Hoppa till innehåll
SJ Prio Mastercard

SJ Prio Mastercard

maj 4, 2024

SJ Prio Mastercard är ett Mastercard kreditkort som ger dig bonus på alla köp och poängen kan sedan användas hos SJ. Samtidigt får du gratis årsavgift första 6 månaderna, 60 räntefria dagar och en kompletterande reseförsäkring.

Sammanfattning

Ett kreditkort som passar dig som åker mycket med SJ och vill kunna samla på dig bonuspoäng för att åka gratis eller handla i bistron. Dock har kortet relativt höga avgifter med en årsavgift på 295 kr efter första fria 6 månaderna och hög uttagsavgift och valutapåslag.

Bonus

Försäkringar

Kreditvillkor

Avgifter


Recension SJ Prio Mastercard

SJ Prio Mastercard är SJ:s egna kreditkort som de lanserat tillsammans med SEB och är till för dig som reser ofta med SJ. Men är det värt att skaffa kortet och hur mycket bonuspoäng kan du egentligen samla? Allt detta ska vi ta reda på nu!

Bilder från ansökan
SJ Prio Mastercard ansökan skärmdump

Kreditvillkor för SJ Prio

Du får nyttja en kredit på upp till 100 000 kr räntefritt i 60 dagar vilket är schyssta villkor då kreditgränsen räcker för de allra flesta och de räntefria dagarna är många. Efter de räntefria dagarna tillkommer en kreditränta på 17,5 % om du inte betalat tillbaka krediten, vilket är en normal kreditränta. Det går nästan till och med att säga att räntan är låg. SJ Prio kortet är nämligen ett av få kreditkort som inte har höjt sin ränta under de senaste månaderna.

Hur hög den effektiva räntan blir beror på om du är SJ Prio Svart medlem då årsavgiften i så fall är borttagen. Är du inte det så blir den effektiva räntan på ett kreditutnyttjande på 20 000 kr under en 12 månaders period 19,00 %.

Maxkredit: 100 000 kr
Kreditränta: 17,50 %
Effektiv ränta 19,00 %
Räntefri period: 60 dagar

Vad kostar kortet?

Årsavgiften på kortet är egentligen 295 kr men de bjuder på de första 6 månadernas avgift för dig som ny kund. Dock kan du slippa betala någon årsavgift alls genom att nå upp till SJ Prio Svart medlemskraven. Kraven för att bli SJ Prio Svart medlem är att du har samlat minst 25 000 poäng under ett medlemsår, vilket du enkelt kan göra om du reser en del.

Utöver årsavgiften så har kortet en uttagsavgift på 3 % med en minsta avgift på 40 kr, vilket är ganska högt. Valutapåslaget för växling av valuta är 2 %, vilket är vad de flesta kreditkort brukar ha. Övriga avgifter är pappersfaktura för 39 kr, påminnelse avgift på 65 kr och övertrasseringsavgift på 90 kr.

Årskostnad: 295 kr (gratis för Prio svart medlemmar)
Uttagsavgift: 3 % (min 40 kr)
Valutapåslag: 2 %
Aviaavgift: 39 kr (0 kr e-faktura)
Påminnelseavgift: 60 kr
Förseningsavgift: 0 kr
Övertrasseringsavgift: 95 kr

Hur fungerar bonussystemet?

SJ prio Mastercard har bonus och den är 20 poäng för varje 100 kr du spenderar oavsett vart. SJ Prio poängen går sedan att byta in mot tågresor, använda i bistron eller i deras poängshop.

När du skaffar kortet blir du också medlem i lojalitets programmet SJ Prio. På grund av detta får du ytterligare Prio poäng när du handlar resor hos SJ eller köper produkter i bistron ombord tåget. Nedan kommer exempel på olika produkter du kan köpa med poängen (2023):

 • Sallad – 3400 poäng
 • Räkmacka – 5600 poäng
 • Frukostbox – 2600 poäng
Bonus: På alla köp
Concierge: -
Flyglounger: -
Kategori: Vardagskort

För & Nackdelar

 • Bonus på alla köp
 • Reseförsäkring
 • 60 räntefria dagar
 • Årsavgift
 • Hög uttagsavgift

Kompletterande reseförsäkring ingår i kortet

Kortet har en försäkring och det är en kompletterande reseförsäkring. Den passar utmärkt för dig som åker mycket tåg och ger bland annat hög ersättning för bagagestöld på tåg.

När du betalat minst 75 % av resan med ditt SJ Prio Mastercard gäller en reseförsäkring. Försäkringen ger skydd för dig som kortinnehavare, sambo eller make/maka samt hemmavarande barn under 23 år. Viktigt att veta att detta är en kompletterande reseförsäkring och fungerar på så sätt att den ger ytterligare skydd utöver din vanliga reseförsäkring. Till exempel ingår det ersättning för förseningar och liknande oväntade händelser.

