Hoppa till innehåll

Kreditkort för resor

Ska du ut och resa så kan du spara både mycket pengar och göra resan mer bekvämlig genom att välja det bästa kreditkortet för resor. Det är dock inte lika lätt som det låter att hitta detta kortet men vi ska göra vårt bästa med att hjälpa dig hitta ett kort som passar din resa.

Uppdaterat senast: oktober 17, 2024

Jämför kreditkort för resor

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian kreditkort passar resenärer som vill ha ett kort som saknar uttagsavgift och som ger tillgång till lounger för att optimera din reseupplevelse. Kortet har även ett generöst cashback-system, med minst 0,5% cashback på alla köp och upp till 5% på flygbiljetter hos Norwegian.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 21,99 %
Räntefria dagar: 45 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Hög flygbonus
  • Ingen uttagsavgift
Nackdelar
  • Valutapåslag på 1,75 %
  • Bonustak finns

Kortet inkluderar en gratis reseförsäkring, som ger ett grundläggande skydd och det ingår avbeställningsskydd, förseningar och bagageförlust, vilket adderar extra trygghet på resan utan ytterligare kostnad.

Med en årsavgift på 0 kr är Bank Norwegian ett prismedvetet val för resenärer som vill maximera värdet av sina utgifter utan extra kostnader. Dessutom kan man välja att ta del av sin bonus i form av cashback eller CashPoints, vilket leder till mer frihet att kunna utnyttja sin intjänade bonus hur man vill.

Räkneexempel: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. (Augusti 2024, räntan är rörlig).

Re:member Flex

Re:member Flex är ett utmärkt resekort som erbjuder upp till 25 % rabatt hos deras 300 samarbetspartner, där 32 st är inom kategorin resor och boende.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 28,74 %
Räntefria dagar: Upp till 56 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit
Nackdelar
  • Hög maximal ränta på 28,74%
  • Ingen cashback på vanliga köp

Deras lojalitetsprogram Re:member Reward omfattar ett stort antal samarbetspartners, där du kan få rabatt på flygbiljetter och hotellbokningar. Detta kan ge möjlighet till stora besparingar på dina resor. En reseförsäkring ingår också, som gör dig tryggare på resande fot.

Kreditkortet har ingen årsavgift vilket gör Re:member Flex ännu mer prisvärt och särskilt fördelaktigt för resenärer som regelbundet använder de företagen som är anslutna till Remember Reward och kan utnyttja rabatterna fullt ut.

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01)

Marginalen Traveller

Marginalen Traveller är gjort för resenärer som vill samla bonuspoäng på alla sina köp, för att använda på framtida resor. Kortet ger 0,7% bonus på alla köp, oavsett var de görs, vilket snabbar på intjäningen av bonus.

Årsavgift: 396 kr (gratis första tre månaderna)
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 16,90 %
Räntefria dagar: 50 dagar

Fördelar
  • Fri årsavgift första tre månaderna
  • Bonus på alla köp
  • Omfattande reseförsäkring
Nackdelar
  • Månadsavgift på 33 kr
  • Hög uttagsavgift

Bonuspoängen kan användas för ett brett utbud av resor, hotell och upplevelser, vilket ger stor valfrihet i hur de kan utnyttjas. En reseförsäkring ingår också i kortets förmåner.

Första året har kortet ingen årsavgift, därefter 395 kr. Marginalen Traveller kan däremot vara värt kostnaden för resenärer som spenderar tillräckligt för att tjäna betydande bonuspoäng och regelbundet använder dessa för resor.

Räkneexempel: Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).

Coop Mastercard

Coop Mastercard är ett kort för resan som utmärker sig genom sin omfattande reseförsäkring, vilket gör det lämpligt för resenärer som värdesätter ett heltäckande försäkringsskydd. Försäkringen aktiveras när minst 50% av resan betalas med kortet.

