Hoppa till innehåll

Kreditkort för pensionärer

Funderar du på att skaffa ett kreditkort som pensionär? Många kort erbjuder fördelar anpassade för seniorer, som lägre inkomstkrav och bonus på vardagliga inköp. Vilka alternativ finns och hur väljer du rätt? Denna guide jämför olika kreditkort och deras egenskaper för att hjälpa dig hitta det kort som bäst kompletterar din ekonomi och livsstil som pensionär.

Uppdaterat senast: Publicerat oktober 5, 2024

Jämför kreditkort för seniorer

Bank Norwegian

Bank Norwegian kreditkort är anpassat för pensionärer som söker ett flexibelt kort utan årsavgift och med generösa förmåner. Kortet har ett lågt inkomstkrav på 125 000 kr/år, vilket gör det tillgängligt även för pensionärer med lägre pension.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 21,99 %
Räntefria dagar: 45 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Hög flygbonus
  • Ingen uttagsavgift
Nackdelar
  • Valutapåslag på 1,75 %
  • Bonustak finns

Med detta kort får du minst 0,5 % bonus på alla köp, vilket kan användas som kontant återbäring för att minska dina månadskostnader. En omfattande reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår utan extra kostnad, vilket ger trygghet för pensionärer som gärna reser.

Kreditgränsen är flexibel upp till 150 000 kr och anpassas efter din individuella situation. Du har även möjlighet att välja mellan bonus eller cashback, vilket gör kortet anpassningsbart efter olika pensionärsbehov.

Räkneexempel: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. (Augusti 2024, räntan är rörlig).

Re:member Flex

Re:member Flex är ett kreditkort som erbjuder upp till 25 % rabatt i över 300 e-butiker, vilket passar utmärkt för pensionärer som vill spara på vardagliga inköp online. Kortet kommer utan årsavgift, vilket är fördelaktigt för den kostnadsmedvetna pensionären.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 28,74 %
Räntefria dagar: Upp till 56 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit
Nackdelar
  • Hög maximal ränta på 28,74%
  • Ingen cashback på vanliga köp

Rabatterna gäller på många olika kategorier, från matvaror till elektronik och resor, vilket ger möjlighet till betydande besparingar i vardagen. En kompletterande reseförsäkring ingår och ger extra trygghet på resor.

För den teknikvana pensionären erbjuder kortet enkel användning med mobila betalningar. Det finns även möjlighet att köpa till ett Trygghetspaket med allriskförsäkring och prisgaranti för ytterligare säkerhet i vardagen.

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01)

Coop Mastercard

Coop Mastercard är idealiskt för pensionärer som vill maximera sina besparingar på matinköp genom att kortet erbjuder upp till 5,5 % bonus hos Coop. Kortet ger även 0,5 % bonus på alla övriga köp, vilket adderar extra värde till vardagliga utgifter.

Årsavgift: 0 kr första året, därefter 295 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 19,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Upp till 5,5% bonus hos Coop
  • Minst 0,5 % bonus
  • Flera försäkringar ingår
Nackdelar
  • Årsavgift på 295 kr efter första året
  • Inget stöd för Google Pay eller Samsung Pay

Med upp till 55 dagars räntefri kredit erbjuder kortet flexibilitet i ekonomin, vilket kan vara värdefullt för pensionärer med varierande inkomster. Ett omfattande försäkringspaket ingår, inklusive reseförsäkring och köpskydd.

För pensionärspar finns möjlighet till extrakort, vilket gör att man kan samla poäng tillsammans. Bonuspoängen kan användas för att direkt minska matkostnaderna, vilket ger en snabb och positiv inverkan på din ekonomi.

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,51 % vid betalning med e-faktura (24,25 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Marginalen Traveller

Marginalen Traveller är ett kreditkort som passar pensionärer som reser ofta och önskar en bonusintjäning på alla köp. Kortet erbjuder 0,7 % bonus på samtliga inköp, vilket ger en fördelaktig återbäring för de pensionärer som spenderar lite mer.

