Hoppa till innehåll
Kreditio.se » När går kreditkort ut?

När går kreditkort ut?

kreditkort giltighetstid

Alla slags bankkort har ett datum då de slutar fungera i samband med att de går ut. Därmed har även ett kreditkort giltighetstid och du hittar den ofta på framsidan av kortet, men ibland även på baksidan.

Hur lång giltighetstid har ett kreditkort?

I snitt så brukar ett kreditkort gälla i runt 4 års tid från att du skaffar det. Sedan behöver du få ett nytt kort för att kunna använda det. Men det finns ingen förutbestämd giltighetstid för kreditkort och därför varierar det mellan olika kortutgivare. Vissa kort har 3 års giltighetstid och andra uppemot 5 år.

När går ditt kreditkort ut?

Så när går ditt kreditkort ut? För att veta det så behöver du ta fram kortet och kika på antingen framsidan eller baksidan. Där står det ett datum som till exempel 08/23 som hade inneburit att kreditkortet går ut i Augusti 2023. Troligen känner du igen detta datum då det är information du behöver så in för att kunna använda kreditkortet för internetköp.

Hur får du ett nytt kreditkort?

Om ditt kreditkort håller på att gå ut så behöver du inte oroa dig. Kortutgivaren skickar alltid strax innan kortet går ut ett nytt kort till dig som gäller i flera år framöver. Skulle du inte ha erhållit ett nytt kreditkort några dagar innan ditt gamla går ut så kan det dock vara bra att ta kontakta med kortutgivaren. Då kan det vara något fel i systemet som gjort att du inte fått ditt nya kort.

Tänk på att du behöver aktivera det nya kortet innan det kan användas för internetköp eller blipp. För att aktivera de allra flesta kreditkorten så behöver du genomför en fysisk betalning med kortet och använda PIN-koden.

Håll koll på giltighetstiden på ditt kreditkort

Det är viktigt att du håller koll på när ditt kreditkort slutar att fungera då det går ut. Speciellt om du ska bo på en annan plats under en längre period eller åka iväg på en resa. Banken brukar nämligen inte skicka ut en påminnelse om att kortet går ut, utan endast skicka ett nytt kort. Är du då inte hemma när det nya kortet kommer så märker du inte av att ditt gamla kort kommer gå ut snart. Samtidigt som du inte har tillgång till det nya kortet som fungerar istället.

Kontrollera därför alltid ditt kreditkorts giltighetstid innan du lämnar hemmet för en längre period. Skulle du till exempel vara utomlands och kortet slutar fungera så kan det bli jobbigt.