Årsavgift: 0 kr första året, därefter 295 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 19,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Upp till 5,5% bonus hos Coop
  • Minst 0,5 % bonus
  • Flera försäkringar ingår
Nackdelar
  • Årsavgift på 295 kr efter första året
  • Inget stöd för Google Pay eller Samsung Pay

Utöver försäkringen som inkluderar avbeställningsskydd, bagageförsening och självriskskydd för hyrbil, så erbjuder kortet även bonus på samtliga köp. Du får 0,5 % bonus utanför Coop och upp till 5,5 % bonus hos Coops butiker.

Kortet har en årsavgift på 0 kr första året, därefter 295 kr. Coop Mastercard är särskilt värdefullt för resenärer som uppskattar kombinationen av försäkringsskydd och möjligheten att tjäna bonuspoäng på dagliga inköp.

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,51 % vid betalning med e-faktura (24,25 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Swedbank Mastercard

Swedbank Mastercard är ett resekort från en storbank, särskilt lämpat för bankens befintliga kunder som slipper årsavgiften och dig som önskar ett omfattande försäkringsskydd. Reseförsäkring aktiveras när mer än 50 % av resan betalas med kortet.

Årsavgift: 195 kr (0 kr första året)
Maxkredit: 200 000 kr
Kreditränta: 14,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Låg ränta (14,95%)
  • Omfattande reseförsäkring
  • 55 räntefria dagar
Nackdelar
  • Ingen bonus
  • Hög uttagsavgift

Kreditkortet har 55 dagars räntefri kredit, vilket ger flexibilitet i hanteringen av reseutgifter. Det är främst det omfattande försäkringsskyddet, som inkluderar avbeställningsskydd upp till 30 000 kr per person, som väger upp kortets årsavgiften på 195 kr (0 kr för nyckelkunder).

För Swedbanks kunder som reser regelbundet och värdesätter trygghet kan detta kort vara ett fördelaktigt val.

Jämförelse av reseförmåner för kreditkort

Kreditkort Bank Norwegian kreditkort Bank Norwegian kreditkort
Remember Flex Remember Flex
Marginalen Traveller Marginalen Traveller
Coop Mastercard Coop Mastercard
Swedbank Mastercard Swedbank Mastercard
Reseförsäkring Ja Ja Ja Ja Ja
Flygbonus Upp till 5 % hos Norwegian Rabatter hos flera flygbolag Nej Nej Nej
Hotellbonus 0,5 % bonus på alla hotell 9 % rabatt på Hotels.com 0,7 % bonus på alla hotell Rabatt på över 750 st hotell genom Hotellpremien Nej
Lounge Access Ja, genom Loungepass (4 st kostnadsfria besök/år) Nej Nej Nej Nej
Valutapåslag 1,75 % 1,75 % 1,65 % 1,75 % 1,65 %
Uttagsavgift 0 % 3,00 % (min 35 kr) 3,00 % (min 35 kr) 1,5 %, minst 35 kr 3 % (minst 45 kr)
Årsavgift 0 kr 0 kr 396 kr (3 månader gratis) 295 kr (0 kr första året) 195 kr (0 kr första året)
Ränta 21,99 % 9,74 – 28,74 % 16,90 % 19,95 % 14,95 %
Vår recension Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen
Ansök Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu
Bästa kreditkortet för resor

Hur fungerar kreditkort för resor?

Ett kreditkort för resor är ett kort som passar för använding under resor genom ett lågt valutapåslag och en låg uttagsavgift. Korten brukar även inkludera reseförmåner som flygbonus, lounge access och fast-track. Det finns både resekort som ges ut av flygbolagen själva och vanliga kreditkort som samarbetar med flygbolag och är anpassade för resor.

Vem passar resekort till?

Det finns olika slags resekort som gör att korten passar för många olika typer av resenärer som:

  • Frekventa resenärer: Oavsett om du är affärsresenär eller reser privat kan du dra nytta reseförmånerna som flygbonus och loungetillgång fullt ut om du reser frekvent.
  • Dig som ska resa längre: Om du planerar en längre utlandsresa kan ett resekort spara dig pengar genom lägre valutapåslag, uttagsavgift och hålla dig säker genom en reseförsäkring.
  • Resenärer som värdesätter trygghet: Resekreditkort har mer omfattande reseförsäkringar än andra kreditkort som håller alla resenärer säkra under sina resor.
  • Utomlandsshoppare: Oavsett om du shoppar utomlands eller endast online i utländsk valuta kan du spara pengar genom lägre valutapåslag.
  • Lyxresenärer: Värdesätter du VIP-behandling passar de bästa resekorten med loungetillgång, concierge service och andra lyxiga reseförmåner dig.
  • Resenärer som hyr bil: Det kan ingå hyrbilsförsäkring kostnadsfritt som du annars behöver betala för.
  • Budgetresenärer: Om du är priskänslig kan du hitta billiga resor genom kreditkort med rabatter hos flygbolag och hotellkedjor.

Varför ska man boka resan med kreditkort?

Genom att boka resan med ett kreditkort kan du få både bonuspoäng som sparar dig pengar och försäkringar för resan.

  • Lägre kostnader: Betalar du resan i en utländsk valuta kommer kostnaden bli lägre om du väljer ett kreditkort med lägre valutapåslag.
  • Bonus på flygbiljetter: Du kan få upp till 5 % bonus på flygbiljetter genom kreditkort. Bank Norwegian kreditkort ger till exempel upp till 5 % bonus på Norwegian flygbiljetter och Re:member Flex ger 1,5 % rabatt hos Lufthansa.
  • Rabatter: Kreditkort kan erbjuda rabatter hos specifika företag inom resesegmentet som att Re:member Flex har 8 % rabatt på Avis biluthyrning, 9 % hos Hotels.com, 7 % hos Strawberry och 7,5 % hos Tui.
  • Reseförsäkring: Du behöver ofta betala minst 50 % av resans kostnader eller betala flyg och boende med kreditkortet för att din reseförsäkring ska gälla. Reseförsäkringen kan ge dig ersättning för förseningar, avbokningar och inkluderar ofta ett självriskskydd för hyrbilar.

Kreditkort med olika reseförmåner

Det finns många anledningar till att välja ett kreditkort för resor när du ska ut och resa. Nedan tar vi upp de främsta reseförmånerna enligt oss på Kreditio:

Låga avgifter utomlands

För att kunna klassas som ett resekort krävs det att uttagsavgiften och valutapåslaget är lägre än snittet så att det passar som ett kreditkort för användning utomlands. Anledningen är att du stöter på både valutapåslag och uttagsavgift frekvent vid användning av kort utomlands.

Ett lågt valutapåslag ligger helst en bit under 2 % och gärna på endast 1 %. Uttagsavgiften räknas också som låg om den är under 2 %.

Det är extra viktigt att uttagsavgiften och valutapåslaget är lågt om du reser till ett land där kontanter används i stor utsträckning. Detta eftersom att du behöver betala både uttagsavgift för uttaget och valutapåslag för växlingen om du tar ut kontanter utomlands.

Lounge tillgång

En del resekreditkort är så kallade kreditkort med lounge access, vilket innebär att det ingår tillgång till flygplatslounger. Med lounge access kan du koppla av i exklusiva lounger på flygplatsen innan ditt flyg avgår och avnjuta gratis mat och dryck. Det skiljer sig mellan olika kort kring om du behöver betala för loungetillgången, hur många kostnadsfria besök som ingår per år eller om du har obegränsad tillgång.

Loungetillgången är dock en exklusiv förmån som endast kreditkort med högre årsavgift inkluderar. Det gör att lounge access kreditkort endast är värda att skaffa för dig som flyger ofta eller kan tänka dig att betala mycket för förmånen.

Övriga reseförmåner

Det finns även mindre reseförmåner som:

  • Bonus på flygbiljetter
  • Bonus på hotell
  • Fast-track

Reseförsäkring

Det bör ingå en reseförsäkring i kreditkortet som är omfattande för att kortet ska vara ett resekort. En omfattande reseförsäkring innebär att det ingår fler skydd och höga ersättningar. Nedan går vi igenom olika skydd du kan leta efter i reseförsäkringen:

  • Ersättning för både bagage och transportförseningar
  • Skydd vid medicinsk behandling för skada eller olycka
  • Missat anslutningsflyg ger ersättning
  • Avbeställningsskydd
  • Självriskskydd för bil och hemförsäkring
  • Resestartsskydd
  • Självriskeliminering för hyrbil

Concierge Service

Concierge service är en mer sällsynt förmån som ger dig tillgång till privat rådgivning och service ofta dygnet runt. Med ett kreditkort med concierge service blir du tilldelad en personlig rådgivare som ska hjälpa dig vid behov.

Tanken med concierge service är att underlätta vardagen genom att du till exempel kan få hjälp med:

  • Boka restauranger
  • Hitta och boka resor, hotell och flyg
  • Få tag på exklusiva evenemangbiljetter
  • Hjälp med allmänna problem på resor
kreditkort resa

Hur väljer man det bästa resekortet?

För att välja det bästa resekortet måste du jämföra olika reseförmåner och utgå ifrån dina resevanor.

I listan nedan ser du en lista på saker att tänka på när du jämför olika resekort:

Valutapåslag

Valutapåslaget tillkommer när du handlar i en utländsk valuta och är i snitt på 2 % för ett kreditkort. Spenderar du 50 000 kr på en resa innebär det att du i snitt betalar 1000 kr i valutapåslag. Genom att välja ett kreditkort helt utan valutapåslag kan du spara in de 1000 kronorna.

Uttagsavgift

Uttagsavgiften för ett kreditkort sker när du genomför ett kontantuttag och ofta används kontanter under resor utomlands. I snitt är uttagsavgiften för ett kreditkort 3 % med en minsta avgift på 30-40 kr, men det finns även kreditkort utan uttagsavgift som Bank Norwegian kreditkort.

Flygbonus

Flygbiljetter är en stor del av resekostnaden och genom flygbonus kan du samla extra mycket bonuspoäng på flygbiljetterna med särskilda kreditkort. Hög flygbonus är anledningen till att flygbolagens egna resekort är populära. Genom ett kreditkort med flygpoäng kan du ofta få upp till 5 % bonus på flygbiljetterna.

En nackdel med flygbonus är att användningsområdena för flygpoängen ofta är begränsade till att bytas in mot nya flygbiljetter eller andra tillägg hos flygbolaget.

Bonus och cashback

På dina övriga köp du genomför under din resa vill du också samla bonuspoäng genom kreditkort med bonusprogram som gäller på samtliga köp. Ett alternativ till bonus är cashback som låter dig antingen få tillbaka återbäring som avdrag på fakturan eller direkt in på kontot, istället för att du samlar bonuspoäng.

Rabatter för resor

En underskattad fördel som vissa kreditkort erbjuder är rabatter hos hyrbilsfirmor, hotellkedjor och flygbolag. Bokar du resan genom dessa rabatterade partners kan du spara in mycket pengar. Ofta kan du få upp till 5-10 % rabatt genom att boka hos deras samarbetspartners och vissa samarbetar med bokningstjänster som Hotels.com och Booking.com, vilket gör utbudet stort.

Kreditkort med rabatter för resor

Remember Flex är ett bra exempel på ett kreditkort som ger erbjudanden och rabatter för resor. Du får bland annat 8 % rabatt när du hyr hyrbil på Avis, 8 % när du bokar hotell på Scandic och 1,5 % rabatt när du flyger med Lufthansa.

