Hoppa till innehåll

Marginalen Gold recension

Marginalen Gold är ett kreditkort för konsumenter som inkluderar förmåner som bonus och försäkringar.

Om Marginalen Gold kreditkort

Marginalen Gold är ett cashback kreditkort med återbäring i utvalda butiker genom Handla Smart. Du får tillgång till hela 200 webbutiker och kan få upp till 25 % återbäring på köpen. Det ingår även 9 st kostnadsfria försäkringar med Marginalen Gold som är betydligt fler än snittet.

Bonus & förmåner
100
Resefördelar
65
Försäkringar
100
Kortvillkor
90
Avgifter
60
Vårt omdöme
4 / 5

Fördelar

  • Upp till 25% cashback
  • 9 kostnadsfria försäkringar
  • 2 betalningsfria månader per år

Nackdelar

  • Hög uttagsavgift
  • Inget bonussystem

Ansökningskrav

Ålderskrav: 20 år
Inkomstkrav: 120 000 kr/år (10 000 kr/månad)
Bilder från ansökan
Marginalen Gold ansökan skärmdump

Kortdetaljer

Kortutgivare Marginalen Bank Bankaktiebolag
Blippfunktion: Ja
Apple Pay: Ja
Google Pay: Ja
Samsung Pay: Ja
Kortkategori: cashback kort
Bonus: Upp till 25% återbäring
Lounge Access: Nej
Concierge service: Nej

Avgifter och kortvillkor

Kreditgräns och räntefria dagar

Kreditgränsen för Marginalen Gold är på upp till 100 000 kr och vid ansökan kan du som lägst ansöka om 5000 kr i kreditgräns. För att få en högre kreditgräns uppemot 100 000 kr krävs en bra kredithistorik och stabil samt hög inkomst. Det är en hög högsta kreditgräns på 100 000 kr jämfört med liknande kreditkort med låg årsavgift, vilket är en fördel.

Kortet har upp till 50 räntefria dagar beroende på när köpet genomförs under månaden.

Ränta

Krediträntan är 16,90 % och den effektiva räntan är 17,73 % vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr under 12 månader. Den effektiva räntan på 17,73 % är låg jämfört med liknande kreditkort och det är den totala avgiften för kreditkort, vilket gör det till ett bra jämförelsemått.

Det som gör att Marginalen Gold kan räknas som ett kreditkort med låg ränta är att Marginalen Bank inte har höjt sin ränta med 2-3 procentenheter likt många andra banker.

Avgifter

Marginalen Gold har en årsavgift på 195 kr vilket drar ner vårt betyg på avgifterna för kortet. Tidigare har Marginalen haft första året utan årsavgift, men det är något som de nu har tagit bort. Däremot har Marginalens andra kreditkort Marginalen Traveller fortfarande ett erbjudande där de bjuder på de tre första månadsavgifterna (värde 99 kr).

Avgifter utomlands

Valutapåslaget är 1,65 % och uttagsavgiften är 3 % (minst 35 kr) vid uttag utomlands. Nivån på valutapåslaget är under snittet på 2 % men uttagsavgiften är samtidigt lite över snittet. Därför passar kortet inte för användning utomlands i länder där kontantanvändningen är hög.

Maxkredit 100 000 kr
Räntefri period 50 dagar
Kreditränta 16,90 %
Effektiv ränta 17,73 % (20 000 kr i utnyttjad kredit)
Minsta månadsbetalning 3% av skulden eller minst 300 kr
Årsavgift 195 kr
Uttagsavgift 3,00 % (min 35 kr)
Valutapåslag 1,65%
Aviaavgift 0kr (25 kr papper)
Påminnelseavgift 60 kr
Förseningsavgift 95 kr
Övertrasseringsavgift 75 kr

Kortvillkor

Räkneexempel

Vid betalning av total skuld utgår ingen ränta för köp. Vid nyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73% (2013-05-01). Årsavgift 195 kr (0 kr första året).

Marginalen Gold

Förmåner

Marginalen Gold har inget traditionellt bonusprogram. Istället erbjuder kortet cashback genom Handla Smart-programmet.

Cashback genom Handla Smart

I listan nedan har vi samlat exempel på cashback nivåer genom Handla Smart:

  • C-more – 7 %
  • Cervera – 7 %
  • Hemköp – 4,5 %
  • Booking – 3 %
  • Ink-club – 10 %

 

Du kan hitta samtliga erbjudanden på Handla Smarts hemsida.

Hur mycket cashback kan man få genom Handla Smart?

Hur mycket cashback du ka få med ditt Marginalen Gold kreditkort beror på hur mycket du handlar och vilket erbjudande som gäller för just den butiken. Nedan har vi samlat räkneexempel på hur mycket återbäring du kan få om du spenderar olika summor på Handla smart om året. Vi räknar på en återbäring på 5-10 % vilket är rimligt i och med att du kan få upp till 25 % återbäring.

  • 10 000 kr = 500 – 1000 kr i återbäring
  • 25 000 kr =  1250 – 2500 kr i återbäring
  • 50 000 kr =  2500 – 5000 kr i återbäring

 

Som du kan se kan man snabbt tjäna in mycket återbäring per år om man utnyttjar tjänsten så mycket man kan.


Försäkringar

En av de största fördelarna med Marginalen Gold är att det ingår 9 st försäkringar helt kostnadsfritt. Dock inkluderas en del av försäkringarna som avbeställningsskyddet och resestartsskyddet i reseförsäkringen. Andra kreditkort i liknande prisklass inkluderar generellt sett endast en reseförsäkring och inga shoppingförsäkringar.

Reseförsäkring

Marginalen Gold har en kostnadsfri reseförsäkring som gäller när minst 75 % av resan betalats med kortet. Försäkringen är utan självrisk och utfärdas av ERV. Förutom att täcka dig som kortinnehavare täcker försäkringen även din familj och gäller på resor på max 60 dagar längd.

I försäkringen finns det olika slags skydd och här kommer det viktigaste:

  • Avbeställningsskydd
  • Ersättning vid försenat bagage
  • Ersättning vid försenad transport
  • Resestartsskydd
  • Eliminerar självrisk för hyrbil

 

Här kommer fullständiga uppgifter kring hur mycket ersättning du kan få genom reseförsäkringen.

Skydd Högst ersättning / person Högst ersättning / kort
Avbeställningsskydd 20 000 kr 60 000 kr
Resestartskydd 2000 kr 6000 kr
Transportförsening mer än 4 timmar 600 kr 2500 kr
Transportförsening mer än 8 timmar 1200 kr (utöver) 4000 kr
Transportförsening mer än 24 timmar 3000 kr (utöver) 6000 kr
Bagageförsening minst 4 timmar 1500 kr 3000 kr
Bagageförsening minst 24 timmar 3000 kr (utöver) 6000 kr (utöver)
Självriskskydd hem/villa försäkring  10 000 kr
Självriskskydd personbil försäkring  10 000 kr
Självriskeliminering för hyrbil  10 000 kr
Ersättning Marginalen Gold reseförsäkring

Feltanknings-skydd

Feltankning-skyddet kan ge dig upp till 3000 kr i ersättning om du tankar fel drivmedel och betalar med ditt Marginalen Gold kort. För att försäkringen ska gälla behöver du tanka minst 20 liter bränsle i en MC, personbil eller förmånsbil som du får köra privat. Försäkringen täcker sanering av bränsle-system och tank samt om nytt bränslefilter behövs.

Allriskförsäkring

Allriskförsäkringen gäller på svenska köp och täcker först och främst hemelektronik och hushållsapparater i 3 år men även övriga köp i 90 dagar. Hemelektronik inkluderar dock ej mobil, surfplatta, kamera och några andra elektronikprylar. Om dina produkter blir skadade eller förlorade kan du få upp till 20 000 kr i ersättning. Dock behöver produkten vara köpt för minst 1000 kr samt med ditt Marginalen Gold kort.

