Hoppa till innehåll

Kreditkort trots många förfrågningar

Har du undrat om det är möjligt att få ett kreditkort trots många förfrågningar? Denna artikel utforskar hur upprepade UC-förfrågningar påverkar din kreditvärdighet och dina chanser att bli beviljad ett kreditkort. Vi går igenom konsekvenserna av frekventa kreditupplysningar och ger praktiska tips för att förbättra dina odds, oavsett din nuvarande kredithistorik.

Uppdaterat senast: Publicerat oktober 4, 2024

Kan man få kreditkort trots många förfrågningar?

Ja, du kan få kreditkort trots många förfrågningar, även om det försvårar. Det är din totala kreditvärdighet och UC-score som avgör huruvida du kan bli beviljad ett kreditkort och många UC förfrågningar är endast en faktor som påverkar kreditbetyget.

Jämför kreditkort med många UC

Bank Norwegian

Bank Norwegian kreditkort passar även för personer som har flera UC-förfrågningar men fortfarande önskar ett kreditkort med bra bonusprogram. Kortet erbjuder en mer flexibel kreditbedömning vilket ökar chansen att bli godkänd.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 21,99 %
Räntefria dagar: 45 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Hög flygbonus
  • Ingen uttagsavgift
Nackdelar
  • Valutapåslag på 1,75 %
  • Bonustak finns

Kortet kommer utan årsavgift och ger minst 0,5 % cashback på alla köp, vilket hjälper dig spara pengar på dina dagliga utgifter. Du får upp till 45 dagars räntefri kredit, vilket ger extra andrum för återbetalning.

En komplett reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår utan extra kostnad, vilket är värdefullt för resenärer. Kreditgränsen kan gå upp till 150 000 kr, anpassad efter din individuella kreditvärdighet. Observera dock att räntan på 21,99% kan vara högre än för personer med bättre kreditvärdighet.

Räkneexempel: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. (Augusti 2024, räntan är rörlig).

Re:member Flex

Remember Flex är ett kreditkort som ger individuellt anpassade villkor baserat på din kreditvärdighet, vilket gör det till ett alternativ även för personer med flera UC-förfrågningar. Kortet är särskilt lämpligt för online-shoppare som vill ha flexibla villkor och möjlighet till generösa rabatter.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 28,74 %
Räntefria dagar: Upp till 56 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit
Nackdelar
  • Hög maximal ränta på 28,74%
  • Ingen cashback på vanliga köp

Remember reward, som kortet är kopplat till, ger dig upp till 25% rabatt i över 300 utvalda webbutiker, vilket kan leda till stora besparingar vid online-köp. Kortet har ingen årsavgift och erbjuder upp till 56 dagars räntefri kredit, vilket ger dig extra tid att planera dina återbetalningar.

En kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår, samt att du kan betala smidigt med mobilen via olika digitala plånböcker. Kreditgränsen kan gå upp till 120 000 kr, baserat på en individuell bedömning av din ekonomiska situation.

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01)

Coop Mastercard

Coop Mastercard är ett kreditkort som riktar sig till frekventa Coop kunder som vill maximera sin bonusintjäning, även för personer med flera UC-förfrågningar.

Årsavgift: 0 kr första året, därefter 295 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 19,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Upp till 5,5% bonus hos Coop
  • Minst 0,5 % bonus
  • Flera försäkringar ingår
Nackdelar
  • Årsavgift på 295 kr efter första året
  • Inget stöd för Google Pay eller Samsung Pay

Trots en mer flexibel kreditbedömning erbjuder kortet betydande förmåner, med upp till 5,5 % bonus hos Coop och 0,5 % på övriga köp, vilket kan leda till större besparingar över tid. Kortet erbjuder upp till 55 dagars räntefri kredit och en kreditgräns på upp till 150 000 kr baserat på individuell bedömning.

Flera värdefulla försäkringar ingår, som reseförsäkring och prisgaranti. Notera att kortet har en årsavgift på 295 kr efter första året och kräver en årsinkomst på minst 150 000 kr.

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,51 % vid betalning med e-faktura (24,25 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Kreditkort trots många förfrågningar

Vad innebär många UC-förfrågningar?

Många UC-förfrågningar innebär att du har över 10 st upplysningar gjorda av kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen under en 12 månaders period. För många förfrågningar under en kort period påverkar din kreditvärdighet och därmed din förmåga till att få kreditkort.

Hur registreras en UC-förfrågan?

När en UC-förfrågan görs, registreras den i UC:s databas och stannar kvar i 12 månader. Under 2023 hade den genomsnittliga svensken 2,3 kreditupplysningar registrerade hos UC.

Hur påverkar flera förfrågningar kreditvärdigheten?

Har du fler än 10 st kreditupplysningar hos UC under en tolvmånadersperiod så kommer det att påverka din kreditvärdighet negativt. Anledningen är att du kommer anses ha ett för aktivt lånebeteende och därför blir det en riskfaktor som tas med i bedömningen av ditt UC-score, alltså ditt kreditbetyg.

Påverkar andra kreditupplysningar kreditvärdigheten?

I Sverige finns det utöver UC även Creditsafe och Bisnode som genomför kreditupplysningar. Däremot påverkar dina tidigare förfrågningar hos Creditsafe och Bisnode inte din förmåga att bli beviljad kreditkort. Anledningen är att alla kreditkort använder sig av UC för kreditupplysningen och UC har inte tillgång till Creditsafe och Bisnodes historik.

Konsekvenser av många UC-förfrågningar för kreditkort

Svårt att få kreditkort

Till att börja med kommer du ha svårt att bli beviljad ett kreditkort med många UC-förfrågningar då det ses som en varningssignal för långivaren. Det finns heller inget kreditkort utan UC-upplysning som använder sig av till exempel Creditsafe eller Bisnode och därför kommer dina UC-upplysningar alltid synas vid ansökan till ett kreditkort.

Sämre utbud av kortutgivare

Vissa kortutgivare har lägre krav på kreditkort än andra och det är dessa som kommer kunna bevilja dig med många förfrågningar. Därför blir ditt urval av kreditkort mindre och det påverkar främst vilka förmåner du kan få och hur hög kreditgräns du kan bli beviljad.

Högre ränta

Blir du beviljad ett kreditkort trots många förfrågningar brukar räntan vara betydligt högre. Speciellt om du ansöker om ett kreditkort som har en individuell ränta som bestäms utifrån din kreditvärdighet, då du kommer få en ränta i den övre delen av räntespannet. Därför är det förmånligt att ansöka om ett kreditkort som har samma ränta för alla kortinnehavare.

Hur ökar jag chansen till att bli beviljad ett kreditkort?

För att öka chansen till att bli beviljad ett kreditkort bör du stärka din kreditvärdighet genom att undvika betalningsanmärkningar och minska dina skulder samtidigt som du ökar din inkomst.

Betala räkningar i tid

Betalar du dina räkningar i tid höjer du din kreditvärdighet och eliminerar risken till att få en anmärkning. Får du en anmärkning kan du inte lägre bli beviljad ett kreditkort då det inte finns några kreditkort som godkänner betalningsanmärkningar.

Minska dina befintliga skulder

Dina befintliga skulder är en stor del av din kreditvärdighet och överskuldsättning kan ha en stor negativ inverkan på kreditbetyget. Försök betala av så mycket du kan av dina tidigare skulder och börja med de som har högst ränta. Du kan även se över dina möjligheter till att samla dina befintliga lån för att sänka räntan, så att du får mer pengar över till att amortera av lånen.

Öka inkomsterna

Ökade inkomster stärker kreditvärdigheten. Statistik visar att en inkomstökning på 20% kan leda till en förbättring av kreditvärdigheten med upp till 50 poäng.

Ändra felaktiga uppgifter i UC

Genom att ändra felaktiga uppgifter hos UC som att din lön har höjts kan du höja din kreditvärdighet. Du kan begära ut ett registerutdrag från UC en gång per kalenderår kostnadsfritt eller ta del av uppgifterna digitalt genom Minuc.se där det kostar 39 kr.

Vänta tills förfrågningarna försvinner

Har du extremt många UC-upplysningar och det är anledningen till att du blir nekad kreditkort kan du vänta ut att dem ska försvinna, vilket sker 12 månader efter UC upplysningen gjordes. Under tiden du väntar ut upplysningarna kan du fokusera på att förbättra andra aspekter av din ekonomi.

Vanliga frågor och svar

Hur många UC-förfrågningar får man ha för kreditkort?

Det finns ingen strikt gräns, men fler än 10 UC-förfrågningar under en 12-månadersperiod börjar påverka din kreditvärdighet negativt. Detta kan göra det svårare att bli beviljad ett kreditkort.

När försvinner förfrågningar från UC?

UC-förfrågningar försvinner automatiskt från din kreditupplysning efter 12 månader. Varje förfrågan finns kvar i exakt ett år från det datum den gjordes.

Är många kreditupplysningar dåligt?

Ja, många kreditupplysningar kan vara negativt för din kreditvärdighet. Det kan tolkas som ett riskabelt lånebeteende, vilket kan leda till svårigheter att bli beviljad lån eller kreditkort samt högre räntor.

Alternativ till kreditkort för dig med många UC upplysningar

Har du för många upplysningar och inte kan få kreditkort kan få istället ansöka om en kontokredit eller ett snabblån.

Debetkort

Oavsett hur många förfrågningar du har kan du bli beviljad ett debetkort då kortutgivaren inte ger dig någon möjlighet till en kredit genom ett debetkort. Utan ett debetkort är kopplat till ett bankkonto som debiteras vid köp och du spenderar därmed endast dina egna pengar.

Kontokredit

En kontokredit är likt ett kreditkort på så sätt att du kan nyttja en kredit vid behov men betalar först när du nyttjar pengarna. Trots många UC-upplysningar kan du bli beviljad en kontokredit på grund av att vissa långivare använder sig av Creditsafe och Bisnode som inte har tillgång till din historik hos UC.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Posted on 2024-10-04

Oliver Ivanovic på LinkedIn