Hoppa till innehåll

Kreditkort med låg ränta – Jämför billiga kreditkort

Söker du efter ett billigt kreditkort som passar din ekonomi? Vi har jämfört och samlat olika prisvärda alternativ, inklusive kreditkort med låg ränta. Dessa kort är särskilt fördelaktiga för dig som ibland behöver delbetala dina köp eller vill ha en ekonomisk buffert. I denna guide hjälper vi kreditkortet som är billigast för just dig.

Uppdaterat senast: oktober 16, 2024

Jämför billiga kreditkort

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian är ett kreditkort med 21,99 % i effektiv ränta. Kortet är helt utan årsavgift och har en fast ränta, vilket ger dig tryggheten att alltid veta vad din ränta kommer vara, utan överraskningar.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 21,99 %
Räntefria dagar: 45 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Hög flygbonus
  • Ingen uttagsavgift
Nackdelar
  • Valutapåslag på 1,75 %
  • Bonustak finns

Kreditkortet hos Bank Norwegian har en effektiv ränta på 21,99 %, som vissa kan anse som lite högre. Det som gör att vi inte anser det som en hög ränta är att den är fast, till skillnad från många konkurrenter. Sedan saknar kortet årsavgift och låga avgifter. Detta gör kortet till ett bra alternativ på marknaden.

Norwegian erbjuder också 45 räntefria dagar.

Räkneexempel: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. (Augusti 2024, räntan är rörlig).

Re:member Flex

Re:member Flex är ett utmärkt val för dig med stabil ekonomi. Deras effektiva ränta ligger mellan 8,12 – 24,95 %. Utöver dess låga ränta för dig med bra kreditvärdighet saknar kortet årsavgift och har 56 räntefria dagar.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 28,74 %
Räntefria dagar: Upp till 56 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit
Nackdelar
  • Hög maximal ränta på 28,74%
  • Ingen cashback på vanliga köp

Hos Re:member Flex är effektiv räntan mellan 8,12 – 24,95 %. Detta gör att du med en bra ekonomi kommer kunna beviljas en låg ränta. Däremot, du med sämre kreditvärdighet, kommer beviljas en högre ränta, vilket gör det till ett mindre bra alternativ för dig.

De har en lång räntefri period på 56 dagar och är utan årsavgift. Med detta sagt är det ett av de bättre korten på marknaden.

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01)

Coop Mastercard

Coop Mastercard erbjuder en effektiv ränta på 20,52 % om du betalar med e-faktura, utan e-faktura är effektiv räntan 24,25 %. De erbjuder 55 räntefria dagar.

Årsavgift: 0 kr första året, därefter 295 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 19,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Upp till 5,5% bonus hos Coop
  • Minst 0,5 % bonus
  • Flera försäkringar ingår
Nackdelar
  • Årsavgift på 295 kr efter första året
  • Inget stöd för Google Pay eller Samsung Pay

Kreditkortet Coop Mastercard erbjuder antingen 20,52 % eller 24,25 % i effektiv ränta, beroende på om du betalar med e-faktura eller inte. Deras rabatter som medföljer, särskilt på mat, gör kortet ännu mer förmånligt.

Första året slipper man betala årsavgift och de har upp till 55 räntefria dagar.

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,51 % vid betalning med e-faktura (24,25 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Swedbank Mastercard

Med Swedbank Mastercard har du en effektiv ränta på 14,77 %. Detta gör kortet till ett av de med lägst effektiv ränta på marknaden. Dessutom får du 55 räntefria dagar.

Årsavgift: 195 kr (0 kr första året)
Maxkredit: 200 000 kr
Kreditränta: 14,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Låg ränta (14,95%)
  • Omfattande reseförsäkring
  • 55 räntefria dagar
Nackdelar
  • Ingen bonus
  • Hög uttagsavgift

Swedbank Mastercard erbjuder en av marknadens lägsta effektiv räntor på 14,77 %. Är du dessutom en nyckelkund hos Swedbank kommer du få en ännu lägre effektiv ränta på 12,67 %. Detta gör kortet till ett av våra toppval när det kommer till kreditkort med låg ränta.

De har 55 räntefria dagar och en årsavgift på 195 kr efter första kostnadsfria året.

MoreGolf Mastercard

Årsavgift: 0 kr år 1 (295 kr efter)
Maxkredit: Upp till 160 000 kr
Kreditränta: 19,64 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • 1 % bonus på alla köp
  • Förmåner för golfare
  • Hög kreditgräns
Nackdelar
  • Hög uttagsavgift
  • Årsavgift på 295 kr

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,22 % vid betalning med e-faktura (24,73 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Vilket kreditkort har lägst ränta?