Nedan har vi samlat alla situationen som försäkringen ger dig ersättning för:

 • Transportförsening
 • Bagageförsening
 • Bagagestöld
 • Avbeställningsskydd
 • Självriskskydd
 • Personbilsförsäkring
 • Hem och villaförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Outnyttjad entrébiljett
 • Överfallsskydd vid personskada

 

Vi har även samlat en tabell med de exakta ersättningsnivåerna nedan:

Skydd Högst ersättning / person Högst ersättning / kort
Avbeställningsskydd 15 000 kr 45 000 kr
Transportförsening mer än 6 timmar 700 kr 2800 kr
Bagageförsening minst 6 timmar upp till 1000 kr upp till 4000 kr
Bagageförsening minst 48 timmar upp till 2000 kr upp till 8000 kr
Bagagestöld (tåg) Upp till 10 000 kr Upp till 20 000 kr
Hem och villaförsäkring Motsvarar självrisken (upp till 10 000 kr) Motsvarar självrisken (upp till 10 000 kr)
Personbilsförsäkring Motsvarar självrisken (upp till 10 000 kr)  Motsvarar självrisken (upp till 10 000 kr)
Ersättning för reseförsäkring SJ Prio Mastercard


 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Köpskydd
 • Prisgaranti

Omdöme enligt kunder

Kortet har blandade omdöme från tidigare och nuvarande kunder. En del som åker mycket via SJ har kunnat nyttja kortets förmåner fullt ut och är nöjda med de poäng som de fått. Dock anser andra som inte åker lika mycket tåg att det är mer förmånligt att välja ett annat kreditkort. Slutsatsen vi kan dra ifrån kundernas omdömen är att du behöver resa en hel del med SJ för att kortet skall vara värt att skaffa. I de allra flesta fall passar det bättre att välja ett bonuskort istället.

Krav för kortet

 • Minst 18 år
 • Fast anställning
 • Inga betalningsanmärkningar

Ansök till SJ Prio mastercard

Tid som behövs: 5 minuter.

Gör detta

 1. Ansök till kortet

  Börja att ansöka till kortet via SJ Prio Mastercards ansökningsformulär. Där skriver du in personliga uppgifter och väljer önskat kreditutrymme mellan 5000 - 100 000 kr. Sedan behöver du även signera med Bank-ID för att skicka iväg ansökan.

 2. Granskas

  När ansökan är ivägskickad så går det ofta snabbt innan du får ett svar. Antingen uppfyller du kraven och blir godkänd eller så gör du inte det och nekas kortet. Skulle du bli godkänd så är det bara att vänta på att de skickar hem kortet till dig vilket brukar gå på under en vecka.

Använd Spendwise och få koll på ekonomin

Kortet är även kopplat till en applikation som heter Spendwise. Där kan du hålla koll på ekonomin och har allt du behöver om kortet. Du kan enkelt se dina utgifter och även sätta på notifikationer på särskilda händelser men också spärra kortet snabbt vid stöld. Via appen kan du också ansöka om en ändrad kreditgräns om du börjat spendera mer pengar och behöver ett större kreditutrymme.

Vanliga frågor

Hur hög årsavgift har SJ Prio Mastercard?

Kortet har en årsavgift på 295 kr men de första 6 månaderna är gratis. För dig som är SJ Prio Svart medlem är dock årsavgiften alltid 0 kr.

Är SJ Prio Mastercard värt att skaffa?

Det beror helt på dig som person. Åker du mycket med SJ och vill kunna samla poäng till gratisresor och köp i bistron kan kortet passa dig utmärkt. Men i de flesta fall kan ett vanligt kort med bonus eller cashback vara mer förmånligt då de flesta av dessa ger mer pengar tillbaka.

Vad kostar e-faktura för SJ Prio Mastercard kortet?

E-faktura är gratis (0 kr) men pappersfaktura kostar 39 kr/faktura.

Skriven och granskad av:

Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på Kreditio. Han använder kreditkort själv flitigt och har finans och privatekonomi som intresse sedan länge. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-05-04

Oliver Ivanovic på LinkedIn

Populära kreditkort just nu

DNB Kort
DNB kort
Marginalen Im Yours
Marginalen Im Yours
Qred Företagskort
Qred

Kontaktuppgifter

Företagsnamn: SEB Kort Bank AB
Organisationsnummer: 5565746624
Adress: Kungsträdgårdsgatan 8
Postnummer: 106 40
Ort: Stockholm
E-mail: [email protected]
Telefonnummer: 0771 75 75 75

Öppetider

Måndag: 08:00 - 16:00
Tisdag: 08:00 - 16:00
Onsdag: 08:00 - 16:00
Torsdag: 08:00 - 16:00
Fredag: 08:00 - 16:00
Lördag: -
Söndag: -