Hoppa till innehåll

Bankkort för barn

Om det är dags för ditt barn att skaffa ett bankkort för barn så har du kommit rätt. Oavsett om du precis börjat ge ditt barn vecko- eller månadspengar eller barnet är äldre ser vi till att du hittar ett lämpligt kort.

Se till att kika in jämförelse över betalkort för barn nedan av oss på Kreditio.se!

Marginalen Gold
Marginalen Gold (Gimi): Bäst bankkort för barn
Sidan innehåller annonser

Topplista – Bankkort för barn 2024

   Marginalen Gold
  • Ingen årsavgift första året
  • Upp till 25% cashbacks
  • Delbetala i egen takt
  Årsavgift: 0 kr år 1 (195 kr efter)
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 16,90 %

  Eller läs recensionen

  Vid betalning av total skuld utgår ingen ränta för köp. Vid nyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73% (2013-05-01). Årsavgift 195 kr (0 kr första året).
   Fördelar
  • Ingen årsavgift första året
  • Upp till 25% cashbacks
  • Delbetala i egen takt
   Nackdelar
  • Hög uttagsavgift
  • Årsavgift efter år 1 (låg)
  Försäkringar
  • Reseförsäkring
  • Avbeställningsskydd
  • Köpskydd
  • Prisgaranti
   Krav
  • Minst 20 år gammal
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Fast inkomst på minst 10 000 kr / månad
  Villkor
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 16,90 %
  Effektiv ränta 17,73 % (20 000 kr i utnyttjad kredit)
  Räntefri period: 50 dagar
  Avgifter
  Årskostnad: 0 kr år 1 (195 kr efter)
  Uttagsavgift: 3,00 % (min 35 kr)
  Valutapåslag: 1,65%
  Aviaavgift: 0kr (25 kr papper)
   Danske Bank Direkt Ung
  • Gratis för silvermedlemmar
  • Perfekt för yngre vuxna
  • Försäkringar ingår
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 25 000 kr
  Kreditränta: 17,30 %

  Eller läs recensionen

   Fördelar
  • Gratis för silvermedlemmar
  • Perfekt för yngre vuxna
  • Försäkringar ingår
   Nackdelar
  • Inget bonussystem
  • Endast för dig mellan 18-27 år
  Försäkringar
  • Reseförsäkring
  • Avbeställningsskydd
  • Köpskydd
  • Prisgaranti
   Krav
  • Mellan 18-27 år
  • Fast inkomst
  • Inga betalningsanmärkningar
  Villkor
  Maxkredit: 25 000 kr
  Kreditränta: 17,30 %
  Effektiv ränta 13,37 %
  Räntefri period: 45 dagar
  Avgifter
  Årskostnad: 0 kr
  Uttagsavgift: 2 % (minst 40 kr)
  Valutapåslag: 1,75 %
  Aviaavgift: 0 kr
Kreditio.se är en av få jämförelsesajter för kreditkort som recenserar kreditkorten på riktigt. För oss är det en självklarhet att hålla kvalitén på hemsidan hög så att vi ger dig en anledning att komma tillbaka för mer infomation. Betygsättningen följer därför en viss metodik och går igenom flera personer innan ett slutgiltigt betyg sätts.

Statistik – Bankkort för barn

Antal kort för barn: 4 st
Kort för åldrar mellan: 0 – 18 år
Årsavgift mellan: 0 – 469 kr
Bäst för barn: PFC Junior
bankkort för barn illustration

Vad är speciellt med bankkort för barn?

Det blir allt vanligare med bankkort för barn då kontanter försvinner snabbt. Samtidigt börjar barn hantera pengar i allt tidigare ålder och det kräver en del begränsningar. Att korten har dessa begränsningar, specifika förmåner och tillåter unga kortinnehavare är det speciella med dessa kort.

Bankkorten är alltid debetkort och därför har barnet även ett bankkonto kopplat till kortet. När köp genomförs dras samtidigt pengar från kontot.

Skillnaden mellan bankkort för vuxna och barn

Det är inte mycket som skiljer ett bankkort för barn utan det är precis som ett vanligt bankkort som en vuxen skaffar egentligen. Den enda skillnaden är att du som förälder har kontroll över ekonomin och kan kontrollera allting. Du kan se vilka köp som genomförs och vart samt sätta gränser på hur mycket som kan spenderas på kortet. Det är även du som vårdnadshavare som juridiskt sett har ansvar och ingår avtal med de köp ditt barn genomför.

Den största skillnaden är att det brukar finnas begränsningar för barnens bankkort. Bland annat kan det vara att de inte kan genomför köp till utlandet eller att de inte kan spendera mer än en viss summa per dag. Beroende på vilket kort du väljer är det olika lätt för dig som förälder att styra dessa regleringar.

Välj rätt bankkort till ditt barn

För att välja rätt betalkort till ditt barn så finns det vissa saker du bör ha i åtanke. Vi har samlat det vi på kreditio anser vara viktigast nedan:

Anpassa efter ålder

Olika kort har olika funktioner som följer med och passar därför olika bra beroende på hur gammalt barn du har. Har du ett yngre barn vill du som förälder ha en större kontroll och översikt över kortet och transaktionerna. Det kan vara bra att kunna spärra kortet och begränsa hur mycket som kan spenderas.

Är barnet däremot lite äldre så bör kortet fokusera på att låta barnet sköta sin egen ekonomi mer och ge tips.

Det är mycket viktigt att du väljer ett kort som är lämpligt för ditt barns ålder. Så småningom när barnet blir äldre så kan det även vara bra att byta kort till något som passar äldre barn.

Avgifter

Det är främst årsavgiften som går att jämföra på bankkort som är till för barn. Barn brukar nämligen varje göra så mycket kontantuttag eller betala i utländska valutor. Samtidigt brukar uttagsavgiften och valutapåslaget vara 0 % men det kan vara bra att kolla valutapåslaget som ibland kan vara högre.

Övriga banktjänster

Till barnets första kort kan det vara bra att det ingår ett bankkonto, vilket det ofta gör. Nuförtiden blir det också alltmer viktigt att kortet stödjer till exempel Apple eller Google Pay så att barnet kan betala med mobilen. Se till att du får en komplett lösning för barnets hela ekonomi.

Att kortet är kopplat till en smidig och lättförståelig applikation kan också vara en stor fördel. På detta sätt kan du hålla koll på transaktionerna och lär dig hantera ekonomin snabbare.

Exempel på betalkort för barn

Bankerna konkurrerar mellan varandra om att få in kunder i tidig ålder i hopp om att de fortsätter som kunder sedan. Därför finns det olika bankkort som du kan välja mellan till ditt barn.

Vanligast är dock att du skaffar ett kort genom banken som du själv använder. Detta behöver dock inte vara förmånligt alls och om banken erbjuder ett dåligt kort bör du vända dig till en annan.

Vi har samlat de populäraste valen nedan:

Revolut Junior

Revolut Junior är ett populärt betalkort för barn och utfärdas av den omtyckta kortutgivare Revolut. Kortet ger enkelt en bra kontroll för föräldrarna över barnets konto och kort. Samtidigt så ges mycket frihet för barnet om det tillåts och det finns möjlighet för sparande och liknande.

Kortets främsta fördel är att det har allting som de andra korten har samtidigt som det är helt gratis att skaffa. De andra korten tar ut en större årsavgift på grund av funktionerna som är lite unika för just barn.

Vi på kreditio tycker Revolut Junior är ett riktigt bra val både för dig som har ett mindre barn eller yngre ungdom.

Gimi kortet och Marginalen Gold

För dig mellan 7-13 år så finns Gimi kortet som alternativ. Kortets fördel är att det ingår en pedagogisk applikation som gör att sparandet liknar ett spel.

Så att barnet ska lära sig att spara och hantera sina pengar kan du som förälder sätta upp en fast summa som sätts in varje vecka. På detta sätt behöver barnet se till att de inte spenderar alla pengar innan veckan är slut, denna funktionen kallas veckopeng.

En annan funktion som kortet har är sysslor och det går ut på att du kan sätta upp sysslor som ditt barn ska genomföra. När de klarat av sysslan så har du även satt upp en belöning som förs över till deras konto.

Gimi kortet kostar 469 kr om du betalar årsvis och 49 kr månadsvis. Det är alltså ett ganska dyrt bankkort för ett barn och endast värt enligt oss på kreditio om ni planerar att använda funktionerna flitigt.

Har du däremot Marginalen Gold kortet så ingår ett Gimi premium kort helt gratis första året. Gold är ett mycket populärt kreditkort med bonus som du bör fundera på att skaffa om du ändå planerar att skaffa Gimi kortet.

Swedbank Mastercard Ung

Swedbank Mastercard Ung är mer likt ett vuxet bankkort och ges ut av storbanken Swedbank. Kortet är helt gratis och det ingår även ett konto och Swish när du skaffar kortet.

Vi tycker Swedbank Mastercard Ung passar bäst för barn som redan kan hantera sin egen ekonomi. Har du ett mindre barn som inte är van vid att hantera pengar rekommenderar vi istället Revolut Junior.