Kreditkortet med lägst ränta är Re:member Flex med en ränta mellan 9,74 – 28,74 % och en effektiv ränta mellan 8,12 – 24,95 %. Kortet är utan årsavgift, med upp till 25 % bonus i över 300 butiker och det ingår en omfattande reseförsäkring.

Jämförelse av avgifter på kreditkort

I tabellen nedan så har vi jämfört alla avgifter på de billigaste kreditkorten i Sverige.

Kreditkort Bank Norwegian kreditkort Bank Norwegian kreditkort
Remember Flex Remember Flex
Coop Mastercard Coop Mastercard
Swedbank Mastercard Swedbank Mastercard
MoreGolf Mastercard MoreGolf Mastercard
Ränta 21,99 % 9,74 – 28,74 % 19,95 % 14,95 % 19,64 %
Effektiv ränta 24,35 % 8,12 – 24,95 % 20,51% (e-faktura), 24,25% (pappersfaktura) 14,77 % 20,22 %
Årsavgift 0 kr 0 kr 0 kr första året, därefter 295 kr 195 kr (0 kr första året) 0 kr år 1 (295 kr efter)
Uttagsavgift 0 % 3,00 % (min 35 kr) 1,5 %, minst 35 kr 3 % (minst 45 kr) 3% (min 45 kr/uttag)
Valutapåslag 1,75 % 1,75 % 1,75 % 1,65 % 1,65 %
Bonus Upp till 5% Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker Upp till 5 % Ingen bonus 1 % på alla köp
Vår recension Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen
Ansök Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu
Billiga kreditkort

Vad är ett billigt kreditkort?

Ett billigt kreditkort är ett kort som utmärker sig med lägre avgifter än det genomsnittliga kreditkortet, speciellt med lägre ränta. Billiga kort är oftast även utan årsavgift och har lågt valutapåslag samt låg uttagsavgift.

Vad är en bra ränta på kreditkort?

En bra ränta för kreditkort ligger på mellan 15-20 %, beroende på din kreditvärdighet. Anledningen är att genomsnittsräntan på kreditkort är mellan 20-24 % och allt under genomsnittet är bra.

Vem passar billiga kreditkort för?

  • Dig som delbetala kreditkortsfakturan frekvent
  • Dig som använder kreditkortet som en buffert
  • Dig som reser kontinuerligt

Fördelar och nackdelar med kreditkort med låg ränta

För att kunna avgöra om ett kort med låg ränta passar dig har vi samlat fördelar och nackdelarna nedan.

Fördelar

  • Lägre räntekostnader: Genom att skaffa ett kreditkort med lägre ränta får du lägre räntekostnader om du inte betalar tillbaka hela den utgående skulden i tid.
  • Sänk dina räntekostnader: Du kan flytta över din nuvarande skuld till ett kort med lägre ränta. Då får du lägre räntekostnader och därmed blir det även lättare för dig att betala tillbaka skulden.
  • Bra som buffert: Om kortet även är utan årsavgift kan det användas kostnadsfritt fram tills det krävs en buffert och sedan till en lägre kostnad på grund av den låga räntan.

Nackdelar

  • Sämre förmåner: Det finns några kreditkort som har sämre förmåner eftersom de har en låg ränta. Detta gäller dock inte i närheten av alla och några av de bästa kreditkorten har en låg kreditränta.
  • Högre krav: För att banken ska kunna ge ut en lägre ränta behöver de se till att du har högre kreditvärdighet, vilket skapar högre krav för kortet.
kreditkort med låg ränta

Vilka olika typer av billiga kreditkort finns det?

Det finns olika låga avgifter som gör kreditkortet billigt för olika slags personer. Nedan går vi igenom de olika slags billiga kreditkorten som finns och vem de passar:

Kreditkort med låg ränta

De flesta billiga kreditkort är kort med låg ränta eftersom att räntan är den dyraste avgiften för ett kreditkort i de flesta fall. Kort med låg ränta passar dig som ofta betalar sent eller använder delbetalning för vissa köp eller hela kreditfakturan.

Kort utan årsavgift

Årsavgift är en onödig avgift för kreditkort om du inte eftertraktar exklusiva förmåner, då det annars finns kreditkort utan avgift som är minst lika bra som alternativen med årsavgift. Det är en avgift som särskilt ska undvikas om du endast använder kreditkortet för särskilda köp eller använder det som en buffert, då förmånerna troligtvis inte väger upp för årsavgiften på grund av den begränsade användningen.

Billiga kort på resan

Om du reser frekvent kan du spara mycket pengar genom ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag, vilket annars är en avgift som tillkommer vid köp i utländsk valuta. Valutapåslaget på ett kreditkort är i snitt på 3 % av köpets summa och du kan därmed slippa betala 3 % extra för utlandsresan genom ett kort utan valutapåslag.

