Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Höjda räntor – hur påverkas mitt kreditkort?

Höjda räntor – hur påverkas mitt kreditkort?

hur påverkas kreditkort av höjda räntor

Inflationen har på senaste tiden rusat uppåt och ser ut att stanna kvar ett tag. Detta har självklart fått sina konsekvenser då styrräntan har börjat få kraftiga ökningar. Höjningar av styrräntan är ett vanligt sätt att dämpa inflationen och något vi nu får uppleva. Hur påverkar detta påverkar dig som har ett kreditkort och den räntan ska vi i denna artikel ta reda på.

Höjs räntan för mitt kreditkort samtidigt?

Nej, kort sagt så kommer inte en högre styrränta att öka ditt kreditkorts ränta. Genom en ökad styrränta påverkas främst du med större lån som t ex bolån. De flesta har en rörlig ränta på sitt bolån och denna kommer ökas i takt med att styrräntan ökas. Detta innebär att du som har ett rörligt bolån på senaste tiden fått markant högre kostnader för lånet. Har du däremot en fast ränta på ditt bolån är det den som gäller under perioden avtalet gäller. Däremot när ert avtal om den fasta räntan gått ut kommer du om du vill teckna ett nytt påverkas av den höjda styrräntan.

Hur kan jag sänka mina räntekostnader?

En enkel åtgärd som inte många tänker på är att sänka räntan på deras kreditkort. De flesta har ett kreditkort som de använder i vardagen då dessa ger mycket bra förmåner gentemot ett vanligt bankkort. Däremot är det få som jämför flera kort innan de väljer och får därmed en onödigt hög ränta på sitt kort. Du kan däremot enkelt åtgärda detta genom att skaffa ett kreditkort med låg ränta. Exakt vart gränsen går för att det ska anses som en låg ränta är svårt men allt under 15 % är en bra räntesats.

Ett annat enkelt knep som många inte tar sig tiden att göra är att se över sina lån. Har du flera mindre lån är det nog dags att samla dessa till en lägre ränta. Du kan även gå till din bank och omförhandla din ränta för bolånet.