Hoppa till innehåll
Kreditio.se » Kreditkort från storbanker vs neobanker

Kreditkort från storbanker vs neobanker

skillnad mellan kreditkort från storbanker och neobanker

De allra flesta har ett kreditkort som de antingen använder till vardags eller vid särskilda köp. Vissa har skaffat sig ett av storbankernas kreditkort medan andra har mer moderna kort från neobankerna. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa kreditkort och vilket bör du välja?

Olika avgifter och räntor

Storbankerna är de traditionella bankerna som har kontor utspridda över landet och är välkända. Samtidigt har dessa banker mycket personal som tar hand om kundservice och annat för kunderna. Detta gör att storbankerna har höga utgifter gentemot neobankerna som inte har några fysiska kontor. Neobank byter just detta, att det är en digital bank som inte har några fysiska kontor. Resultatet av detta blir att storbankerna behöver ta ut högre avgifter till skillnad från neobankerna. På kreditkort syns detta på årsavgiften, krediträntan men även övriga avgifter som valutapåslag och uttagsavgift.

Kundtjänsten

Som sagt har storbankerna kontor dit du kan gå och få hjälp som kund med kreditkort. Däremot finns detta inte hos neobankerna, utan istället finns kundtjänsten på hemsidan. Vilket är något storbankerna har integrerat alltmera också och de allra flesta vill ha hjälp online nuförtiden. Neobankerna har dock mer utvecklade och kompletta system för detta som skall kunna klara av alla frågor kunderna har. Ofta finns det först en sektion där vanliga frågor besvaras och sedan även en chattfunktion samt mejl eller telefonnummer. Fördelen med att neobankerna inte har någon fysisk kundtjänst är att de blivit mycket bra på att bedriva kundtjänsten online.

Olika förmåner

De traditionella bankerna erbjuder ofta förmåner som även inkluderar andra tjänster som banken sysslar med. Det kan vara till exempel extra bra lån eller tjänster kring sparkonton. En borttagen uttagsavgift är även vanligt förekommande bland kort från storbankerna.

Neobankerna erbjuder mer innovativa och unika förmåner. Ett exempel är Refunder Pay som ger dig upp till 42 % cashback men minst 1 % på alla köp. Du får alltså tillbaka en hel del av pengarna du spenderar vilket är en förmån nästintill inga storbanker ger. Anledningen är delvis att de traditionella bankerna har ett stort förtroende och enklare att få kunder. Medan neobanker behöver ha unika förmåner för att locka in kunder att välja deras produkter. På grund av detta är de flesta bonuskort eller kreditkort som ger cashback från just neobankerna.

Välkomsterbjudanden

Att ge nya kunder någon form utav erbjudande gör många företag i olika branscher. När det kommer till kreditkort brukar det antingen vara ett visst antal bonuspoäng när du skaffar kortet eller borttagen årsavgift. Då blir kreditkortet ett gratis kreditkort under första året och sedan därefter får du betala den vanliga avgiften. Detta ger dig möjligheten att testa kortet och därefter bestämma dig för om det är värt årsavgiften.