Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Avsluta kreditkort – hur och varför?

Avsluta kreditkort – hur och varför?

Vill du avsluta ditt kreditkort och undrar hur du skall gå tillväga? I denna artikeln skall vi gå igen exakt hur du avslutar ditt kreditkort och när du göra det. Vi går även igenom vilka konsekvenser det kan få.

Hur avslutar jag mitt kreditkort?

För att kunna avsluta ditt kreditkort behöver först din kreditskuld vara helt betald. Du behöver alltså betala tillbaka den kredit du nyttjat innan du kan avsluta kortet. När du har gjort detta så är det dags att avsluta kortet. Exakt hur du går tillväga för att göra detta varierar mellan olika kort men det finns vissa generella sätt som kommer att funka.

Alla sätt har gemensamt att du vill ta kontakt med företaget och be de att avsluta ditt kort. Nedan har vi samlat olika sätt du kan testa för att komma i kontakt med kortutgivaren och be om att få ditt kort avslutat:

  • Skicka mejl
  • Ring kundtjänsten
  • Avsluta kortet genom att logga in på hemsidan
  • Vanliga frågor – många kortutgivare besvarar vanliga frågor på hemsidan. Kika om din kortutgivare har gjort detta kring hur man avslutar sitt kort och följ guiden i så fall.

Tänk på detta när du avslutat ditt kort

När du är klar med att avsluta ditt kreditkort bör du klippa det så att både magnetremsan och chippet går sönder. Detta för att vara söker på att ingen får tag på kortet och skulle använda det för att sno din identitet eller liknande.

Varför avsluta kreditkort?

Men varför ska man egentligen avsluta sitt kreditkort? Det finns en del situationer där du bör avsluta ditt nuvarande kreditkort. Anledningarna kan vara allt ifrån att du har ett dåligt kort till att du inte kan hantera krediter. Vi går nedan in närmare på vanliga anledningar till att avsluta sitt kort:

Du betalar inte kreditfakturan i tid

Betalar du inte tillbaka kreditfakturan i tid kan det snabbt bli dyrt om du inte har ett kreditkort med låg ränta. Men det blir även ganska dyrt om du har ett kort med låg ränta då kreditkorts räntor är mycket höga. Kan du inte undvika dessa räntor och betala i tid så kommer ett kreditkort vara otroligt dyrt för dig och inte alls förmånligt att nyttja. Förutom räntan tillkommer även andra avgifter också.

Ditt kreditkort är dåligt

Tog du inte hjälp av oss när du valde kreditkort så kanske du hamnade med ett dåligt kort. Då kan det vara dags att avsluta det kortet och skaffa dig ett nytt kort istället. Se då till att du väljer ett billigt kreditkort så att du slipper onödigt dyra avgifter.

Du har ingen användning av kortet

Använder du inte kreditkortet och nyttjar dess förmåner finns det ingen anledning att behålla det. Se då till att avsluta kortet och eventuellt kolla på ett nytt med förmåner som passar dig bättre och som du hade använt.

Konsekvenser av att avsluta sitt kreditkort

Generellt sett så är det inga allvarliga konsekvenser av att avsluta sitt kreditkort då alla klarar sig utan ett. Dock kan man stöta på problem om man inte har ett annat kreditkort vid uthyrning av hyrbilar eller liknande. Dessa företag kräver ofta att man betalar med ett kreditkort eller lägger en större deposition som säkerhet för bilen.

Du kommer även att missa förmåner som försäkringar, cashback och mycket mera när du inte har ett kreditkort.