Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Fördelar med kreditkort för hyrbil

Fördelar med kreditkort för hyrbil

fördelar med kreditkort för hyrbil

Det finns många anledningar till att betala hyrbilen med ett kreditkort. Både går det att tjäna in pengar på det och få extra skydd. I denna artikeln tar vi reda på varför du ska hyra bilen med ett kreditkort.

Varför ska man hyra bil med kreditkort?

Så vilka är egentligen fördelarna med att hyra bilen med ett kreditkort? De främsta fördelarna är att ni kan få försäkring gratis, slipper avgifter och kan få bonus på köpet.

Självriskeliminering ingår

I många av kreditkorten så ingår det en självriskeliminering för hyrbil. Detta brukar inkluderas i den kompletterande reseförsäkringen och nästan alla kreditkort har en sådan.

Självriskelimineringen går ut på att du minskar självrisken som du behöver betala vid skada eller stöld av hyrbilen. Självrisken är den del av skadan som du själv står för om bilen skulle bli skadad, resten täcker försäkringen.

En självriskeliminering för hyrbil kan täcka upp till hela 10 000 kr ofta. Detta räcker för att täcka de allra flesta självrisker.

Ofta går det även att teckna en självriskeliminering hos företaget som hyr ut bilen. Men detta kostar extra och är onödigt då du kan få det gratis genom många kreditkort.

Mindre avgifter

Använder du ett kreditkort istället för ett debetkort när du hyr bil så blir det billigare. Det är nämligen så att företaget som hyr bilen vill ha en deposition ifall något händer med bilen.

Deposition betyder att de bokar en summa pengar men de finns fortfarande kvar på ditt konto. Lämnar du tillbaka hyrbilen i bra skick dras depositionen tillbaka och ingen avgift tas ut. Detta går endast att göra via ett kreditkort och använder du ett debetkort tar de istället ut en avgift per dag vanligtvis.

Avgiften kan vara mycket hög och därför är det alltid standard att använda kreditkort när du hyr en bil.

Samla bonus

En annan anledning till att använda ett kreditkort när du hyr bil är att du kan få bonus eller cashback på summan du spenderar. Detta innebär att du antingen får pengar tillbaka eller bonuspoäng på de pengar du spenderat. Beroende på vilket kreditkort du har skiljer det sig mellan hur mycket du får tillbaka.

Få reseförsäkring på köpet

Vanligtvis är det utomlands man hyr en bil och då kan du även ha nytta av en kompletterande reseförsäkring. Spenderar du minst 75 % av kostnaderna på resan med ett kreditkort brukar en sådan försäkring gälla automatiskt. Det skiljer sig lite mellan exakt hur mycket du måste spendera men de allra flesta kort har 75 % av kostnaderna.

För att komma upp i dessa 75 % av kostnaderna så att försäkringen gäller kan det vara bra att betala hyrbilen med kreditkortet.

I den kompletterande reseförsäkringen brukar det ges ersättning för:

  • Bagage eller transportförseningar
  • Missat anslutningsflyg
  • Självriskeliminering för hem och bilförsäkring
  • Outnyttjade aktiviteter
  • Avbeställning

Vilka kreditkort har försäkring för hyrbil?

Vilka kreditkort är det som har en bra försäkring för hyrbilar då? Det är främst resekorten som gör det och du har några populära exempel nedan: