Hoppa till innehåll

Kreditkort för studenter

Undrar du om det är möjligt att få kreditkort som student? I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om kreditkort för studenter, från krav och fördelar till de bästa alternativen på marknaden. Vi jämför inkomstkrav, kreditgränser och räntor på populära kort så att du kan hitta det alternativ som passar din situation bäst.

Uppdaterat senast: oktober 3, 2024

Jämför kreditkort för studenter

Bank Norwegian kreditkort

Det som gör Bank Norwegian till ett perfekt kort för studenter är att det saknar årsavgift och erbjuder cashback.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 21,99 %
Räntefria dagar: 45 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Hög flygbonus
  • Ingen uttagsavgift
Nackdelar
  • Valutapåslag på 1,75 %
  • Bonustak finns

Som student vill man hålla nere sina kostnader så mycket som möjligt och Bank Norwegian är just ett kort för detta. Du kommer få mellan 0,5 – 5,5 % bonus på alla köp. Sedan kommer du själv kunna välja hur du vill ta del av din bonus genom att ta ut den i CashPoints eller som cashback.

Som ny kund och som student får du dessutom använda kortet första halvåret räntefritt. Dessutom är deras inkomstkrav lägre än många av dess konkurrenter på 100 000 kr per år. Bara detta är skäl till att kolla in Bank Norwegians kreditkort.

Räkneexempel: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. (Augusti 2024, räntan är rörlig).

Re:member Flex

Är du student och gillar att shoppa på nätet? Då är Re:member Flex med deras många samarbetspartners ett utmärkt val.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 28,74 %
Räntefria dagar: Upp till 56 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit
Nackdelar
  • Hög maximal ränta på 28,74%
  • Ingen cashback på vanliga köp

Re:member Flex samarbetar med 300 nätbutiker som erbjuder dig upp till 25% rabatt. Deras bonussystem fungerar genom att den rabatt du får dras av från din nästkommande faktura, helt enkelt som cashback. Detta är något många studenter kan dra nytta av, då deras rabatter sträcker sig över alla möjliga kategorier, alltså finns det nåt för alla.

När det kommer till inkomstkrav är det okej för Re:member Flex om man endast har ett deltidsjobb, vilket många studenter har.

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01)

Coop Mastercard

Just matkostnaden är något många studenter kämpar med varje månad. Med Coop Mastercard kan du snabbt få ner denna kostnaden och ha mer pengar över till annat.

Årsavgift: 0 kr första året, därefter 295 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 19,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Upp till 5,5% bonus hos Coop
  • Minst 0,5 % bonus
  • Flera försäkringar ingår
Nackdelar
  • Årsavgift på 295 kr efter första året
  • Inget stöd för Google Pay eller Samsung Pay

Coop Mastercard är ett kreditkort där du samlar bonuspoäng som sedan kan användas som värdecheckar hos Coop, men även hos Coop poängshop. Vid varje köp samlar du bonuspoäng, oavsett om det är hos Coop eller inte. Detta gör att du snabbare kan öka dina poäng.

Något som många studenter har svårigheter kring är inkomstkravet som många kreditkort har. Coop Mastercard har ett krav på 125 000 kr per år, så för dig som extrajobbar kan detta vara ett bra val av kreditkort.

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,51 % vid betalning med e-faktura (24,25 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Marginalen Traveller

Marginalen Traveller är ett kreditkort som kan passa lite äldre studenter som reser ofta och söker en högre kreditgräns. Kortet erbjuder en minsta kreditgräns på 15 000 kr, vilket är högre än många andra alternativ för studenter.

Årsavgift: 396 kr (gratis första tre månaderna)
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 16,90 %
Räntefria dagar: 50 dagar

Fördelar
  • Fri årsavgift första tre månaderna
  • Bonus på alla köp
  • Omfattande reseförsäkring
Nackdelar
  • Månadsavgift på 33 kr
  • Hög uttagsavgift

En fördel för studenter är att det inte finns något specifikt krav på årsinkomst, vilket kan vara fördelaktigt för de med begränsad eller oregelbunden inkomst. Kortet har en ränta på 16,90%, vilket är en relativt bra ränta. För att kvalificera sig måste man vara minst 20 år gammal.

Marginalen Traveller erbjuder bonuspoäng vid alla köp, som kan användas för reserelaterade bokningar. Man får 1 bonuspoäng för varje 7:e krona, oavsett var man handlar. Dessa poäng kan sedan användas för att boka hotell, hyrbil och flyg. Kortet inkluderar även omfattande reseförsäkringar, vilket gör det särskilt attraktivt för studenter som reser oftare.

Räkneexempel: Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).

Swedbank Mastercard

Swedbank Mastercard kan vara ett lämpligt val för studenter över 20 år som har ett deltidsjobb eller annan inkomstkälla. Kortet har en minsta kreditgräns på 10 000 kr.

