

Måndag: 08:00 - 17:00
Tisdag: 08:00 - 17:00
Onsdag: 08:00 - 17:00
Torsdag: 08:00 - 17:00
Fredag: 08:00 - 17:00
Lördag: -
Söndag: -