Hoppa till innehåll

Virtuellt kreditkort

Letar du efter det bästa virtuella kreditkortet? Virtuella kort erbjuder en smidig och säker väg för både online-shopping och kontaktlösa betalningar med digitala plånböcker som Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay. Vi jämför de främsta alternativen och guidar dig genom deras funktioner och fördelar.

Uppdaterat senast: oktober 13, 2024

Jämför virtuella kort

Bank Norwegian

Bank Norwegian erbjuder ett virtuellt kreditkort som passar användare som söker digitala betalningsalternativ. Kortet ger dig direkt tillgång till ett virtuellt kort efter godkänd ansökan, utan extra kostnad.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 21,99 %
Räntefria dagar: 45 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Hög flygbonus
  • Ingen uttagsavgift
Nackdelar
  • Valutapåslag på 1,75 %
  • Bonustak finns

Huvudfördelen med detta kort är dess breda utbud av digitala plånböcker. Det fungerar med Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay, Fitbit Pay och Garmin Pay, vilket ger dig stor frihet i hur du väljer att betala, vare sig det är med din smartphone eller smartwatch.

Utöver de digitala funktionerna erbjuder Bank Norwegian upp till 150 000 kr i kredit, 45 dagars räntefri kredit, samt bonus i form av CashPoints eller cashback på dina köp. På grund av saknaden av årsavgift och dess fördelar blir kortet ett lockande kreditkort för den som vill ha ett flexibelt virtuellt kreditkort.

Räkneexempel: Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. (Augusti 2024, räntan är rörlig).

Re:member Flex

Re:member Flex är ett virtuellt kort som riktar sig till shoppingsugna konsumenter som gör många onlineköp. Kortet blir tillgängligt direkt efter godkänd ansökan, vilket snabbt ger dig tillgång till digitala betalningar.

Årsavgift: 0 kr
Maxkredit: 120 000 kr
Kreditränta: 9,74 – 28,74 %
Räntefria dagar: Upp till 56 dagar

Fördelar
  • Ingen årsavgift
  • Upp till 25% rabatt i över 300 e-butiker
  • Upp till 56 dagar räntefri kredit
Nackdelar
  • Hög maximal ränta på 28,74%
  • Ingen cashback på vanliga köp

Den främsta fördelen med Re:member Flex dess generösa bonusprogram. Du kan tjäna upp till 25 % bonus hos över 300 anslutna webbutiker, vilket ger betydande besparingar vid onlineshopping och passar dig som vill ha ett virtuellt kreditkort. Kortet är kompatibelt med Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay, vilket gör det enkelt att använda för mobila betalningar.

Kortet erbjuder upp till 120 000 kr i kredit och hela 56 dagars räntefri kredit, vilket ger god flexibilitet. En kompletterande reseförsäkring ingår också. Utan årsavgift och med dessa förmåner utgör Re:member Flex ett attraktivt alternativ för den digitala konsumenten.

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01)

Coop Mastercard

Coop Mastercard passar Coop-kunder som vill maximera sin bonusintjäning och ha ett virtuellt kreditkort. Kortet erbjuder digitala betalningslösningar med stöd för två digitala plånböcker.

Årsavgift: 0 kr första året, därefter 295 kr
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 19,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Upp till 5,5% bonus hos Coop
  • Minst 0,5 % bonus
  • Flera försäkringar ingår
Nackdelar
  • Årsavgift på 295 kr efter första året
  • Inget stöd för Google Pay eller Samsung Pay

De två digitala plånböcker som kortet kan anslutas till är Apple Pay och Google Pay. Det som gör att Coop Mastercard utmärker sig är deras bonus alla köp. Kortets bonussystemet ger 0,5 % på alla köp och upp till 5,5 % hos Coops butiker, vilket kan leda till betydande besparingar.

Kortet erbjuder upp till 150 000 kr i kredit och 55 dagars räntefri kredit. Det inkluderar även en kompletterande reseförsäkring och köpförsäkring. Med en årsavgift på 295 kr (0 kr första året) kan kortet vara värdefullt för frekventa Coop-shoppare som även vill ha möjligheten att betala digitalt.

Räkneexempel: Effektiv ränta är 20,51 % vid betalning med e-faktura (24,25 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-11-01).

Marginalen Traveller

Marginalen Traveller är ett kreditkort som erbjuder kontaktlös betalaning med digitala plånböcker, såsom Apple Pay och Google Pay. Kortet riktar sig till resenärer som vill samla poäng på sina köp.

Årsavgift: 396 kr (gratis första tre månaderna)
Maxkredit: 150 000 kr
Kreditränta: 16,90 %
Räntefria dagar: 50 dagar

Fördelar
  • Fri årsavgift första tre månaderna
  • Bonus på alla köp
  • Omfattande reseförsäkring
Nackdelar
  • Månadsavgift på 33 kr
  • Hög uttagsavgift

Marginalen Traveller är ett virtuellt kreditkort, vilket möjliggör smidiga mobilbetalningar på resande fot. Kortets främsta fördel är deras bonussystemet som ger poäng på alla köp, vilka sedan kan användas till resor, vilket ger extra värde för den frekventa resenären.

Kortet erbjuder upp till 150 000 kr i kredit och 50 dagars räntefri kredit. En omfattande reseförsäkring ingår, vilket ytterligare talar för att kortet passar resenärer. Med detta sagt kan kortet vara särskilt fördelaktigt för dem som reser ofta och kommer utnyttja det digitala betalningsalternativet.

Räkneexempel: Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår ingen ränta för köp. Vid utnyttjande av kredit är årsräntan 16,9%. Effektiv ränta vid 20 000 kr är 18,99% (2015-09-01). Årsavgift 395:- (avgiftsfritt första året).

Swedbank Mastercard

Swedbank Mastercard är ett virtuellt kreditkort som passar kunder som önskar ett brett stöd för digitala plånböcker från en etablerad storbank.

Årsavgift: 195 kr (0 kr första året)
Maxkredit: 200 000 kr
Kreditränta: 14,95 %
Räntefria dagar: 55 dagar

Fördelar
  • Låg ränta (14,95%)
  • Omfattande reseförsäkring
  • 55 räntefria dagar
Nackdelar
  • Ingen bonus
  • Hög uttagsavgift

Swedbank Mastercard har ett omfattande stöd för digitala plånböcker. Det är kompatibelt med Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay, Fitbit Pay och Garmin Pay, vilket ger användaren stor valfrihet i hur de vill genomföra sina digitala betalningar. Detta breda stöd möjliggör kontaktlösa betalningar i butik, online och i appar utan behov av det fysiska kortet.

Kortet erbjuder upp till 200 000 kr i kredit och 55 dagars räntefri kredit. Flera försäkringar ingår, bland annat en reseförsäkring och köpförsäkring, vilket adderar extra värde. Med en årsavgift på 195 kr kan kortet vara speciellt passande för dig som vill ha ett kreditkort från en storbank med virtuellt betalningsalternativ.

Jämförelse över virtuella kreditkort

I tabellen nedan jämför vi kompatibilitet med olika digitala plånböcker, avgifter, kortvillkor och förmåner för olika virtuella kreditkort:

Kreditkort Bank Norwegian kreditkort Bank Norwegian kreditkort
Remember Flex Remember Flex
Coop Mastercard Coop Mastercard
Marginalen Traveller Marginalen Traveller
Swedbank Mastercard Swedbank Mastercard
Kan kopplas direkt vid godkänd ansökan Ja Ja Nej Nej Nej
Apple Pay Ja Ja Ja Ja Ja
Samsung Pay Ja Ja Ja Ja Ja
Google Pay Ja Ja Ja Ja Ja
Garmin Pay Ja Nej Nej Nej Ja
Ränta 21,99 % 9,74 – 28,24% 19,95 % 16,90 % 14,95 %
Kreditgräns 150 000 kr 120 000 kr 150 000 kr 150 000 kr 200 000 kr
Årsavgift 0 kr 0 kr 295 kr (0 kr första året) 396 kr (första 3 månaderna gratis) 195 kr
Vår recension Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen Läs recensionen
Ansök Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu Ansök nu
Bästa virtuella kreditkort

Vad är ett virtuellt kreditkort?

Ett virtuellt kreditkort är den digital version av ett fysiskt kreditkort som lagrar din kortinformation, men i en digital plånbok istället för på ett fysiskt kort. Den virtuella versionen av kreditkortet innehåller kortnummer, utgångsdatum och säkerhetskoden (CVC). Virtuella kort kan användas för betalningar online, i appar och i fysiska butiker genom kontaktalösa betalningar.

Vem passar virtuella kort till?

Virtuella kort passar bra för:

  • Personer med en smartphone som stödjer trådlösa betalningar
  • De som handlar mycket online och inte har kortet på sig vid de tillfällena
  • Dig som är slarvig eller glömsk och tenderar att tappa bort eller glömma ta med ditt fysiska kort

Fördelar och nackdelar med virtuella kreditkort

Fördelar

  • Ökad säkerhet genom unika kortnummer och CVC-koder för varje transaktion (tokenisering).
  • Du slipper ta med dig ditt fysiska kort och kan endast ha med mobilen, vilket de flesta alltid har.
  • Miljövänligare alternativ som minskar plastanvändningen.

Nackdelar

  • Du kan inte koppla virtuella kort till alla smartphones, utan endast nyare modeller är kompatibla.
  • Beroende av batteritid och internetuppkoppling, vilket gör att du ändå bör ha med ditt fysiska kort som en backup.

Vilka olika slags virtuella kort finns det?

Det finns tre olika typer av virtuella kort, de med kredit, vanliga bankkort och engångskort. Varje typ har egna egenskaper och användningsområden och vi berättar mer om dem nedan:

Virtuella kreditkort

Virtuella kreditkort fungerar som vanliga kreditkort men existerar endast digitalt. De har en kredit kopplad till sig och ränta tillkommer om man inte betalar inom de räntefria dagarna.

Virtuella bankkort och debetkort

Dessa är digitala versioner av vanliga bankkort eller debetkort. De drar pengar direkt från ditt bankkonto utan kredit. De flesta debetkort och bankkort går idag att koppla till en digital plånbok och är därmed virtuella bankkort.

Virtuella engångskort

Engångskort genererar unika kortuppgifter för varje transaktion, vilket ökar säkerheten vid onlineköp. Virtuella engångskort genereras ofta via en app eller webbplats kopplat till ditt riktiga kreditkort eller bankkonto. Ska du till exempel handlar från en okänd webbutik kan du generera ett engångskort och använda det. Skulle det vara ett bedrägeri kan inte bedragaren dra mer pengar, då de inte får tillgång till dina riktiga kortuppgifter.

Hur skaffar jag ett virtuellt kreditkort?

  1. Välj rätt virtuellt kort: Jämför olika alternativ och välj ett kort som passar dina behov och din ekonomiska situation.
  2. Ansök och få svar: Ansök om kortet online eller via bankens app. Många banker erbjuder snabba besked.
  3. Skaffa den virtuella versionen av kortet: Lägg in kortet i den digitala plånboken som din enhet är kompatibel med.

Vilka digitala plånböcker stödjer virtuella kort?

För att kunna använda ett virtuellt kort behöver du använda dig av en digital plånbok och de tre största är Apple-, Google- och Samsung Pay.

Apple Pay

Apple Pay är kompatibelt med iOS enheter som Iphone, Ipad och Apple Watch och har en bred acceptans världen över. För att verifiera användaren använder Apple Pay sig av Face-ID, Touch-ID eller PIN-kod. Det är även en fördel att de flesta kreditkorten har stöd för Apple Pay som gör att du har ett brett utbud av kort att välja mellan.

Google Pay

Google Pay är en digital plånbok som fungerar med Android enheter och har bred acceptans världen över. En fördel med kreditkort som stödjer Google Pay är att det finns många kreditkort med Google Pay, vilket gör användaren en stor valfrihet.

Samsung Pay

Samsung Pay är en digital plånbok utformad för specifikt Samsung användare. Fördelen med kreditkort med Samsung Pay gentemot de andra betalningsmetoderna är att dess MST-teknologi (Magnetic Secure Transmission) som gör det möjligt att använda tjänsten även på äldre kortterminaler som har NFC stöd. Nackdelen med Samsung Pay är att det finns färre kreditkort med Samsung Pay stöd än för Google- och Apple Pay.

Garmin Pay

Har du en Garmin smartklocka så kan du koppla ditt betal- eller kreditkort till den genom Garmin Pay. Garmin Pay stöds av ett växande antal banker och kortutgivare, men alla kreditkort går inte att koppla till Garmin ännu.

När passar virtuella kreditkort?

  • Akut behov: Om du behöver ett kreditkort snabbt så kan du koppla den virtuella versionen av kreditkortet direkt efter ansökan till mobilen.
  • Resor: Praktiskt och säkert att använda utomlands utan att bära med sig fysiska kort.
  • Shopping online: Ökad säkerhet vid onlineköp genom unika kortnummer och CVC-koder.
  • Dagliga inköp: Smidigt för kontaktlösa betalningar i butiker och restauranger.

Vanliga frågor och svar

Hur använder man ett virtuellt kort?

Ett virtuellt kort används som ett vanligt kort, men utan det fysiska plastkortet. Vid onlineköp anger du kortuppgifterna som vanligt. I fysiska butiker kan du ”blippa” med mobil eller smartklocka om kortet är kopplat till en digital plånbok som Apple Pay eller Google Pay.

Kan man ta ut pengar med virtuella kreditkort?

Ja, du kan ta ut kontanter med ett virtuellt kort i bankomater som stödjer kontaktlösa transaktioner. Du ”blippar” då din mobil mot bankomaten för att ta ut pengar.

Vad är skillnaden mellan ett virtuellt och ett digitalt kort?

Skillnaden är att ett virtuellt kreditkort är den virtuella versionen av det fysiska kortet, medan digitala kreditkort endast är ett begrepp för de kreditkort som har en virtuell version.

Hur säkert är ett virtuellt kreditkort?

Virtuella kreditkort anses vara mycket säkra. De genererar ofta unika kortnummer för varje transaktion, kan inte tappas bort fysiskt, har ofta dynamiska säkerhetskoder, och erbjuder möjligheter att ställa in utgiftsgränser. Detta ger ökad säkerhet jämfört med traditionella fysiska kort.

Innehållsansvarig:
Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic

Oliver är medgrundare och innehållsansvarig på Kreditio. Oliver har över 5 års erfarenhet av att testa och recensera kreditkort. Han granskar och uppdaterar innehållet på hemsidan dagligen.

Läs mer om Oliver

Uppdaterad senast 2024-10-13

Oliver Ivanovic på LinkedIn