Självriskeliminering för bärgning och assistans

Om du tankar med kortet och blir i behov av bärgning eller assistans gäller detta skyddet. Då kan du få ersättning för självrisken som du behöver betala eller hela kostnaden om den överstiger självrisken med minst 2000 kr.

Nyckelservice

Du behöver inte oroa dig om du låser ute eller tappar bort dina bil eller hemnycklar för då gäller detta skydd. Skyddet ger dig upp till 3000 kr i ersättning för låssmed eller byte av nycklar samt lås.

Tilläggsförsäkringar

Som sagt finns det även ytterligare försäkringar och skydd du kan skaffa genom kortet men med dessa tillkommer en kostnad. I Marginalen Gold kortet så finns betalskyddet och ”stop service” som tilläggsförsäkringar.

Betalskydd

Detta är en försäkring som ger dig ersättning när du får det lite tuffare ekonomiskt under en period. För att få skaffa försäkringen behöver du dock uppfylla dessa krav:

  • Ha ett Marginalen Gold kort eller annat kort hos Marginalen Bank
  • Utför ditt arbete för nuvarande utan hinder (är fullt arbetsför)
  • Mellan 18 och 64 år
  • Vara anställd genom en tillsvidareanställning sedan minst 6 månader tillbaka (minst 17 timmar i veckan) eller vara egenföretagare
  • Inte ha fått ersättning för sjukdom eller olycka 30 dagar i rad under senaste 360 dagar

 

Kostnaden för försäkringen är 0,8 % av utnyttjad kredit varje månad. Ersättningen för dig som är helt sjukskriven eller arbetslös (ofrivilligt) i mer än 30 dagar i rad ligger på 7 % av den kredit du nyttjar men högst 7000 kr. För dig som fortsätter vara arbetslös eller sjukskriven i 6 månader kommer Marginalen att lösa hela din skuld (max 100 000 kr). Om du skulle avlida så kommer Marginalen att lösa din skuld (max 100 000 kr).

Stop-service

Genom stop-service kan du samla samtliga ID-handlingar, mobiltelefoner och bankkort på samma ställe. Sedan kan du spärra dessa om du tappar bort något eller blir bestulen. Tjänsten har öppet dygnet runt och kostnaden ligger på 369 kr.

Reseförsäkring: Ja
Avbeställningsskydd: Ja
Köpskydd: Ja
Prisgaranti: Nej
Allriskförsäkring: Ja
Betalskydd: Ja
Tanka fel försäkring: Ja

Övriga förmåner och funktioner

Läs mer om ytterligare förmåner och funktioner som ingår i Marginalen Gold kortet:

Stöd för mobila betalningar

Marginalen Gold kortet är kompatibelt med Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay.

Skjut upp betalningen två månader per år

Två gånger per kalenderår så har du möjligheten att ta två betalningsfria månader. Däremot måste du haft kortet minst ett halvår och skött betalningarna under den perioden för att bli kvalificerad till förmånen.

Delbetala utan ränta

Möjlighet att delbetala köp över 5 000 kr utan ränta, med fast månadsavgift istället. Det gör dock att den effektiva räntan inte är 0 %, men det är förmånligare än delbetalning med andra kreditkort.

Gimi kortet ingår för barn

Skaffar du Marginalen Gold kortet så får du gratis årsavgift första året på Gimi kortet, som är ett bankkort för barn. Årsavgiften är vanligtvis 469 kr och det speciella med kortet är att du som förälder har full kontroll över barnets ekonomi.

Ansökningsprocessen

Vill du ansöka till Marginalen Gold kortet ska du först se till att du uppfyller grundkraven och sedan följer du vår steg för steg guide för ansökningsprocessen.

Grundkrav att uppfylla

För att ansöka om Marginalen Gold kreditkort behöver du:

  • Vara minst 20 år gammal
  • Ha en årsinkomst på minst 120 000 kr före skatt
  • Inte ha några betalningsanmärkningar

En kreditupplysning tas vid ansökan.