Årsavgift: 195 kr (0 kr första året)
Maxkredit: 200 000 kr
Kreditränta: 14,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Låg ränta (14,95%)
  • Omfattande reseförsäkring
  • 55 räntefria dagar
Nackdelar
  • Ingen bonus
  • Hög uttagsavgift

En utmaning för många studenter kan vara det årliga inkomstkravet på 120 000 kr, vilket kan vara svårt att uppnå med enbart studiemedel, vilket gör att kortet passar bäst till studenter som har någon form av inkomst. Kortet har en lägre ränta på 14,95%. Ytterligare en fördel för studenter är möjligheten att få upp till 50% rabatt på SJ-resor med kortet. Detta gör det särskilt värdefullt för studenter som pendlar eller reser ofta inom Sverige.

Trots att kortet inte är specifikt utformat för studenter, kan dess låga ränta och dess kreditgräns göra det till ett attraktivt alternativ för studenter som vill ha extra kreditutrymme.

Jämför kreditgräns och inkomstkrav på studentkreditkort

När du jämför studentkreditkort är det viktigt atta kolla på kreditgränsen och inkomstkravet då studenter kan ha svårt att få kreditkort.

Kreditkort Bank Norwegian kreditkort Bank Norwegian kreditkort
Remember Flex Remember Flex
Coop Mastercard Coop Mastercard
Marginalen Traveller Marginalen Traveller
Swedbank Mastercard Swedbank Mastercard
Lägsta kreditgräns 5000 kr 10 000 kr 10 000 kr 15 000 kr 10 000 kr
Inkomstkrav per år 100 000 kr 150 000 kr 125 000 kr Ingen specifik gräns 120 000 kr
Ålderskrav 18 år 20 år 20 år 20 år 20 år
Ränta 21,99 % 9,74 – 28,74 % 19,95 % 16,90 % 14,95 %
Vår recension Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen
Ansök Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu
kreditkort för studenter illustration

Kan man få kreditkort som student?

Ja, du som är student kan bli beviljad ett kreditkort, men det är oftast svårare och du kommer behöva hitta ett specifikt kreditkort för studenter. Dessa kort har två saker gemensamt och det är en låg kreditgränsen och ett lågt inkomstkrav.

Vad är skillnaden mellan ett kreditkort och ett studentkreditkort?

Det som skiljer ett vanligt kreditkort från ett studentkreditkort är att det inkluderar förmåner som cashback och samtidigt har låga inkomstkrav samt godkänner CSN som inkomstkälla. Det finns dock inga kreditkort som är specifikt utformade just för studenter, utan endast kreditkort som passar bättre än andra för studenter.

Vilka krav har kreditkort på studenter?

  • Över 18 år
  • Fri från betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden
  • Minst 100 000 kr i inkomst per år (före skatt)
  • Folkbokförd i Sverige och har svenskt BankID

Som student kan det vara svårt att uppfylla alla dessa krav. Som tur är olika kortutgivare olika hårda och det är lägre krav för kreditkort med en lägre kreditgräns. Om du ändå uppfyller en majoritet av kraven finns en god chans att du kan bli antagen även fast du missar något.

Vilka förmåner har studentkreditkort?

  • Cashback: Spara pengar på dina utgifter för att få studentekonomin att gå runt.
  • Reseförsäkring: Det bör ingå en kostnadsfri reseförsäkring på grund av att många studenter reser mycket.
  • Låga avgifter: Studentkort bör inte ha höga avgifter då tanken är att studenter ska kunna spara pengar genom ett kreditkort.

Hur blir jag beviljad kreditkort som student?

För att bli beviljad kreditkort som student ska du välja ett kort med låga krav, se till att du uppfyller inkomstkravet och välja en låg kreditgräns vid ansökan.

1. Välj ett kort med lägre krav

Andra steget är att välja ett kreditkort med lägre krav och att ansöka om en låg kreditgräns. Kreditkortet med lägst inkomstkrav just nu är till exempel Bank Norwegian kreditkort med 100 000 kr/år och den lägsta kreditgränsen du kan ansöka om är på 5000 kr.

2. Se till att du uppfyller inkomstkravet

De flesta studenter som blir nekade kreditkort blir det eftersom de inte uppfyller inkomstkravet med sitt CSN. Vissa kortutgivare räknar heller inte CSN som en inkomst och det finns inga kreditkort utan inkomst.

Därför är det viktigt att du dels ansöker hos en kortutgivare som godkänner CSN som inkomstkälla och samtidigt ser till att du når upp till inkomstkravet. Inkomstkravet för kreditkort är som lägst mellan 100 000 – 150 000 kr/år och för att uppfylla det kan du behöva skaffa dig ett jobb utöver studerandet.

3. Ansök och bli beviljad

När du fått koll på din ekonomi och hittat ett enkelt kreditkort att få som passar dig klickar du på ansök nu knappen till höger. Du kommer nu tas till kortutgivarens hemsida där du kan ansöka. Skulle din ansökan bli godkänd kommer du får ett svar samt ditt nya kreditkort hemskickat.

