Hoppa till innehåll

Kreditkort för företag – Jämför bästa företagskorten

Letar du efter det bästa kreditkortet för ditt företag? Företagskort erbjuder en rad fördelar som cashback, bokföringsautomatisering och reseförmåner. För små och medelstora företag kan rätt kort innebära både tidsbesparing och ekonomiska fördelar. I den här artikeln jämför vi de bästa företagskorten på marknaden och hjälper dig hitta det alternativ som passar ditt företags behov bäst.

Uppdaterat senast: oktober 19, 2024

Bästa kreditkorten för företag

Qred företagskort

Qred företagskort är perfekt för mindre företag och erbjuder 1 % cashback på alla köp, kostnadsfria kort till flera anställda och kvitton direkt i appen.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 2 000 000 kr
Kreditränta: Från 1,95 % per månad
Räntefria dagar: 45 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • 1 % cashback på allt
  • Betala fakturor med kredit
Nackdelar
  • Inga gratis försäkringar
  • Går ej att ta ut kontanter med kortet

Qred ger dig 1 % cashback på alla köp du genomför för företaget. Samtidigt har det en hög kreditgräns på upp till 2 000 000 kr och 45 räntefria dagar.

Kortet kostar inget att skaffa och genom att välja e-faktura kan du undvika aviavgiften. Du kan även samla kvitton på appen smidigt och betala räkningar och nyttja kortets kredit.

Mynt företagskort

Mynt företagskort är ett modernt kort med automatiseringar som direkt koppling till alla bokföringsprogram och möjligheten att fota in kvitton. Alla i företaget kan få sitt egna Mynt företagskort med en egen köpgräns. Kortet kan kopplas till både Apple- och Google Pay

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 2 000 000 kr
Kreditränta: 0 %
Räntefria dagar: 30 dagar

Fördelar
  • Automatiserar bokföring
  • Spara tid
  • Ingen årsavgift
Nackdelar
  • Ingen bonus
  • Inga försäkringar ingår

Mynt företagskort är en stark konkurrent till Qred och här ligger fokuset mer på moderna funktioner.

Det ingår individuella kort till alla företagets anställda som har personliga köpgränser. Kortet är även kopplat till din bokföring och automatiserar en stor del av processen åt dig.

Speciellt för större företag kan detta kort vara riktigt förmånligt, då kortinnehavare som spenderar över 1 miljoner/månad kan få rabatter och cashbacks.

Jämför kreditkort för företag

Nedan jämför vi de 5 bästa kreditkorten för företagare:

FöretagskortKrediträntaBonus eller cashbackAutomatiserar redovisningenÅrsavgiftMaxkredit
Mynt1,95 %Bonus och rabatter hos samarbetspartnersJa0kr2 000 000 kr
QredFöretagsspecifik (från 1,95%)1% cashback på alla köpNej0kr50 000 kr
Eurocard13,78%Ingen bonusDyrt525-1500kr per årIngen specifik gräns
Revolut BusinessDebetkortIngen bonusNej0kr
SEB Corporate2,5 % per månadIngen bonusNej395-495 krIngen specifik gräns
Kreditios jämförelse över de bästa företagskorten. Uppdaterad senast 2024-10-19

Vilket är det bästa företagskortet 2024?

Det bästa företagskortet 2024 är Qreds företagskort enligt oss. Kortet har en hög kreditgräns på 2 000 000 kr, 1 % cashback på alla köp och du kan betala fakturor med kortets kredit. Qreds app ger dig samtidigt en bra överblick kring hur företagets ekonomi ser ut och vilka transaktioner som genomförts.

Bästa företagskortet

Vad är ett företagskort?

Ett företagskort, är ett betalkort för företagsrelaterade inköp. Det fungerar i princip som ett vanligt betalkort men är kopplat till företagets ekonomi stället för en privatpersons. De flesta företagskorten är så kallade kreditkort för företag.

Vilka företag passar företagskort till?

