Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Skydda dig mot kortbedrägerier

Skydda dig mot kortbedrägerier

skydda dig mot kortbedrägerier

Kortbedrägerier innebär att ditt kort blir avläst och stulet på information utan din tillåtelse. Detta kan drabba vem som helst och blir allt vanligare i takt med att kortköp ökar. Det finns dock en del enkla saker du kan implementera i vardagen för att minska risken till att bli utsatt för detta.

Skydda korten

Se först till att direkt när du får ditt nya kreditkort eller annat betalningskort kontrollera det. Det kan vara så att någon redan har stulit informationen på vägen till dig, kolla därför så att inget är mixtrat med. Du bör även förvara korten i en säker korthållare och på ett säkert ställe där ficktjuvar inte kan komma åt det. Ett tips är att skaffa en korthållare med RFID-blocker som hindrar tjuvar från att läsa av din kortinformation.

Några självklarheter är även att du aldrig borde:

  • Låna ut dina kort
  • Genomföra transaktioner på allmänna Wi-Fi anslutningar
  • Använd aldrig korten på hemsidor du inte litar på

Kontrollera kontoutdrag

Det kan vara så att din information har stulits och obehöriga köp genomförts utan att du märker det. Gå över dina kontoutdrag regelbundet och kontrollera så att alla köp har gjorts av dig. Hittar du något köp som du inte känner igen bör du direkt kontakta din kortutgivare och meddela detta.

Dela inte din information

En del kortbedrägerier sker också genom att du ger ut din information. Det kan vara genom ett meddelande eller telefonsamtal till någon som utger sig för att vara från banken. På senaste har det blivit alltmer vanligt med att kortbedragare ringer runt och utger sig för att vara representanter för tjänster du använder. Ge aldrig ut din kortinformation över ett samtal eller liknande!

Använd olika kort

I vardagen genomför du en hel del köp och utsätter ditt kort för en hel del exponering. Du drar kortet i massor utav butiker och gör det synligt för potentiella kortbedragare. Använd därför ett kort för dessa vardagliga köp och sedan ett enskilt för fakturor och autogiro betalningar. Ett kort som passar bra vardagliga köp är ett kreditkort med hög bonus. Just dessa typer av köp brukar kunna ge höga bonusar och spara in en del pengar åt dig.

Skulle ditt vardagliga kort då bli utsatt för obehöriga transaktioner och kontot tömt så påverkas inte det andra kortet. Autogiro betalningar och fakturor kan fortfarande betalas och du kommer därför inte hamna efter med betalningar och få betalningsanmärkningar.

Vad händer om jag blir utsatt för kortbedrägeri?

För det första behöver du kontakt din kortutgivare direkt. Då kommer de att spärra ditt kort så att de obehöriga transaktionerna upphör. De kan även hjälpa dig att ta ärendet vidare och polisanmäla transaktionerna.

Hur spärrar jag mitt kort?

Det brukar vara mycket enkelt att spärra sitt kort. Nedan har vi samlat de enklaste sätten att gå tillväga:

  • Gå in på bankappen och spärra ditt kort
  • Ring till kundtjänst och be de spärra kortet
  • Logga in via internetbanken

Har du ett kreditkort är det kortutgivaren som är ansvarig för alla obehöriga transaktioner. Du kan därför vara lugn då du kommer få pengarna tillbaka och banken kommer ta hand om ärendet. Dock kan du få problem om du har en oseriös kortutgivare bakom kreditkortet. Se därför till att du granskar företaget bakom kreditkortet. Vi hjälper dig även att jämföra och hitta det bästa kreditkortet och ser alltid till att det är en seriös aktör som står bakom kortet.