Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Är dina betalningar säkra?

Är dina betalningar säkra?

Är betalningar i Sverige säkra

Du behöver generellt sett inte oroa dig för säkerheten på dina betalningar när du är i Sverige. Detta visar den senaste statistiken från Riksbanken som hävdar att ”betalningar i Sverige är säkra”. Hur arbetet går till för att betalningarna ska bibehålla säkerheten kikar vi närmare på i denna artikel.

Vad innebär säkra betalningar?

Med en säker betalning så syftar vi i denna artikeln på att betalningen utförs utan att bedrägerier sker. Ingen får tag på din kortinformation för att sedan utföra obehöriga köp med ditt kort.

Bland annat bygger detta på att betalnätverken fungerar som de ska och inte ligger nere. Men att det även ska finnas strategier för att betalningarna fortfarande ska kunna utföras säkert trots problem i systemen.

Infrastrukturen är viktig

För att betalningar ska fungera krävs det att det finns en fungerande infrastruktur som kontrollerar systemet. Detta är ett komplext system som kräver att samspelet mellan olika aktör ska fungera felfritt.

Hittills så har det fungerat bra och för att säkerställa ännu mer säkerhet i framtiden så genomförs nya åtgärder ständigt. Under 2023 planeras till exempel Swish betalningar att genomföras på RIX (riksbankens system för att avsluta betalningar). Just nu hanteras de nämligen på ett annat system som kallas BiT och står för ”Betalningar i Realtid”. Men när de flyttas över till riksbankens system ska betalningarna bli ännu säkrare då riksbanken som hanterar pengarna inte kan gå i konkurs.

Betalningar offline

Ett stort problem i dagens samhälle är att betalningar med kort behöver kunna fungera även offline. Det kan ske ett elavbrott som förhindrar betalprocessen för att fungera och detta kan ställa till det rejält vid oväntade katastrofala händelser.

Som tur är så har dock kreditkort större möjlighet till att genomföra offline köp än andra betalkort. Här behövs det endast kontrolleras så att kreditgränsen inte uppnåtts för att köpet ska kunna genomföras. Skillnaden är därmed att du inte behöver täckning för att kontrollera saldo på ditt bankkonto.

Se upp för dessa bedrägerier

Bedrägerier är inte så vanliga i Sverige men bland de som förekommer är det främst genom fyra olika tillvägagångssätt. Se till att du inte utsätts för dessa:

  • Fakturaköp online: Köp genomförs online på faktura med din identitet. För att förhindra detta så införs det alltmer att du behöver bekräfta identiteten i samband med köpet. Detta sker med BankID eller en bankdosa.
  • BankID: Lämna aldrig ut dina uppgifter och lösenord till internetbank eller liknande. Med dessa i kombination med Swish och BankID är det lätt för bedragaren att utföra sitt uppdrag.
  • Swishbedrägerier: Falska bilder på Swish betalningar visas upp till främst företag men även privatpersoner. Se alltid till att dubbelkolla om Swish betalningen kommit in om du säljer något.
  • E-kronan: Riksbanken har kollat på att lansera en e-krona framöver. Sedan dess så har bedragarna utnyttjat detta med reklam kring e-kronan och lurat till sig bankinformation.

Källor som används i artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *