Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Tänk på detta när du startar företag

Tänk på detta när du startar företag

Att tänka på när du startar företag

Många drömmer om att starta upp ett eget företag och arbeta för sig själv. Dock kräver det en hel del planering och struktur för att lyckas. Det finns vissa saker du bör tänka på när du starta ett företag. Vi hjälper dig nedan med några tips att komma igång snabbare och öka chansen till att du lyckas bättre.

Skapa en affärsplan

Det är viktigt att ha en detaljerad plan för vad du ska göra och hur din produkt eller tjänst fungerar. Undersök din marknad först och se över om det finns något behov du kan täcka med din ide. Skapa sedan en plan för hur du ska få din produkt/tjänst att nå ut till målgruppen.

Det är även viktigt att du skapar ett namn för ditt företag som du håller dig till. När du har hittat ett lämpligt namn får du heller inte glömma kolla upp så att det inte redan är taget. Kolla även upp på sociala medier om namnet är ledigt. Så småningom kan det också vara en bra ide att skaffa ett varumärkesskydd för ditt företagsnamn.

Skaffa ett utrymme där du kan jobba

Vare sig om du planerar att skaffa kontor direkt eller jobba hemifrån kommer du behöva en specifik plats för företaget. Ska du skaffa kontor bör du se över hyreskontraktet noggrant och kolla upp uppsägningstiden. Planerar du att jobba hemifrån är det smart att ha ett specifikt rum i din bostad där du jobbar.

Anställ personal

Ska du starta ett företag där du är den enda anställda är anställning inget du behöver tänka på. Behöver du personal så är det dock bra att börja leta i tid så att du hittar kompetent och lämpliga personer.

Ett alternativ kan vara att du anställer personal som är lite billigare men med lägre erfarenhet i början. Då kan du istället själv investera tid på att lära upp personerna och spara in pengar. Dock kräver detta att du själv är kunnig inom området och kan lära ut det som krävs för jobbet.

Finansiering

Beroende på hur din affärsplan ser ut kommer det krävas olika mycket kapital för att starta företaget. Troligen kommer du dock behöva lite pengar för att komma igång med utrustningen och verktygen som krävs.

När det kommer till finansiering finns det olika sätt man kan gå tillväga:

Välj ett kreditkort

Det finns specifika kreditkort för företag som du kan använda för att få kortsiktigare krediter. Dessa har ofta runt 50 räntefria dagar och ger dig en extra buffert innan du sparat ihop en kassa för oväntade utgifter. I korten ingår även ofta försäkringar, cashbacks och mera förmåner som gör det till ett attraktivt val.

Dock är det inget som bör nyttjas under en längre period då räntan gör det mycket dyrt.

Ta ett lån

Precis som att du kan ta ett privatlån går det att ta lån som företag. Som nystartat företag har du dock ingen säkerhet för lånet vilket gör att räntan blir mycket hög. Du behöver ofta även gå i borgen för lånet själv som privatperson, vilket är en risk.

Få investeringar

Du kan även få in kapital genom att folk investerar i ditt företag och får en andel för det. Antingen kan det vara en kompis som tror på dig men det kan även vara någon som jobbar med att investera i nystartade företag.

Finansiera själv

Sparar du ihop en buffert kan du också finansiera ditt företags kostnader själv. Dock krävs det att du har sparat under en längre period ofta. Det är också svårt att estimera hur höga kostnader du kommer få och när inkomsterna kommer täcka kostnaderna. Spara därför lite extra så att du har råd även om det går sämre än du trott.