Hoppa till innehåll
Nordea Gold

Nordea Gold

december 23, 2023

Ett kreditkort som ger dig flertalet försäkringar så att du kan känna dig trygg när du genomför ett köp. Skulle varan bli skadad under leveransen eller efteråt kan du få ersättning.

Sammanfattning av kortet

En hel del försäkringar som reseförsäkring, allriskförsäkring och leveransförsäkring ingår vilket gör köpen med kortet trygga. Kortet ingår även gratis för dig som har vardagspaketet hos Nordea vilket innebär att du betalar 39 kr/månad för ett antal samlade tjänster. Det är även ett kreditkort med låg ränta med bra kreditvillkor men tyvärr finns inget bonussystem och kortet har en årsavgift på 470 kr för dig som inte har vardagspaketet. Sammanfattningsvis anser vi därför att det är ett bra kreditkort för studenter men inte för dig över 22 år.

Bonus

Försäkringar

Kreditvillkor

Avgifter


Recension Nordea Gold

Vi har nu recenserat Nordea Gold kortet. För dig som är under 22 år eller studerar är kortet gratis men annars tillkommer en ganska hög årsavgift. Är denna årsavgiften värt det och passar förmåner för dig tar vi nedan reda på!

Bilder från ansökan
Nordea Gold ansökan skärmdump

Kreditvillkor

Kortet ger dig en kreditränta på 13,05 % vilket är en mycket låg ränta till skillnad från andra kreditkort som brukar ligga runt 15-17 %. Den effektiva räntan är också låg och ligger på 17,14 % för ett kreditutnyttjande på 20 000 kr under ett år. Kreditgränsen är 100 000 kr men du kan ansöka om att höja gränsen genom att ringa till kundservice. Beroende på din ekonomiska sits så kan du beviljas en ännu högre kredit, men 100 000 kr är tillräckligt för de flesta.

Sammanfattningsvis mycket bra kreditvillkor anser vi på Kreditio.

Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 13,05 %
Effektiv ränta 17,14 %
Räntefri period: 55 dagar

Avgifterna

Avgifterna är tyvärr inte lika bra som kreditvillkoren. Till att börja med så är årsavgiften på 470 kr, vilket är mycket högt. För dig som har vardagspaketet hos Nordea är dock årsavgiften 0 kr. Vanligtvis kostar vardagspaketet 39 kr per månad men för dig som är under 22 år eller studerar och får CSN är det gratis. Är du under 22 år eller får CSN är kortet alltså ett kreditkort utan årsavgift.

Valutaväxlingspåslaget är 1,55 % och uttagsavgiften 2 %, dessa avgifter är inget som sticker ut jämfört med andra kreditkort men fortfarande höga. Tar du ofta ut kontanter eller genomför köp i utländsk valuta bör du nog leta vidare efter ett annat kreditkort.

Vi anser avgifterna vara ganska bra för dig som är under 22 år och slipper årsavgiften men annars drar den höga årsavgiften ner betyget rejält.

Årskostnad: 470 kr
Uttagsavgift: 2 % (minst 40 kr)
Valutapåslag: 1,55 %
Aviaavgift: 19 kr (0 kr e-faktura)
Påminnelseavgift: 60 kr
Förseningsavgift: 0 kr
Övertrasseringsavgift: 60 kr

Bonussystem

Det går inte att samla bonuspoäng med kortet då det inte finns något bonussystem, men det finns erbjudanden och rabatter.

Erbjudanden och rabatter

Erbjudandena ändras hela tiden och dessa är de aktuella under början av 2023:

 • Avis hyrbilar – upp till 15 % rabatt
 • Best Western – upp till 20 % rabatt
 • Viking Line – specialpris
 • Priceless Stockholm – erbjudanden för nöjen i Stockholm
 • Interflora – 15 % rabatt
 • Tailor Store – 20 % rabatt på skräddarsydd skjorta
 • Greatdays – 15 % rabatt

 

Specifika rabatter

Det finns alltid några unika erbjudanden som är lite extra bra. Just nu är det bland annat att du får 30 öre/liter tankad hos Preem i drivmedelsrabatt.

Du får även 30 dagar gratis prenumeration hos Nextory. Skulle du tycka om det och sedan vilka fortsätta har du en löpande rabatt på 10 % varje månad.

Bonus: Inget bonussystem
Concierge: -
Flyglounger: -
Kategori: Vardagskort

För & Nackdelar

 • Reseförsäkring
 • Köpförsäkringar
 • Låg ränta
 • Inget bonussystem
 • Hög årsavgift

Försäkringar

Kortets främst fördel är att det har bra skydd för dig i vardagen som en reseförsäkring, allriskförsäkring och ett leveransskydd. Det ingår även ett självriskskydd för bilbärgning och en hole-in-one försäkringen. Försäkringarna är både många och har bra täckning samt ersättningsnivåer.