Vi har nedan gjort ett räkneexempel på hur mycket remember flex kan spara dig under resan:

KategoriSummaRabatt i %Rabatt i kronor
Hyrbil5000 kr8 %400 kr
Flyg15 000 kr1,5 %225 kr
Hotellvistelse15 000 kr8 %1200 kr
Kreditios räkneexempel – spara pengar med resekort

Som du kan se i tabell ovan kan du tjäna in hela 1825 kr på en resa genom Remember Flex kortet. Kortet är samtidigt helt gratis att skaffa och äga så det tillkommer ingen kostnad.

Att tänka på innan du reser med kreditkort

Tänk på dessa fyra faktorer innan du reser med ett kreditkort:

1. Höj kreditgränsen vid behov

Kolla upp hur hög kreditgräns du har på ditt kreditkort och säkerställ att den är tillräckligt hög för resekostnaderna och lämnar lite utrymme för en buffert. Du kan ofta höja kreditgränsen tillfälligt med 25-50 % inför till exempel en resa.

Beviljar ditt kreditkort inte dig en tillräckligt hög kreditgräns inför resan kan du ansöka om ett nytt kreditkort med högre kreditgräns eller så att du har två med mindre kreditgränser som räcker tillsammans.

2. Meddela kortutgivaren om resan

Du ska alltid meddela din kortutgivare innan din resa om att du kommer åka utomlands för att undvika att de spärrar ditt kort. Vissa länder anses vara högre risk för bedrägerier och i dessa finns det risk att ditt kort spärras vid användning. Därför är det extra viktigt att du meddelar banken om din destation och resdatum om du ska åka till något ovanligt land att resa till.

3. Koppla kortet till din digitala plånbok

Många resekort är digitala kreditkort som går att koppla till en digital plånbok som Apple, Google och Samsung Pay och på så sätt kan du betala med kortet genom mobilen eller smartklockan under din resa. Skulle du förlora ditt kreditkort genom stöld eller borttappning under resan kan det rädda dig att du har kortet inlagd på till exempel mobiltelefonen.

4. Gå igenom kortets reseförsäkring

Gå igenom hur du aktiverar kreditkortets reseförsäkring, ofta krävs det att du behöver betala minst 50 % av resans kostnader med kreditkortet. Det är även viktigt att du har koll på vad du kan få ersättning för och om den gäller i ditt resmål, då vissa försäkringar exkluderar högriskländer. Till sist bör du även ta reda på vem reseförsäkringen omfattar, är det endast kortinnehavaren eller även familjen och medföljande resenärer utanför familjen osm du bokat resan åt?

Vanliga frågor och svar

Vilket är det bästa kreditkortet för resor?

Det bästa kreditkortet för resor är Bank Norwegian kreditkort. Kortet har upp till 5 % bonus på flygbiljetter hos Norwegian, 0,5 % bonus på alla övriga köp, 0 % i uttagsavgift och ett lågt valutapåslag. Det ingår även en omfattande reseförsäkring och lounge access genom Lounge pass.

Vad är skillnaden mellan ett vanligt kreditkort och ett resekort?

Skillnaden mellan ett vanligt kreditkort och ett resekort är att resekort är specifikt anpassade för resor. Resekort har ofta lägre valutapåslag, bättre reseförsäkring, och erbjuder resespecifika förmåner som flygbonus och lounge-tillgång. Vanliga kreditkort saknar ofta dessa specialiserade reseförmåner.

Kan man använda bonuspoäng från resekort för annat än resor?

Bonuspoäng från resekort kan oftast användas för annat än resor, men det varierar mellan olika kort. Många resekort låter dig använda poängen för varor, tjänster eller kontantuttag. Dock ger poängen ofta bäst värde när de används för resor. Vissa kort, särskilt flygbolagens egna, kan ha mer begränsade användningsområden för poängen, primärt kopplade till resor och flygbolagets tjänster.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-10-17

Oliver Ivanovic på LinkedIn