Alla företags behöver nästan ett företagskort för att underlätta inköp, däremot finns det vissa företag som kan ha mer nytta av ett företagskort än andra:

  • Företag med stora utgifter som kan betalas med kort. Då kan ni skaffa ett kort som ger er cashback era betalningar och spara pengar.
  • Om ni reser mycket inom företaget. Då kan ni få tillgång till reseförsäkring kostnadsfritt och även exklusiva förmåner som loungetillgång.
  • Företag som vill ha ett kort kopplat till sitt bokföringsprogram för automatiserad bokföring.
  • Företag som vill kunna ge sina anställda sina egna kort med individuella köpgränser.
  • Om ni kör mycket med företagsbilar eller har till exempel lastbilar inom företaget. Då kan ni få drivmedelsrabatt när ni tankar genom vissa speciella kort.
Kreditkort för företag

Fördelar och nackdelar med kreditkort för företag

Ett kreditkort för företag kan spara både tid och pengar åt företaget, men används det fel kan det vara kostsamt.

  • Kredittid: Ni kan handla på kredit och betala först efter 30-60 dagar utan att betala ränta. Det gör att ni kan stärka likviditeten i bolaget och ha en buffert vid behov.
  • Koll på utgifter: Alla transaktioner genomföra med företagskortet samlas på en och samma faktura, vilket gör att ni får bra koll på era utgifter. Varje månad när fakturan kommer kan ni gå igenom den och försöka bli av med de köp som ni anser vara onödiga.
  • Företagsförsäkringar: Många företagskort inkluderar kostnadsfria försäkringar som köpskydd, leveranskydd, prisgaranti och reseförsäkring.
  • Förmåner: Ni kan få förmåner som bonus, cashback och rabatter på det ni köper. Qred kortet har till exempel 1 % cashback på alla köp.
  • Automatiserad bokföring: Det går att koppla flera kreditkort till företagets bokföringsprogram och automatisera en stor del av bokföringen.
  • Ingen utläggshantering: Genom att ge individuella kort till alla anställda kan de genomföra företagsrelaterade köp utan att själva behövs lägga ut pengar.

Nackdelar

  • Kan ha höga årsavgifter
  • Risk för missbruk av anställda utan tydliga riktlinjer
  • Kan leda till skuldsättning om kreditkortet inte används ansvarsfullt och fakturan betalas i tid
  • Kräver god kreditvärdighet hos företaget

Vem har betalningsansvaret för företagskortet?

Betalningsansvaret för företagskortet varierar beroende korttyp, avtal och företagsform. Det finns primärt två olika scenarion kring vem som har betalningsansvaret, dessa går vi igenom nedan:

Företagskort med personligt betalningsansvar

Företagskort med personligt betalningansvar innebär att ansvaret ligger hos den anställde som använder kortet. Den anställde betalar kortfakturan och får sedan kostnadsersättning för företaget mot uppvisade kvitton som godkändes. Dock behöver inte den anställde ligga ute med pengar då fakturan kan förfalla efter kostnadsersättningen skett.

Fördelarna med personligt betalningsansvar på företagskort är att mindre företag kan skydda företaget från oansvarig användning av kortet. Det personliga betalningsansvaret gäller även ägaren om den tar ut lön i företaget.

Företagskort med ansvar hos företaget

Med ett företagskort med ansvar hos företaget är det företaget som har betalningsansvaret för kortet, vilket är vanligt i större företag. I aktiebolag innebär det att aktiebolaget som juridisk person är ansvarig för kortets skulder.

Betalningsansvar i enskild firma

I en enskild firma är ägaren och företaget samma juridiska person och därför har ägaren alltid betalningsansvaret oavsett vilket slags företagskort som används.

Vilka olika slags kreditkort för företag finns det?

Storlek, intäkter och behov skiljer sig mycket mellan olika företag och det har gjort det skapats många olika slags företagskort.

Bensinkort och tankkort för företag

Driver ni ett företag med många företagsbilar som körs ofta kan det vara lönt att skaffa sig ett bensinkort för företag. Det är ett företagskort med drivmedelsrabatt när ni tankar, så att ni sparar pengar.

Tankkort för företag passar:

  • Taxibolag
  • Åkerier
  • Hantverkare som kör långa sträckor

Företagskort med bonus

Företagskort med bonus innebär att ni samlar poäng på köp som genomförs med kortet. Det passar med bonus kreditkort för företag med höga utgifter som kan betalas med kort, till exempel företag som redan köper reklam med kreditkort nu.

Förutom bonus kan det erbjudas cashback, som är en liknande förmån, men istället för att samla poäng får ni avdrag på fakturan för det värde ni samlat i cashback. Det kan även ingå rabatter hos samarbetsbutiker som en förmån.

Företagskort för aktiebolag och enskild firma

De flesta företagsbanker har samma kort för både aktiebolag och enskild firma. Däremot är det viktigt att veta om att ett företagskort för enskild firma har personligt betalningsansvar hos ägaren av företaget.

Kreditkort för nystartade företag

För dig som nystartad företagare kan det bli svårt att bli beviljad ett kreditkort till företaget. Däremot finns det företagskort som Qred Visa som går att skaffa som nystartat företag. Qred gör en individuell bedömning av företaget och bestämmer utifrån den er kreditgräns. Dock kommer nystartade företag generellt sett få en lägre kreditgräns, på grund av att ni inte har någon kredithistorik.

Kreditkort för småföretagare

Det passar inte endast för större företag med kreditkort, utan även för småföretag. Dock behöver du som småföretagare se till att välja rätt kort som passar en mindre verksamhet. De kan till exempel innebära att det ingår upp till 10 st kostnadsfria kort till anställda. Ni kan även spara in på resurser genom att leta efter förmåner som automatiserad bokföring genom koppling till ert bokföringsprogram.

Hur väljer man det bästa företagskortet?

För att hitta det bästa företagskortet bör du jämföra utifrån följande faktorer:

  • Kreditgräns: Har kreditkortet tillräckligt hög kreditgräns som räcker för företagets månatliga köp?
  • Sparar ni tid: Finns det funktioner som automatiserad redovisning, individuella köpgränser och mera som gör att ni effektiviserar verksamheten och sparar tid?
  • Förmåner: Det kan ingå cashback, bonus, rabatter och även försäkringar.
  • Ränta: Hur många räntefria dagar har ni och hur hög är räntan efter den räntefria perioden?
  • Avgifter: Väg årsavgift och andra avgifter mot vilka förmåner som ingår.

Hur skaffar man ett företagskort?

För att skaffa ett företagskort kan ni följa våra 7 steg:

  1. Utvärdera ert företags behov och hur företagets ekonomi ser ut
  2. Jämför olika företagskort som passar era behov för att hitta det förmånligaste alternativet
  3. Förbered er för ansökan med nödvändig dokumentation som företagsuppgifterna och bokslut
  4. Klicka er vidare med ”Ansök nu” knappen till företagskortets ansökningsformulär och följ instruktionerna
  5. Kortutgivaren kommer genomföra en kreditprövning på företaget och ibland även på styrelsen
  6. Vid godkännande behöver du granska och godkänna villkoren
  7. Ta emot ditt nya företagskort och aktivera det i appen eller genom köp

Vanliga frågor och svar

Får du använda företagskort för privata köp?

Nej, företagskort ska inte användas för att betala privata köp i regel. Detta bryter mot skatteregler och kan orsaka problem för företaget. Dock så finns det utgifter som många tror räknas som privata som kan dras som företagsutgifter.

Går det att använda Amex som företagskort?

Ja, det går att använda Amex i företaget då de har egna kreditkort som är till för företag.

Vad kostar ett företagskort?

Ett företagskort kostar en årsavgift som kan vara 0 kr men även uppemot flera tusen kronor. Utöver det så kan det tillkomma ränta om du inte betalar inom de räntefria dagarna och övriga avgifter som valutaväxlingspåslag och uttagsavgift.

Måste man ha ett företagskort?

Nej, det är inte obligatoriskt att ha ett företagskort, men det kan förenkla ekonomihanteringen avsevärt för många företag.

Kan man ta ut pengar från företagskort?

Ja, de flesta företagskort tillåter kontantuttag, men det kan medföra högre avgifter och räntor jämfört med vanliga köp.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-10-19

Oliver Ivanovic på LinkedIn