Årsavgift: 396 kr (gratis första tre månaderna)
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 16,90 %
Räntefria dagar: 50 dagar

Fördelar
  • Fri årsavgift första tre månaderna
  • Bonus på alla köp
  • Omfattande reseförsäkring
Nackdelar
  • Månadsavgift på 33 kr
  • Hög uttagsavgift

Med en relativt låg kreditränta på 16,90 % är kortet fördelaktigt om man ibland behöver utnyttja krediten. En omfattande reseförsäkring ingår även, vilket ger extra trygghet för pensionärer som gärna reser. Inkomstkravet är lågt, endast 120 000 kr/år, vilket gör kortet tillgängligt för många pensionärer.

Det enkla bonusprogrammet, utan krångliga regler, gör det lätt att förstå och utnyttja förmånerna. Observera att kortet endast är avgiftsfritt första året, vilket ger möjlighet att testa det utan kostnad.

Räkneexempel: Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).

Swedbank Mastercard

Swedbank Mastercard erbjuder en låg kreditränta på 14,95 %, vilket gör det särskilt lämpligt för pensionärer. Kortet ger flexibilitet i ekonomin med upp till 55 dagars räntefri kredit.

Årsavgift: 195 kr (0 kr första året)
Maxkredit: 200 000 kr
Kreditränta: 14,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Låg ränta (14,95%)
  • Omfattande reseförsäkring
  • 55 räntefria dagar
Nackdelar
  • Ingen bonus
  • Hög uttagsavgift

En kompletterande reseförsäkring ingår när du köper din resa med kortet, vilket ger extra trygghet på resor. Pensionärer som är mer vana vid teknik kan välja att koppla kortet till digitala plånböcker för enkel betalning. Alla köp syns direkt i Mobilbanken, vilket ger god översikt över ekonomin – en viktig funktion för många pensionärer.

En fördel är tillgången till Swedbanks omfattande kundtjänst, vilket kan vara särskilt värdefullt för pensionärer som föredrar personlig service och vill ha en tillförlitlig storbank.

Jämför villkor och avgifter

Kreditkort Bank Norwegian kreditkort Bank Norwegian kreditkort
Remember Flex Remember Flex
Coop Mastercard Coop Mastercard
Marginalen Traveller Marginalen Traveller
Swedbank Mastercard Swedbank Mastercard
Inkomstkrav 125 000 kr 150 000 kr/år (12 500 kr/månad) 150 000 kr per år (12 500 kr per månad) 120 000 kr 125 000 kr/år (10 417 kr/månad)
Bonus Upp till 5% Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker Upp till 5 % 1 % på alla köp Ingen bonus
Årsavgift 0kr 0kr 0 kr (295 kr efter år 1) 0kr år 1 (395kr efter)
Kreditränta 21,99 % 9,74 – 28,74 % 19,95 % 16,90 % 14,95 %
Vår recension Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen
Ansök Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu

Vad är kreditkort för pensionärer?

Det finns inga specifika kreditkort för just pensionärer och därför är det endast kort med lågt inkomstkrav och som godkänner pension som inkomstkälla som klassas som för pensionärer.

Vad skiljer ett kreditkort för pensionärer från ett vanligt kreditkort?

  • Lägre inkomstkrav: Genomsnittspensionen i Sverige är mellan 18 000 – 25 000 kr/månad och med den går det att bli beviljad kort med lägre inkomstkrav.
  • Anpassade förmåner: Förmåner som gynnar pensionärer som till exempel bonus på matinköp eller försäkringar för bedrägerier.
  • Högre åldersgränser: Vissa kort har ingen övre åldersgräns för ansökan.

För- och nackdelar med kreditkort för seniorer

Fördelar

  • Möjlighet till en buffert vid oväntade utgifter
  • Bonusar och rabatter som kan spara pengar.
  • Reseförsäkringar och andra försäkringar ingår ofta.
  • Bättre kontroll över ekonomin genom samlade utgifter på en faktura.

Nackdelar

  • Risk för skuldsättning om kortet inte används ansvarsfullt.
  • Kreditkort för pensionärer har ibland högre räntor
  • Kan leda till onödiga köp och överkonsumtion

Vilka typer av kreditkort finns tillgängliga för pensionärer?

Det finns olika typer av kreditkort som kan passa pensionärer som kreditkort med lågt inkomstkrav, bonus, låga avgifter, matkort och bensinkort.