Räntespann för kreditkort med lägst ränta

Hur väljer man det billigaste kreditkortet?

För att hitta ett billigt kreditkort för dig ska du ställa dig dessa 3 frågor:

1. Har kreditkortet en låg ränta?

Granska räntan för kreditkortet och se till att räntan inte överstiger 20 % och helst ska den vara runt 15 %. Väljer du att delbetala fakturan gör det stor skillnad på räntekostnaderna beroende på hur hög räntan för kreditkortet är. Därför ska du alltid leta efter en så låg ränta som möjligt.

2. Har kreditkortet årsavgift?

Kreditkortet bör inte ha årsavgift eftersom det finns många alternativ utan årsavgift med låga övriga avgifter och bra förmåner. Den enda anledningen till att välja ett kort med årsavgift är om du är ute efter exklusiva förmåner som lounge access och concierge service.

3. Vilka andra avgifter tillkommer?

Ta reda på kreditkortets övriga avgifter och fokusera på de avgifter som påverkar dig mest. Är du en person som reser frekvent innebär det att du bör granska och se till att kreditkortet har ett lågt valutapåslag. Om du genomför kontantuttag ofta är det uttagsavgiften du bör se till är borttagen eller låg.

Hur använder man kreditkortet billigt?

För att använda ett kreditkort billigt ska du undvika dyra avgifter och utnyttja de låga eller borttagna avgifterna som kortet har:

1. Betala fakturan i tid

Det viktigaste för att din kreditkortsanvändning inte ska bli dyr är att du betalar fakturan varje månad inom de räntefria dagarna.

För att det ska vara genomförbart kan du inte spendera mer än du har råd med och det kan därför vara bra att endast ansöka om en kreditgräns som du har råd med. Du kan även välja ett kreditkort med lång räntefri period för att ha längre tid på dig att betala fakturan innan ränta tillkommer.

2. Undvik dyra avgifter

Andra steget är att vara medveten om svagheterna som kan göra kreditkortet dyrt och undvika dessa avgifter. För de flesta kreditkort är dyra avgifter valutapåslaget och uttagsavgiften, vilket tillkommer främst vid resor. Därför kan det vara bra att skaffa ett specifikt kort för resor och därmed undvika dessa avgifter.

3. Använd e-faktura

Om du inte väljer e-faktura tillkommer en aviavgift på runt 40 kr per månad, vilket är 480 kr/år. Därför ska du använda e-faktura och på så sätt kan du alltid undkomma aviavgiften som annars blir som en extra årsavgift för kortet.

Vilka avgifter kan tillkomma för kreditkort?

Så vilka avgifter som kan tillkomma och göra ditt kreditkort dyrt? I listan går vi igenom alla avgifter som kreditkort kan ha:

  • Årsavgift
  • Ränta
  • Valutapåslag
  • Uttagsavgift
  • Aviavgift
  • Påminnelseavgift
  • Förseningsavgift

Hur fungerar räntefri delbetalning med kreditkort?

Det finns kreditkort med delbetalning som inte tar ut någon ränta för att delbetala separata köp. Dessa kort har särskilda räntefria alternativ under bestämda tidsperioder som du kan lägga till för de enskilda köpet i efterhand.

Fördelen med räntefri delbetalning är att räntan inte tillkommer. Däremot tar kortutgivaren alltid ut avgifter istället för räntan, vilket gör den effektiva räntan högre än 0 %, men ofta fortfarande låg.

Vanliga frågor och svar

Vilket är det billigaste kreditkortet 2024?

Det billigaste kreditkortet 2024 är Remember Flex enligt oss på Kreditio. Anledningen är att kortet har en låg ränta från 9,74 % och saknar årsavgift.

Finns kreditkort utan ränta?

Nej, det finns inte kreditkort utan ränta eftersom att kortutgivaren måste tjäna något på risken de tar när de lånar ut pengar till dig samtidigt som de ska få avkastning på pengarna. Däremot kan du nyttja kreditkort utan ränta genom att alltid betala inom de räntefria dagarna.

Vad är skillnaden mellan kreditränta och effektiv ränta?

Krediträntan är endast räntesatsen som läggs på medan den effektiva räntan även inkluderar avgifter som tillkommer.

Hur påverkar din kreditvärdighet möjligheten att få ett billigt kreditkort?

Din kreditvärdighet påverkar avsevärt möjligheten att få ett billigt kreditkort. En hög kreditvärdighet ökar dina chanser att få ett kort med låg ränta, högre kreditgräns och bättre villkor. Exempelvis erbjuder vissa kort räntor från 9,74% för kunder med utmärkt kreditvärdighet. Dock finns alternativ även för lägre kreditvärdighet, men med mindre förmånliga villkor.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-10-16

Oliver Ivanovic på LinkedIn