Ansök

Uppfyller du kraven kan du ansöka genom att följa dessa steg:

  1. Ta dig till Marginalen Golds ansökningsformulär genom att klicka på "Ansök nu" knappen högst upp på sidan.
  2. Fyll i önskad kredit, personuppgifter och signera med Bank-ID.
  3. Om du blir godkänd kommer ditt nya Marginalen Gold kort att skickas hem inom några dagar.

Omdömen om Marginalen Gold

Vi har tagit fram ett eget betyg och sammanställt kundomdömen för kortet nedan.

Vårt omdöme

Marginalen Gold har fått 4/5 i vårt betygssystem för våra recensioner av kreditkort. Fördelarna vi ser är den höga cashbacken hos Handla Smart och de många försäkringar som ingår kostnadsfritt. Nackdelarna med kortet som drar ner betyget är att årsavgiften inte är 0 kr, utan 195 kr, samt att kortet inte har något bonussystem för samtliga köp.

Kundernas omdömen

Kunderna verkar nöjda generellt sett med Marginalen Gold kortet och det beskrivs som ett simpelt kort med många försäkringar, rimlig ränta och bra cashback. Däremot är det just ett simpelt kort och det gör att förmånerna inte tillfredsställer alla kunder som vill ha till exempel bonus på alla köp.

Marginalen Bank som står bakom kreditkortet har ett genomsnittsbetyg på 2,6/5 baserat på 326 omdömen på Trustpilo. Det är inte ett särskilt högt omdöme och tyder på att banken inte endast har nöjda kunder. Vår uppfattning av betyget är dock att många missnöjda kunder har tagit lån och inte kreditkort hos banken. Därför blir Trustpilot betyget missvisande för Gold kreditkortet.

Marginalen Bank omdömen

Vanliga frågor och svar

Hur bra är Marginalen Gold?

Marginalen Gold är ett bra kreditkort för konsumenter som vill ha cashback och försäkringar. Det erbjuder upp till 25% återbäring i över 200 webbutiker, 9 kostnadsfria försäkringar och en låg årsavgift på 195 kr som är gratis första året. Kortet har också en hög kreditgräns och låg ränta jämfört med liknande kort.

När anländer mitt Marginalen Bank Gold-kort?

Ditt Marginalen Bank Gold-kort bör ankomma inom cirka en vecka efter att din ansökan har blivit godkänd. Kortet skickas hem till dig via post. Om du inte har fått ditt kort inom 7-10 arbetsdagar efter godkännande, rekommenderas det att kontakta Marginalen Banks kundtjänst för uppföljning.


Kundtjänst och kontakt

Marginalen Bank erbjuder en generellt sett bra kundtjänst med utökade öppettider och flera kontaktvägar. Kunderna rapporterar oftast positiva erfarenheter, med snabba svarstider och kunnig personal. Dock kan väntetiderna ibland vara långa under högtrafik.

Kontaktvägar till kundtjänsten:

 

Marginalen mina sidor

Marginalen Bank erbjuder en onlineportal likt många andra banker som kallas för ”Mina sidor”. Du kan nå Mina sidor genom antingen Marginalens hemsida genom inloggning med BankID eller genom deras app som finns för både iOS och Android.

  • Se kontosaldo och transaktioner
  • Hantera kortinställningar
  • Uppdatera personuppgifter
  • Ladda ner kontoutdrag

Kontaktuppgifter

Företagsnamn: Marginalen Bank Bankaktiebolag
Organisationsnummer: 5164060807
Adress: Box 26134
Postnummer: 100 41
Ort: Stockholm
E-mail: [email protected]
Telefonnummer: 0771 717 710

Öppettider

Måndag: 08:00 - 20:00
Tisdag: 08:00 - 20:00
Onsdag: 08:00 - 20:00
Torsdag: 08:00 - 20:00
Fredag: 08:00 - 20:00
Lördag: 08:00 - 17:00
Söndag: 08:00 - 17:00
Skriven och granskad av:
Oliver Ivanovic
Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-10-16

Oliver Ivanovic på LinkedIn

Andra liknande kreditkort

SAS Eurobonus Amex Premium
SAS Eurobonus Amex Premium
Agrolkortet
Agrolkortet
Refunder Pay
Refunder Pay