Hoppa till innehåll

Skillnad mellan VISA och Mastercard

Mastercard och VISA är två olika företag som erbjuder betalningsnätverk för betalkort, kreditkort och debetkort runtom världen. Nästan alla kort i Sverige använder någon utav dessa betalnätverk och om inte så finns det även bland annat American Express. Förutom dessa 3 finns det inte så många fler betalnätverk.

Under denna sida ska vi ta reda på om det är någon skillnad mellan VISA och Mastercard och isåfall vad skillnaden är!

Marginalen Gold

Marginalen Gold

Kort från VISA och Mastercard

   Remember Flex
  • Gratis årsavgift
  • Upp till 25% reward rabatt
  • 56 dagar räntefri kredit
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 120 000 kr
  Kreditränta: 9,74 – 24,74 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Effektiv ränta 14,67% vid en utnyttjad kredit på 20 000 SEK
   Resurs Gold
  • Bonus på alla köp
  • Gratis reseförsäkring
  • Räntefri delbetalning inom 6 månader
  Årsavgift: 245 kr
  Maxkredit: 150 000 kr
  Kreditränta: 12,36 – 17,32 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Exempel: Kredit 15 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 2 500 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 3,65 %, exkl årsavgift 245 kr. Totalbelopp 15 331 kr
   Resurs Classic
  • 0 kr i årsavgift
  • Modernt val
  • Delbetala räntefritt inom 6 månader
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 30 000 kr
  Kreditränta: 14,36 – 19,32 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Exempel: Kredit 10 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 1 667 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 5,82 %. Totalbelopp 10 331 kr.
   Komplett kreditkort
  • 0 kr i årsavgift
  • Hög bonus
  • Ingår reseförsäkring
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 21,4 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Exempel: Eff. ränta 23,63 %, 1 000 kr avbetalning på 12 mån. Totalt: 1 198 kr
   Bank Norwegian
  • Ingen årsavgift
  • Bonus på alla köp
  • Kompletterande reseförsäkring
  Årsavgift: 0 kr
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 19,99 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Bank Norwegian Mastercard har 19,99 % i nominell- och 21,93 % i effektiv ränta.
   Marginalen Gold
  • Ingen årsavgift första året
  • Upp till 25% cashbacks
  • Delbetala i egen takt
  Årsavgift: 0 kr år 1 (195 kr efter)
  Maxkredit: 100 000 kr
  Kreditränta: 16,90 %
  Ansök nu

  Eller läs recensionen

  Vid betalning av total skuld utgår ingen ränta för köp. Vid nyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 17,73% (2013-05-01). Årsavgift 195 kr (0 kr första året).

Statistik – mastercard vs visa

Genomsnittlig ränta – visa (populäraste korten) 17,9 %
Genomsnittlig ränta – mastercard (populäraste korten) 15,2 %
Genomsnittlig årsavgift – visa (populäraste korten) 195 kr
Genomsnittlig årsavgift – mastercard (populäraste korten) 215 kr
vad är skillnaden mellan mastercard och visa illustration

Under denna sida kommer vi förklara skillnaden mellan Mastercard kort och VISA kort.

Mastercard

Mastercard är ett företag som har betalnätverk runtom världen som olika bankkort gör transaktioner genom. Det är dock inte Mastercard som ger ut själva korten utan banker med licens för att använda deras nätverk. I Sverige är det en av de vanligaste korttyperna tillsammans med VISA.


VISA

VISA är ett mycket likt företag som även erbjuder sina betalnätverk med täckning över hela världen. Precis som men Mastercard ger inte VISA ut sina egna kort utan där är det också enskilda banker som ger ut kort på VISA nätverket. Som sagt är VISA populärt i Sverige och det finns ett brett utbud av både kreditkort och debetkort från VISA.


Vad är skillnaden mellan VISA och Mastercard?

Som sagt är det två företag som erbjuder samma tjänster och är mycket lika. Som kund kommer du högst sannolikhet inte känna av någon skillnad alls. Men den stora skillnaden är att ett VISA kort inte fungerar på Mastercard nätverket och vise versa.

Som kund är det endast om man kollar noggrant i detaljerna man kan se små olikheter mellan företaget. Här nedan kommer en lista på de olikheter som finns:

 • Mastercard har något bättre täckning på deras betalnätverk
 • Du med VISA kort kommer endast kanske stöta på problem i mindre utvecklade länder

Denna skillnad är endast mycket liten och du kommer högst sannolikt aldrig stöta på problem med ett VISA kort. Men den stora skillnaden är alltså att Mastercard har något bättre täckning i mindre utvecklade länder. Reser du ofta i länder som kan räknas in här borde du dock kolla upp det noggrannare och isåfall välja ett kort från Mastercard.


Skillnad i avgifter och försäkringar mellan VISA och Mastercard?

Nedan tittar vi på hur avgifterna och försäkringar skiljer sig mellan VISA och Mastercard korten.

Avgifter

Som sagt är det mestadels banken som avgör avgifterna som kortet har. Det är dock så att Mastercard har en något bättre växlingskurs men detta är inget märkvärt. Det har inte heller någon påverkan på den avgift som banken sätter för kortets valutapåslag.

Avgiften som banken sätter för valutapåslaget är väsentligt högre och brukar ligga runt 2 %. Se därför istället till att kolla upp denna noggrant innan du väljer ett kreditkort.

Försäkringar

Både företagen erbjuder försäkringar som ingår med ett kort på deras nätverk. Många Mastercard kort har en reseförsäkring som ingår med kortet där bland annat avbeställningsskydd inkluderas. Med ett Mastercard kort är det aldrig du som är ansvarig för icke auktoriserade transaktioner vilket skyddar dig från bedrägerier.

VISA har även en reseförsäkring på korten där det bland annat ingår ersättning för försenat bagage och avbeställningsskydd. Men precis som med avgifterna är det bankerna som utfärdar vilka andra försäkringar som ett kort har. Detta gör att olika VISA och Mastercard kort har olika slags försäkringar som ingår.


Skillnader mellan olika Mastercard och VISA kort

Det är oftast inte VISA eller Mastercard som påverkar skillnader mellan korten utan istället banken som utfärdar kortet. De är bankerna som sätter vilka förmåner, valutapåslag och alla andra avgifter ett kort ska ha.

Därför kan det vara bra att strunta i att kolla vart ett kort är ifrån och istället endast kolla förmånerna och avgifterna. Detta då det inte finns någon direkt koppling mellan ett korts aspekter och om det är VISA eller Mastercard.


Bör jag välja VISA eller Mastercard?

Som vi nu kommit fram till är det knappast någon större skillnaden mellan betalnätverken. Den enda skillnaden är att Mastercard har något bättre täckning + växlingskurs.

Därför är det viktigare att jämföra olika kreditkort utifrån sina avgifter och förmåner som kortutgivaren bestämmer. Istället för att fokusera på om kortet är på Mastercards eller VISAs betalnätverk.

Du bör alltså inte fundera kring vilket betalnätverk kortet har utan istället kolla på kortets egna avgifter och förmåner. Detta då det är liten skillnad mellan betalnätverken och stora skillnader mellan avgifterna och förmånerna som kortutgivarna sätter själva.

Vanliga frågor

Är VISA eller Mastercard bäst?

Som kund kommer du högst sannolikt aldrig känna en märkbar skillnad mellan företagen. Istället bör du leta efter kortet med de bästa avgifterna och förmånerna för dig.

Vilka banker har VISA kort?

I sverige har många banker VISA kort t ex Bank Norweigan, Rocker Bank, Marginalen Bank med mera…

Vilka banker har Mastercard kort?

Det finns ett större utbud av Mastercard kort på den svenska marknaden än VISA. Bland annat har dessa banker Mastercard kort: Remember Bank, Komplett Bank, Resurs Bank och många fler.

Är VISA eller Mastercard bäst?

Man skulle kunna säga att Mastercard är ett bättre betalnätverk då de har lägre växlingskurs + bättre täckning. Dock är detta marginellt och inget du som kortinnehavare kommer märka av.


Sammanfattning

Sammanfattningsvis är detta 2 företag som erbjuder samma tjänster vilket gör att du som kund inte kommer känna någon skillnad. De är båda företag som erbjuder betalnätverk för debet, kredit och betalkort runtom världen.

Fördelen som finns är att Mastercard har något större täckning i mindre utvecklade länder + något lägre växlingskurs. Länderna VISA har sämre täckning i är dock mycket ovanliga att resa till och högst troligen kommer du aldrig stöta på ett problem med ett kort från VISA.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och skribent på kreditio. Finans och lån är stora intressen för Oliver och han har tidigare jobbat som ekonomisk rådgivare. Det mesta av innehållet skrivs och granskas av Oliver dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2023-01-30

Oliver Ivanovic på LinkedIn