Kompletterande reseförsäkring

För att den kompletterande reseförsäkringen ska gälla så behöver minst 50 % av resan ha betalats med kortet. Uppfyller du detta kraven så gäller den kompletterande reseförsäkringen för dig och din partner samt barn under 23 år som bor hemma.

Här kommer en lista på de skydd som reseförsäkringen omfattar:

 • Eliminerar självrisk för hyrbil
 • Självriskskydd för hem och bilförsäkring
 • Bagageförsening
 • Transportförsening
 • Avbeställningsskydd
 • Ersättning vid dödsfall
 • Ersättning för invaliditet

 

Allriskförsäkring

En allriskförsäkring gäller på alla vitvaror och tv-apparater du köper med ditt Nordea Gold kort. Köpen måste ske till 100 % med kortet för att försäkringen ska gälla och då gäller den i 5 år. Vid skador eller stöld på varorna under denna perioden kan du få rätt till ersättning.

Leveransskydd

Vi handlar alltmer på nätet och det kan ske mycket med varorna innan de kommer fram. Genom leveransförsäkringen så kan du få ersättning upp till 25 000 kr om beställda varor inte kommer fram, blir skadade under leveransen eller inte finns i paketet. Produkten måste ha ett värde på minst 1500 kr och köpt hos ett företag som är registrerat i antingen EU, Liechtenstein, Norge, Island eller Schweiz.

Skydd vid bilbärgning

Om du får en skada på din bil som orsakar att du behöver bilbärgning så täcker detta skyddet din självrisk i bilförsäkringen. Du kan få upp till 2000 kr i ersättning för att täcka självrisken men måste ha tankat med kortet (minst 20 liter) inom 60 dagar för att skyddet ska gälla.

Hole-in-one försäkring

För dig som är riktigt duktig på golf så finns även en hole-in-one försäkring. Slår du en hole-in-one och har betalat greenfee med Nordea Gold kortet får du 2000 kr i ersättning.


 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Prisgaranti

Hur bra är Nordea Gold enligt kunderna?

Generellt sett har Nordea Bank som utfärdar kortet mycket dåliga omdömen (1,3/5 i betyg hos Trustpilot) men vi har mest fokuserat på omdömen kring just Nordea Gold kortet. Det finns en hel del positiva omdömen från studenter och yngre vuxna då dessa personer får kortet utan årsavgift. Det flesta av personerna som har betalat årsavgiften på 470 kr är dock inte lika nöjda. Saknaden av bonussystem gör att det blir svårt att få tillbaka värdet för årsavgiften man betalar. Samma slutsats har vi på Kreditio dragit och anser därför att kortet passar bra för studenter som ofta inte heller har tid att engagera sig i bonussystem och liknande.

Krav för kortet

 • Minst 18 år
 • Fast anställning
 • Inga tidigare betalningsanmärkningar

Skaffa Nordea Gold - Ansökan

Tid som behövs: 5 minuter.

Ansök så här:

 1. Ansök till Nordea Gold

  Fyll i Nordea Golds kortets ansökningsformulär efter att du identifierat dig med Bank-ID.

 2. Vänta

  Det brukar gå relativt snabbt för att få ett svar på om du uppfyllt kraven som kortet har.

 3. Få hem kortet

  Uppfyllde du kraven så kommer kortet skickas hem till dig omgående. Leveransen brukar ta runt 1 vecka.

Vanliga frågor

Vem passar Nordea Gold kortet till?

Kortet passar främst till studenter och dig under 22 år då årsavgiften är 0 kr för dessa personer.

Vilka försäkringar ingår?

Det ingår en reseförsäkring, en allriskförsäkring och en leveransförsäkring.

Går det att blippa?

Ja, mindre köp går att blippa genom antingen kortet men även genom wearables som till exempel en smartklocka.

Vad kostar extrakort?

Det är kostnadsfritt att ta ut ett extrakort till ditt Nordea Gold Mastercard.

Skriven och granskad av:

Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på kreditio. Finans och lån är stora intressen för Oliver och han har tidigare jobbat som ekonomisk rådgivare. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2023-12-23

Oliver Ivanovic på LinkedIn

Populära kreditkort just nu

Moregolf Mastercard
Moregolf Mastercard
Mynt Företagskort
Mynt
American Express Platinum Card
American Express Platinum Card

Kontaktuppgifter

Företagsnamn: Nordea Bank Ab
Organisationsnummer: 5164111683
Adress: Smålandsgatan 17
Postnummer: 105 71
Ort: Stockholm
E-mail: Chattfunktion på hemsida
Telefonnummer: 0771 22 44 88

Öppetider

Måndag: 08:00 - 20:00
Tisdag: 08:00 - 20:00
Onsdag: 08:00 - 20:00
Torsdag: 08:00 - 20:00
Fredag: 08:00 - 20:00
Lördag: 08:00 - 20:00
Söndag: 08:00 - 20:00