Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Skillnad mellan UC och kreditupplysning

Skillnad mellan UC och kreditupplysning

skillnad uc och kreditupplysning

Det är lätt att säga att de tar ut en UC på dig när du ansöker om en kredit. Men detta är inte exakt rätt då UC endast är företaget som utför tjänsten.

Vad är egentligen en UC?

Det är en förkortning för företaget Upplysningscentralen som är den största aktören inom kreditupplysningar. Företaget grundades 1977 och ägs idag utav några av de största bankerna som Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. På grund av att de ägs utav dessa storbanker använder de själva tjänsterna och därför stöter du på de såpass ofta. Men UC är även den klart största aktören som de flesta kreditgivarna använder sig av på den svenska marknaden.

När du vill bli beviljad en kredit måste bankerna att göra någon form utav kreditupplysning och de flesta väljer just UC. Då sammanställer de information om punkterna nedan hos dig och ger detta till banken.

  • Pågående och tidigare krediter
  • Inkomst
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Tidigare upplysningar inom 12 månader

Vilka andra företag gör upplysningar?

Om du till exempel ansöker till ett kreditkort utan uc så tas en upplysning från ett annat företag än UC ut. Många tror att detta innebär att ingen kreditprövning alls kommer att tas ut. Men det är felaktigt då det är endast är en annan aktör som genomför det. Dessa aktörer gör exakt samma tjänst men det kan skilja sig något bland processen och vilken info de hämtar. Nedan kan du se exempel på andra kända aktörer inom kreditupplysning:

Creditsafe

Creditsafe är ett annat kreditupplysnings-företag som inte syns när du tar en vanlig kredit med uc. Det är ett mycket stort och globalt företag som är vanligt förekommande vid snabblån. Fördelen med att skaffa en kredit med Creditsafe är att den inte syns när du ska ansöka om en kredit och kreditgivaren tar ut en uc. Dock ger dessa kreditgivare som använder Creditsafe ofta ut endast smålån upp till 50 000 kr. Samtidigt blir räntan högre då deras regler inte är lika stränga.

Bisnode

Bisnode är en relativt stor aktör som utför upplysningar. Det fungerar precis som Creditsafe och uc genom att de hämtar uppgifter från skatteverket och andra myndigheter om dig. Fördelen att välja en kredit som använder Bisnode är samma som Creditsafe. Alltså att den inte syns när en uc tas ut på dig.

Så vad är skillnaden?

Skillnaden är som sagt att UC endast är en aktör som utför kreditupplysningar. Speciellt hos just de är att upplysningen stannar kvar i registret i 12 månader och syns vid nästa koll. Till skillnad från Creditsafe som inte alls sparar detta och gör det synligt vid nästa ansökan.

Det kan vara förmånligt för dig som ansöker om många krediter att välja bort uc. Eftersom som att det är negativt att ha för många ansökningar till krediter inom kort tid.