Hoppa till innehåll

Skillnad mellan VISA och Mastercard

Det kan vara svårt att välja mellan Mastercard och VISA som är två företag med betalningsnätverk för betalkort, kreditkort och debetkort runtom världen. Men som tur är så har vi djupdykt i vad skillnaden är mellan VISA och Mastercard och sammanfattat det på denna sida för dig.

Statistik – mastercard vs visa

Genomsnittlig ränta – visa (populäraste korten) 17,9 %
Genomsnittlig ränta – mastercard (populäraste korten) 15,2 %
Genomsnittlig årsavgift – visa (populäraste korten) 195 kr
Genomsnittlig årsavgift – mastercard (populäraste korten) 215 kr
vad är skillnaden mellan mastercard och visa illustration

Vad är skillnaden mellan VISA och Mastercard?

Skillnaden mellan VISA kort och Mastercard kort för dig som kortinnehavare är att Mastercard har bättre täckning och accepteras av fler säljare. Däremot är det inget som de flesta kommer märka av då skillnaden är minimal och endast påverkar särskilda personer. De erbjuder i övrigt liknande tjänster och är mycket lika bolag.

Anledningen till att du troligen inte kommer stöta på problem med ett VISA kort är att Mastercard endast har bättre täckning i vissa länder. Mer specifikt är det i mindre utvecklade länder som Mastercards betalnätverk fungerar bättre. Reser du ofta i länder som räknas in här kan det vara bra att ha ett Mastercard kort istället för VISA.

Alla skillnader mellan VISA och Mastercard:

  • Mastercard har något bättre täckning på deras betalnätverk.
  • Du med VISA kort kommer endast kanske stöta på problem i mindre utvecklade länder.
  • Mastercard har något bättre växlingskurs än VISA.
  • VISA låter inte säljare använda minsta belopp för kortköp eller ta ut en avgift för det.

Skiljer sig avgifterna mellan VISA och Mastercard?

Det är mestadels banken som avgör avgifterna som korten har. Dock finns det ett undantag som skiljer de åt och det är att Mastercard har en bättre växlingskurs, men det är en marginell skillnad även här. Denna avgiften får du heller inte blanda ihop med valutapåslaget som banken har för kortet. Bankens valutapåslag brukar vara högre och därför är det mer lönsamt att prioritera denna avgiften istället för att välja mellan Mastercard och VISA.

Reser du däremot mycket så går det att hitta både kort från Mastercard och VISA som är utan valutapåslag. Väljer du ett sådant så kan det vara bra att det är från Mastercard för att komma undan valutaväxlingsavgiften så bra som möjligt.

Försäkringar hos Mastercard vs VISA kort

Både företagen erbjuder försäkringar som ingår när du skaffar ett kort som använder deras betalnätverk. Många Mastercard kort har en reseförsäkring som ingår med kortet där bland annat avbeställningsskydd inkluderas. Du som har ett Mastercard kort är heller aldrig ansvarig för icke auktoriserade transaktioner, vilket skyddar mot kortbedrägerier.

VISA har även en reseförsäkring på korten där det bland annat ingår ersättning för försenat bagage och avbeställningsskydd.

Men precis som med avgifterna är det bankerna som utfärdar exakt vilka andra försäkringar som ett kort har. Detta gör att olika VISA och Mastercard kort har olika slags försäkringar som ingår. Kolla därför istället på kortets individuella villkor istället för vad VISA eller Mastercard erbjuder.

Är VISA eller Mastercard bäst?

Vi anser att Mastercard är något bättre än VISA på grund av att de har bättre täckning och växlingskurs. Men det är som sagt en marginell skillnad och därför spelar det inget större roll vilket av betalningsnätverken man väljer.

På grund av att skillnaden är så liten tycker vi det är viktigare att jämföra kreditkorten utifrån avgifterna och förmånerna. Gör du detta så kommer du se till att hitta ett kort som passar dina behov och det är betydligt viktigare än nätverket som används.

Sammanfattningsvis bör du inte fundera så mycket kring vilket betalnätverket kreditkortet använder. Utan istället fokusera på avgifterna och vilka förmåner som kortet erbjuder till kortinnehavarna.

Mastercard

Mastercard är ett företag som har betalnätverk runtom världen som används av många olika betalningskort. De ger däremot inte ut några egna kort utan har endast hand om nätverket för korten. Istället är det banker och andra kortutgivare som ger ut de olika korten. I Sverige är kort som använder sig av Mastercards betalnätverk mycket vanliga.

VISA

Visa är ett företag som är mycket likt Mastercard och har även betalnätverk med täckning världen över. De ger heller inte ut några egna kort utan sköter endast nätverket för betalningar. Många svenska kreditkort och debetkort använder sig av VISAs betalnätverk och troligen har du haft eller har ett kort som gör det.

Vanliga frågor

Är VISA eller Mastercard bäst?

Som kund kommer du högst sannolikt aldrig känna en märkbar skillnad mellan företagen. Istället bör du leta efter kortet med de bästa avgifterna och förmånerna för dig.

Vilka banker har VISA kort?

I Sverige har många banker VISA kort t ex Bank Norwegian, Rocker Bank, Marginalen Bank med mera…

Vilka banker har Mastercard kort?

Det finns ett större utbud av Mastercard kort på den svenska marknaden än VISA. Bland annat har dessa banker Mastercard kort: Re:member Bank, Komplett Bank, Resurs Bank och många fler.

Är VISA eller Mastercard bäst?

Man skulle kunna säga att Mastercard är ett bättre betalnätverk då de har lägre växlingskurs + bättre täckning. Dock är detta marginellt och inget du som kortinnehavare kommer märka av.

Tar alla länder emot VISA och Mastercard?

Ja, nästintill alla länder tar i alla fall emot både VISA och Mastercard. Både har bra utbredning i Europa och Mastercard hittar du även i mindre utvecklade länder.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på Kreditio. Han använder kreditkort själv flitigt och har finans och privatekonomi som intresse sedan länge. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-05-12

Oliver Ivanovic på LinkedIn