Hoppa till innehåll

Kreditkort med cashback – Hitta bästa cashbackkortet

Vill du få pengar tillbaka på dina inköp? Kreditkort med cashback ger dig återbäring på det du handlar. Vi går igenom de bästa cashback kreditkorten 2024, jämför deras fördelar och visar hur du kan maximera din återbäring.

Uppdaterat senast: oktober 18, 2024

Jämför kreditkort med cashback

Bank Norwegian kreditkort

Med Bank Norwegian kreditkort samlar du 0,5 % cashback på alla köp. Detta kan du sedan använda för att boka resor via Norwegian, vilket gör kortet extra perfekt för dig som gillar att resa ofta. Dessutom ingår diverse reseförsäkringar som ger extra skydd.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 21,99 %
Räntefria dagar: 45 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Hög flygbonus
  • Ingen uttagsavgift
Nackdelar
  • Valutapåslag på 1,75 %
  • Bonustak finns

Kreditkortet ger dig 0,5 % cashback oavsett vart du handlar. Du kan antingen välja att få cashback i form av pengar tillbaka eller välja att samla CashPoints som kan användas för att boka flyg och andra tjänster hos Norwegian. Du har alltså flexibiliteten att använda dina bonuspoäng hur du vill. Detta, tillsammans med att kortet saknar årsavgift, anser vi vara en stor fördel.

Räkneexempel: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. (Augusti 2024, räntan är rörlig).

Re:member Flex

Re:member Flex är ett kreditkort som ger dig mycket cashback för pengarna och dessutom på alla köp. Hur mycket cashback du får beror på vart du handlar men i jämförelse med deras konkurrenter är det ofta en förmånligare återbäring.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 28,74 %
Räntefria dagar: Upp till 56 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit
Nackdelar
  • Hög maximal ränta på 28,74%
  • Ingen cashback på vanliga köp

Deras system heter Remember Reward och har över 300 nätbutiker som samarbetspartners. Mängden cashback varierar mellan de olika butikerna upp till 25 %. Deras system fungerar genom att du betalar fullt pris och sedan drar de av rabatten på din kommande faktura. Andra fördelar är att det medföljer reseförsäkring med avbeställningsskydd och saknar årsavgift.

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01)

Coop Mastercard

Med Coop Mastercard får du cashback på alla köp, vilket betyder att en del av dina pengar återbetalas vid varje köp. När du handlar hos en Coop butik får du ännu mer cashback som gör kortet extra förmånligt för dig som regelbunden Coop kund.

Årsavgift: 0 kr första året, därefter 295 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 19,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Upp till 5,5% bonus hos Coop
  • Minst 0,5 % bonus
  • Flera försäkringar ingår
Nackdelar
  • Årsavgift på 295 kr efter första året
  • Inget stöd för Google Pay eller Samsung Pay

Med deras kreditkort får du bonuspoäng på alla dina köp och särskilt fördelaktigt när du handlar i Coop butiker. Du får upp till 5 % i Coop butikerna och minst 0,5 % på övriga ställen.

De bonuspoäng du samlar kan du omvandla till cashback genom värdecheckar som du får tillbaka.

Som ny kund får du dessutom en välkomstpresent på 10 000 bonuspoäng, vilket motsvarar en värdecheck på 100 kr.

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,51 % vid betalning med e-faktura (24,25 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

MoreGolf Mastercard

Som golfspelare kan du med fördel använda MoreGolf Mastercard. Du kommer kunna samla bonuspoäng som sedan kan omvandlas till rabatter och andra förmåner som passar dig som gillar golf.

Årsavgift: 0 kr år 1 (295 kr efter)
Maxkredit: Upp till 160 000 kr
Kreditränta: 19,64 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • 1 % bonus på alla köp
  • Förmåner för golfare
  • Hög kreditgräns
Nackdelar
  • Hög uttagsavgift
  • Årsavgift på 295 kr

MoreGolf Mastercard ger dig 1 % bonus på alla dina köp. Dessa bonuspoäng omvandlar du sen till cashback i form av rabatter och förmåner som är golfrelaterade.

Med kortet medföljer många bra försäkringar som skyddar dig både på och utanför golfbanan. Du får bland annat Hole-in-one försäkring och reseförsäkring med avbeställningsskydd.

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,22 % vid betalning med e-faktura (24,73 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Marginalen Traveller

Med Marginalen Traveller kan du samla bonuspoäng på alla dina köp. Kortet är särskilt utformat för dig som reser mycket eftersom dina bonuspoäng kan användas för att boka allt som är reserelaterat.

Årsavgift: 396 kr (gratis första tre månaderna)
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 16,90 %
Räntefria dagar: 50 dagar

Fördelar
  • Fri årsavgift första tre månaderna
  • Bonus på alla köp
  • Omfattande reseförsäkring
Nackdelar
  • Månadsavgift på 33 kr
  • Hög uttagsavgift

Bonuspoängen som du samlar med kreditkortet ger cashback i form av upplevelser och rabatter på resor. Detta gör att kortet inte bara möjliggör nya upplevelser, utan också ger dig mer för pengarna.

Genom deras bonusshop, Poängportalen, kan du byta dina samlade bonuspoäng mot över 20 000 olika upplevelser. Utöver detta ingår även 9 försäkringar som medför en tryggare resa.

Räkneexempel: Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).

Jämförelse av cashback kreditkort

I tabellen nedan jämför vi hur cashbacken fungerar för populära cashback kreditkort:

Kreditkort Bank Norwegian kreditkort Bank Norwegian kreditkort
Remember Flex Remember Flex
Coop Mastercard Coop Mastercard
MoreGolf Mastercard MoreGolf Mastercard
Marginalen Traveller Marginalen Traveller
Cashback Upp till 5 % Upp till 25 % Upp till 5,5 % 1 % på alla köp 1 % på alla köp
Högst cashbacknivå 5 % 25 % 5,5 % 1 % 1 %
Lägst cashbacknivå 0,5 % 0 % 0,5 % 1 % 1 %
Cashback utbetalning Avdrag på faktura eller nyttjas hos Norwegian Avdrag på fakturan Värdecheck Värdecheck Växlas in mot produkter och tjänster
Vår recension Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen
Ansök Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu
Bästa cashback kreditkortet

Vad är cashback?

Cashback, även kallat återbäring eller kickback, innebär att du får tillbaka pengar på dina köp. Återbäringen anges ofta i procent av den totala köpesumman och kan variera mellan olika slags köp.

Vilka olika typer av återbäring finns det?

Det finns två primära typer av återbäring, antingen får du pengar tillbaka på alla köp eller hos utvalda butiker:

  • Generell cashback: Innebär att du får cashback på alla dina köp och oftast är det en förutbestämd procentuell andel som är densamma för allt.
  • Utvald cashback: Kallas även för nischad cashback och innebär att du endast får återbäring hos utvalda butiker. Fördelen är att den utvalda cashbacken ofta är betydligt högre än den generella.

Hur betalas cashback ut?

Cashback kan antingen betalas ut direkt i pengar eller som avdrag på kreditkortsfakturan.

  • Cashback i pengar: Antingen kan du få värdecheckar som kan spenderas hos särskilda butiker eller pengarna insatta på ditt konto. Fördelen är att friheten är stor och därför får cashbacken det värdet som det står.
  • Avdrag på fakturan: Det andra sättet är att fakturan minskas med den insamlade cashbacken du samlat för månaden. Fördelen är att din cashback kommer att spenderas på något viktigt, istället för att till exempel bytas in mot in värdecheck som handlas upp.

Vad är kreditkort med cashback?

Ett kreditkort med cashback är ett kort som ger dig cashback på dina köp, vilket innebär att du får tillbaka pengar på det du handlar. Det finns både kort med cashback på alla köp du genomför och kort med högre cashback inom vissa segment.

Vad är skillnaden mellan cashback- och bonuskort?

Skillnaden mellan bonuskort och cashback kort att cashbacken du samlar på dig kan överföras till ditt konto eller användas för avdrag på kreditkortsfakturan. Bonus måste i de flesta fall användas som poäng i ett lojalitetsprogram, vilket gör friheten med belöningen sämre.

Vem passar cashback kreditkort till?

Ett cashback kreditkort passar dig som har en sund spenderingsvana och vill spara pengar på det du köpet, vilket är en bred målgrupp. Det passar till exempel dig som:

  • Handlar regelbundet med kreditkort
  • Alltid betalar hela fakturan varje månad
  • Vill maximera värdet av sina köp
  • Inte har problem med impulskontroll vid shopping

Fördelar och nackdelar med cashback kreditkort

Nedan går vi igenom för- och nackdelar med cashback kreditkort så att du kan avgöra om det passar dig.

Fördelar

  • Spara pengar på dina vardagliga köp
  • Användarvänligt
  • Kan ge stora besparingar på lång sikt
  • Ingår ofta andra förmåner som reseförsäkring

Nackdelar

  • Kan uppmuntra till onödig konsumtion
  • Lönar sig inte om du inte betalar fakturan i tid
  • Maxtak kan begränsa intjäningen av återbäring
Kreditkort med cashback

Vilka olika typer av kreditkort med cashback finns det?

För att få så mycket pengar du kan tillbaka på dina köp måste du väljer ett kort med cashback som passar dina spenderingsvanor. Nedan går vi igenom olika slags cashback kort.

Cashback på resor

Det finns specifika kreditkort för resor som har höga cashbacknivåer på flygbiljetter, hyrbilar och hotell. Dessa kort är ofta förknippade till ett resebolag som till exempel att Bank Norwegian är förknippat med flygbolaget Norwegian.

Förutom att du tjänar hög cashback på resor genom dessa kort har de ofta även förmånliga system för inlösningen av cashbackpoängen som att den till exempel kan bytas in mot flygbiljetter.

Återbäring på drivmedel

Kör du mycket bil kan det löna sig med ett tankkort som är ett slags cashback kort med återbäring på drivmedel. Du har ofta endast återbäring på en specifik bensinstationskedja som även är utgivaren av kortet tillsammans med en bank.

Några exempel på bensinstationskedjor som har egna kort med cashback på drivmedel är:

  • Circle k: Circle K Mastercard
  • Shell: Shell Mastercard
  • OKQ8: OKQ8 Kreditkort

Cashback på mat

För familjer med stora matutgifter passar kreditkort för mat som ger hög återbäring hos specifika matbutikskedjor. De två vanligaste kreditkorten med cashback på matbutiker är Ica Bankkort Plus med cashback upp till 3,75 % och Coop Mastercard med cashback upp till 5,5 %.

Återbäring på shopping

Shoppar du mycket allmänt? Då kan nyttja kreditkort för shopping som ger återbäring hos hundratals webbutiker. Du kan till exempel få upp till 25 % återbäring genom Re:member Flex i över 300 webbutiker online.

Cashback på företagetsutgifter

Det finns även cashback på företagskort och för många företag kan någon enstaka procentenhet i återbäring innebära stora summor. Qred ger dig till exempel 1 % återbäring på alla köp.

Jämför cashbacknivå på kreditkort
Tabell över högsta och lägsta cashbacken för kreditkort med cashback

Hur hittar man kreditkortet med bäst cashback?

För att hjälpa dig hitta kreditkortet med bäst cashback för dig har vår Bonusexpert Tomas Andersson tagit fram tre frågor att ställa sig själv:

1. Vilka köp får du cashback på?

Den första frågan är vilka köp du får cashback på. Det är viktigt då du självklart vill få cashback på så många av dina regelbundna köp som möjligt. Kolla därför upp att kortets cashback hade fungerat för dina shoppingvanor och vardagliga inköp.

2. Hur kan cashbacken spenderas?

Det är viktigt att du kan spendera cashbacken på ett effektivt sätt. Därför är det bästa att du antingen kan få cashbacken direkt på kontot eller använda den som avdrag på kreditkortsfakturan. Se upp för kort som ger cashback i form av värdecheckar och kolla i så fall upp vart dessa värdecheckar kan spenderas och om det är något som ger värde för dig.

3. Kostar kortet mer än du får tillbaka?

Hela poängen med ett cashback kreditkort är att du ska spara pengar på det du köper. Därför kan inte avgifterna vara för dyra och orsaka att kortet egentligen kostar dig mer pengar än du får tillbaka.

För att du ska tjäna på ett cashback kort bör du välja ett kort utan årsavgift. Dessutom är det viktigt att du betalar hela fakturan i tid varje månad så inte ränta tillkommer.

Finns det maxtak för cashback kreditkort?

Ja, många cashback kreditkort har maxtak för cashback insamlingen. Därför är det viktigt att du estimerar ungefär hur mycket du spenderar under ett år och räknar ut den riktiga cashback nivån. Får du endast cashback på dina första 100 000 kr men spenderar 500 000 kr per år så kommer cashbacknivån för kortet som helhet bli riktigt låg.

Hur höga maxtak har kreditkorten för cashback?

I tabellen nedan visar vi maxtaket tills du slutar tjäna cashback på det du spenderar med kortet och hur mycket cashback du som max kan tjäna in per år.

Cashback kortMaxtakCashback insamlat vid maxtaket
Bank Norwegian kreditkort100 000 kr500 kr
Re:member FlexInget maxtakInget maxtak
Coop MastercardInget maxtakInget maxtak
Moregolf Mastercard100 000 kr1000 kr
Marginalen TravellerInget maxtakInget maxtak
Jämförelse av maxtak för cashback kreditkort

Hur maximerar du ditt kort med cashback?

För att maximera ditt kort med cashback behöver du se till att få högst cashback vid varje tillfälle och kombinera flera kort utefter deras fördelar.

1. Betala räkningar med cashback

Ett sätt att få ut mer cashback på är att öka utgifterna du betalar med kortet och det kan du göra genom att betala dina räkningar med kreditkortet. Det du måste se upp för här är dock att avgiften för fakturabetalning för ditt kreditkort inte är högre än cashback nivån du får på betalningen. I så fall gynnar det sig inte.

2. Planera dina inköp utifrån cashbacken

Många kort med cashback ger särskilt hög återbäring i vissa butiker som de samarbetar med. Försök handla i dessa butiker i så stor utsträckning som det går för att öka din cashbackinsamling.

3. Kombinera flera kort med olika återbäring

Du kan också kombinera flera kort med höga cashbacknivåer inom olika områden för att maximera din cashback. Däremot bör det vara gratis kreditkort så att inte dyra årsavgifter förstör maximeringen.

4. Anpassa utefter maxtak för återbäring

En del kort har maxtak hur mycket cashback du kan samla under ett år. Spenderar du mycket pengar kommer du snabbt nå upp till dessa gränser och då kan du kombinera flera kort för att få ny cashback.

Vanliga frågor och svar

Vilket kreditkort har bäst cashback?

Kreditkortet med bäst cashback nu är Bank Norwegian som ger dig 0,5 % cashback vart du än handlar. Du kan antingen ta ut cashbacken i form av pengar eller använda dig av CashPoints som kan nyttjas vid bokning av resa och andra tjänster hos Norwegian.

Finns det kreditkort med cashback på alla köp?

Ja, det finns kreditkort med cashback på alla köp. Flera kort, som exempelvis Bank Norwegian och Morrow Bank, erbjuder denna förmån. Dessa kort ger dig en procentandel tillbaka på samtliga inköp du gör, oavsett var du handlar.

Kan jag få cashback på kontantuttag?

Nej, cashback gäller vanligtvis inte för kontantuttag. Kreditkortsföretag erbjuder oftast endast cashback på köp av varor och tjänster, inte på uttag av kontanter eller överföringar.

Hur ofta utbetalas cashback från kreditkort ut?

Utbetalningen av cashback varierar mellan olika kreditkort. Oftast sker det månadsvis, vid ett specifikt belopp eller när du själv begär det.

Alternativ till kreditkort med cashback

Om inte kreditkort med cashback passar dig finns det alternativ som:

  • Bonus: Samla poäng istället för återbäring med mer komplexa system som du kan tjäna mer på i slutändan.
  • Rabatter: Vissa kort har rabatter och erbjudanden hos samarbetspartners.
  • Cashback appar: Vill du få cashback på dina köp utan att använda ett kreditkort kan du använda en cashback app.
Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-10-18

Oliver Ivanovic på LinkedIn