Kort med låga krav

Om du är en pensionär med låg pension kan det vara svårt att bli beviljad kreditkort och ett kreditkort med låga krav kan vara ditt enda val, vilket gör utbudet lite mer begränsat. Dock har kort med lägre krav fortfarande bra förmåner, men de kan ha högre räntor och lägre kreditgränser.

Speciellt för dig som pensionär är det ofta kreditkort med lågt inkomstkrav som är aktuellt, då pensionen i snitt är 65 % lägre än din lön var tidigare.

Kort med bonus

Genom ett kort med bonus kan du som pensionär maximera värdet på kreditkortet och spara pengar på dina vardagliga köp. Du får till exempel med Bank Norwegian kreditkort minst 0,5 % bonus på alla köp och upp till 5 % bonus på flygbiljetter hos Norwegian.

Kort utan årsavgift

Det finns kort utan årsavgift för pensionärer som använder kreditkortet mer sällan och vill att kreditkortet fortfarande ska löna sig. Passar därför till exempel pensionärer som skaffar kreditkort som en buffert vid oväntade utgifter.

Bonus på mat

Det finns kreditkort som ger bonus på mat hos specifika matbutikskedjor som Coop och Ica, vilket gör att du som pensionär kan spara in pengar på dina matutgifter. De två populäraste matkorten är Coop Mastercard som har upp till 5,5 % bonus hos Coop och Ica:s kreditkort som ger upp till 3,75 % bonus hos Ica.

Bonus på drivmedel

Kör du mycket som pensionär kan ett tankkort som ger återbäring när du tankar vara förmånligt. Alla tankstationskedjor har sina egna kreditkort som ger rabatt när du tankar på deras tankstationer. Vanliga kreditkort med återbäring på drivmedel är Preem Mastercard, OKQ8 kreditkort och Ingo Mastercard. Drivmedelsrabatten är mellan 20-25 öre/liter på bemannade stationer och 20-25 öre/liter på obemannade stationer.

Det finns även vanliga kreditkort som samarbetar med tankstationskedjor och därför också kan erbjuda drivmedelsrabatt som att Re:member Flex ger 15 öre/liter i rabatt hos Preem.

Att tänka på innan du ansöker om ett kreditkort som pensionär

Innan du ansöker om ett kreditkort som pensionär bör du jämföra olika alternativ, se till att du uppfyller grundkraven och vet hur du ska nyttja kreditkortet hållbart.

1. Jämför olika alternativ

Jämför flera kreditkort innan du bestämmer dig och undersök faktorer som villkor, avgifter och förmåner. Utgå alltid från dina egna behov när du jämför, oavsett om det är att du vill ha en specifik försäkring, har en låg inkomst eller vill ha bonuspoäng på alla köp.

2. Uppfyll grundkraven

  • Åldersgräns: Var medveten om eventuella övre åldersgränser.
  • Inkomstkrav: En pension på över 12 000 kr/månad räcker ofta.
  • Kreditvärdighet: Undvik att göra många kreditprövningar då det kan påverka din kreditvärdighet negativt.

3. Använd kreditkortet ansvarsfullt som pensionär

  • Betala hela beloppet varje månad för att undvika räntor.
  • Utnyttja räntefria perioder, som kan vara upp till 55 dagar.
  • Använd e-faktura för att undvika aviavgiften som tillkommer vid pappersfaktura och som brukar vara runt 468 kr/år.

Vanliga frågor och svar

Finns det en övre åldersgräns för att ansöka om kreditkort?

Nej, i Sverige finns det ingen övre åldersgräns för kreditkort. Däremot har många amerikanska banker högsta åldersgränser på mellan 69-75 år.

Hur påverkar min pension möjligheten att få ett kreditkort?

Din pension behöver inte påverka din möjlighet till att få ett kreditkort om du har en genomsnittlig pension på runt 12 000 kr/månad då det räcker som inkomst för de flesta kreditkort.

Alternativ till kreditkort för pensionärer

  • Debetkort: Debiterar dina egna pengar från ett bankkonto koppla till kortet.
  • Förbetalda kort: Laddas med pengar i förväg som sedan dras från ett saldo.
  • Seniorlån: Speciella lån för äldre, men var försiktig då räntan ofta är högre än vanliga lån.

Andra typer av kreditkort för särskilda grupper

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Posted on 2024-10-05

Oliver Ivanovic på LinkedIn