PFC Junior

Ett mastercard kort från PFC bank som är till för dig under 18 år. Du som förälder kan här välja att spärra särskilda betalningar som onlineköp eller bankomat uttag.

Årsavgiften ligger på 240 kr och i övrigt är avgifterna mycket låga då både uttagsavgiften och valutapåslaget är 0 %.

Du som förälder är den enda som kan sätta in pengar på PFC Junior kortet. Det går även att sätta på pushnotiser så att barnet får reda på att pengar satts in. Men det går även att hålla koll på saldot och alla transaktioner enkelt i appen.

PFC Junior passar utmärkt till mindre barn som precis börjat hantera pengar. Detta då det ger dig som förälder en stor kontroll över kortet och därmed möjlighet att lära barnet hantera pengar.

Tyvärr har PFC däremot stängt ner ansökningar och även användning av sina kort. Därför går det inte längre att skaffa PFC Junior kortet.

Jämförelse över populära bankkort för barn

Kreditio har genomfört en större jämförelse mellan olika alternativ för barn. Jämförelsen utgår ifrån årsavgiften, kontrollen som föräldrarna har, övriga fördelar och valutapåslaget:

Kort:ÅrsavgiftFöräldrakontrollFördelarBristerValutapåslag
Revolut Junior0 krJa, olika funktioner och bra översiktBilligt och braInga större brister0 %
Gimi kortet469 krJa föräldrar har full kontrollPedagogiska tjänster ingårÅrsavgiften3 %
Swedbank Mastercard Ung0 krNejGer ansvar till barnetDålig kontroll som förälder1,65 %
Jämförelse mellan betalkort för barn från kreditio.se, uppdaterad 2024-05-11

Vid vilken ålder bör barnet ha ett betalkort?

Det är upp till dig som förälder att bestämma när ditt barn klarar av ett bankkort. Vanligtvis brukar detta vara först runt 10-13 års åldern men det skiljer sig en del.

Innan du skaffar ett kort till ditt barn är det dock alltid viktigt att ni pratat igenom ansvaret det innebär. Detta inkluderar att ni går igenom hur och till vad kortet ska användas och sätter begränsningar.

Hur mycket pengar ska barnet få varje månad?

Summan pengar du ger ditt barn varje månad är också upp till dig som förälder. Du behöver ta hänsyn till faktorer som hur mycket pengar barnet behöver och anpassa utefter det.

Hur gammalt ditt barn är ska också räknas med då ett yngre barn är i behov av mindre pengar ofta. Sen kan det vara bra att börja med en mindre summa så att barnet lär sig att spara och få pengarna att räcka under längre perioder. När du märkt att barnet klarar av att hantera summan kan du sedan höja månadspengen.

Sen behöver du självklart även utgå ifrån din egna ekonomiska situation och därmed hur mycket du har råd med. Du bör inte ge ditt barn onödigt mycket pengar att spendera på nöjen om det försätter din ekonomi i en dålig sits.

Alternativet är kontanter

Alternativet till att skaffa ett betalkort till ditt barn är att istället ge barnet kontanter. Fördelen med kontanter enligt många är att det lär barnen hantera pengar enklare. Nackdelen är däremot att allt färre butiker tar emot kontanter och därför så är det inte säkert att pengarna kan användas.

Vanliga frågor

Vad är ett bankkort till ett barn?

Det är ett vanligt bankkort som är till för att användas av en yngre person. På grund av detta så har ofta en förälder en stor kontroll över kortet och bankkontot.

Vilka bankkort är bäst för barn?

Beroende på ditt barns ålder, behov och hur mycket kontroll du vill ha varierar det. PFC kortet är dock ett kort som har lite av allt och passar därför bra för de flesta. Det ingår bland annat en bra föräldrakontroll, smidig applikation och

Är betalkort till barn ett debetkort?

Ja, när man säger betalkort till ett barn så syftar man på ett debetkort. Detta då det inte finns några betalkort eller kreditkort till barn då du behöver vara över 18 år för dessa kort.

Kan en 10 åring ha ett bankkort?

Ja, det finns kort som kan skaffas av barn så unga som till och med 7 år. När barnet är 10 år finns det därför en del kort att välja mellan.

Hur skaffar man Swish till barnets kort?

För att skaffa Swish till kortet och kontot du väljer till ditt barn krävs det oftast ett fysiskt möte. Ta kontakt med banken du valt och sätt upp ett möte, själva processen är smidig och brukar gå snabbt.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på Kreditio. Han använder kreditkort själv flitigt och har finans och privatekonomi som intresse sedan länge. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-05-11

Oliver Ivanovic på LinkedIn