Fördelar och nackdelar med kreditkort som student

Fördelar

  • Buffert: Du kan nyttja ett kreditutrymme vid oväntade utgifter och betala tillbaka den inom de räntefria dagarna för att slippa ränta. Få studenter har hunnit spara ihop till en egen buffert och då kan ett kreditkort vara den enda lösningen.
  • Bonus: Genom kreditkort med bonus kan studenter samla bonuspoäng på sina utgifter och spara pengar. Antingen kan de få en mindre bonus på runt 0,5-1 % på alla köp eller upp till 25 % hos utvalda butiker beroende på vilket kort de väljer.
  • Cashback: Med ett cashback kreditkort kan du som student få återbäring på köp, antingen på samtliga köp eller specifika köp som när du handlar mat eller tankar. Fördelen med cashback mot bonus är att du får pengarna direkt in på kontot istället för att du samlar bonuspoäng som ofta måste spenderas hos utvalda samarbetspartners.
  • Samlade utgifter: Du får alla utgifter samlade på en faktura och kan därmed hålla koll på vad du spenderar dina pengar på och ta bort onödiga inköp.
  • Försäkringar: Det ingår ofta en reseförsäkring men det kan också ingå fler försäkringar som prisgaranti, köpskydd och allriskförsäkring.

Nackdelar

  • Risk för skulder: Ett kreditkort medför ansvar och kan locka dig till att köpa saker du inte har råd med. Genom att spendera mer än du har råd att betala tillbaka kan ett kreditkort orsaka skulder och höga räntekostnader. Därför är det viktigt att du som student med begränsad betalningsförmåga alltid betalar kreditfakturan i tid och undviker ränta.
  • Höga räntor: Kreditkort har höga räntor mellan 20-25 % och väljer du som student att delbetala när ekonomin är tajt så kommer du behöva betala dyra räntekostnader.
  • Avgifter: Det kan tillkomma en årsavgift för vissa kreditkort och om du inte väljer e-faktura kan du behöva betala upp till 39 kr/månad i aviavgift, vilket blir upp till 468 kr/år i aviavgifter. Däremot kan du undvika avgifterna genom att välja ett kreditkort utan avgift och med e-faktura.

Studenterbjudanden från olika banker

Bankerna vill att nya vuxna på marknaden ska välja deras bank. Därför ger många särskilda erbjudanden med lägre priser för just studenter.

Kreditio har samlat de bästa studenterbjudandena nedan:

SEB studentpaket

För dig som väljer SEB och är student får du studentpaketet gratis och det ingår:

  • Swish
  • Bankkort
  • Kreditkort
  • Reseförsäkring & avbeställningsskydd

Handelsbanken studentrabatt

Handelsbanken ger dig både konto och kort gratis, en komplett betallösning helt gratis. Du behöver vara mellan 18-26 år och få CSN insatt på ditt konto.

  • Mastercard kort
  • Förmåner och rabatter
  • Reseförsäkring

ICA stammis student

ICA ger dig både rabatt hos ICA och samarbetspartners samt betallösningar. Detta ingår:

  • Bankkort
  • Rabatt på mat och apotek
  • Du kan få dubbel bonus hos ICA
  • Hemförsäkring för studenter

Nordea studenterbjudande

Vardagspaketet hos Nordea ingår helt gratis för dig som är student. Detta innehåller alla nödvändiga banktjänster som behövs för att gå in i vuxenlivet.

  • Konto
  • Nordea Debit
  • Nordea Gold går att ansöka om
  • Swish, Google Pay och Apple Pay

Vanliga frågor och svar

Varför får jag inte kreditkort som student?

Det kan vara så att du inte uppfyller kraven som finns för att bli godkänd. Är det så kan du testa ansöka för ett kreditkort med lägre kreditgräns vilket vi ger exempel på högre upp. Dessa kort har lägre krav och därför kan du bli godkänd för dessa även fast du blivit nekad förut.

Kan man få amex som student?

American Express, även kallat Amex, har kreditkort med högre inkomstkrav som därför kan bli svårt att bli beviljad som student. Har du däremot ett jobb utöver CSN kan du bli beviljad ett Amex kreditkort som student.

Finns det nackdelar med kreditkort som student?

Först och främst är det relativt svårt att bli beviljad ett kreditkort som en student. Vidare så kan det bli dyrt om du inte betalar tillbaka krediten inom de räntefria dagarna. Som student har du antagligen inte så mycket erfarenheter och kan därmed enklare bli sen med betalningarna. Därför rekommenderar vi endast att du som har bra koll på ekonomin skaffar ett kreditkort.

Vilka alternativ till kreditkort finns för studenter?

Har du testat ett flertal gånger och lyckas inte skaffa ett kreditkort som student? I så fall bör du fundera på att köra på ett riktigt bra debetkort istället.

Debetkort har ingen kredit vilket också innebär att kraven för att bli godkänd är så gott som obefintliga. En del av de modernare debetkorten efterliknar kreditkort mycket, de erbjuder precis som kreditkort förmåner som bonusar och gratis försäkringar.

Andra typer av kreditkort för särskilda grupper

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-10-03

Oliver Ivanovic på LinkedIn